Krulj: Evrozona mora da reši svoj problem

Ekonomista i savetnik ministra za evropske integracije Vladimir Krulj ocenio je da evrozona, koju je zahvatila kriza, mora da reši svoj problem, jer bi, u protivnom, ceo svet mogao imati veliki problem kada je reč o ekonomiji.

Krulj je rekao da su Grčkoj, koja je u dugovima, neophodna finansijska sredstva kako bi izbegla bankrot i da danas u Evropi postoji "talasanje" među ekonomistima i političarima o tome da li su mere štednje dale prave rezultate u prethodne dve godine.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Krulj je rekao da su u Grčkoj javne finansije bolje nego što su bile, ali da nije obezbeđen rast i da je u Grčkoj i Španiji velika nezaposlenost, pogotovu mladih, koja je premašila 25 odsto.

Krulj je ukazao na važnost pitanja šta će se dešavati kasnije sa evropskim budžetom i da je evrozona najbitniji "lepak" koji u ovom trenutku spaja Evropsku uniju.

Govoreći o situaciji u Srbiji, Krulj je podsetio da su zemlju prošle godine zadesile poplave, da je proizvodnja električne energije uslovljena kopanjem uglja u "Kolubari" i da zbog te situacije ni poljoprivreda lane nije dala očekivani rezultat.

Krulj je rekao da će javna preduzeća ući u proces korporativnog upravljanja i dati bolji poslovni rezultat nego do sada.

Očekuje da infrastrukturne investicije "povuku rast", odnosno dogovor o pruzi Beograd–Budimpešta, izgradnja na koridorima 10 i 11 i "B bloka" Termoelektrane "Kostolac".

"Javni sektor mora da bude konkurentan na tržištu", naglasio je Krulj.

Krulj je, govoreći o sivoj ekonomiji, rekao da država može više novca da prikupi u budžet od trgovine duvanom i povećanjem akciza na bezalkoholna i gazirana pića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво