Читај ми!

Agrarni budžet predviđa manje podsticaja ratarima

U Predlogu agrarnog budžeta za 2015. godinu, za neposredno podsticanje zemljoradnicima moglo bi da bude usmereno 24,3 milijarde dinara, ili za oko pet milijardi dinara manje nego ove godine. Ministarstvo najavljuje smanjenje obradivih površina koje će regresirati, a poljoprivrednici očekuju pomoć za nova ulaganja.

Željko Ćulić iz pomoravskog sela Miloševca od pre dve godine proizvodi povrće u zatvorenom prostoru. Najlon, konstrukciju i opremu u plastenicima platio je 13.000 evra. Kada je završio posao, iz agrarnog budžeta dobio je 40 odsto utrošenog novca.

"Dogodine planiram da podignem još dva plastenika. Bilo kakva pomoć od države dobro bi mi došla, u vidu sistema za navodnjavanje, sistema grejanja", kaže Ćulić.

U 2015. u agrarnom budžetu biće 24,3 milijarde dinara, što je oko pet milijardi manje nego 2014. kada je poljoprivreda dobila gotovo 29 milijardi dinara. U 2013. agrarni budžet je iznosio 31 milijardu dinara.

"Ovo smanjenje jeste posledica predloga da se u narednoj godini subvencionišu poljoprivredne površine do 20 hektara, i da se ne daju subvencije za izdavanje državnog zemljišta u zakup. Deo novca koji ćemo dobiti izmenama zakona usmerićemo na nove mere kao podršku razvoju stočarstva", kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Za razliku od subvencija po hektaru, regresi u stočarstvu neće se menjati. Ipak, proizvođači junećeg mesa i mleka predlažu povećanje subvencija po rasnoj kravi sa sadašnjih 20.000 dinara, jer bez tog novca, kažu, nema razvoja stočarstva, odnosno povećanja proizvodnje mleka.

"Podsticaj bi trebalo da se vrati na 25.000 dinara kao što je bio pre nekoliko godina, ili da se digne za 10.000 dinara po umatičenoj kravi da bi bio 30.000", kaže Radomir Bogdanović iz Miloševca kod Velike Plane.

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević kaže da je predlog bio da treba podržati mala i srednja gazdinstva, da treba podržavati stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, mala gazdinstva u skladu sa intencijama EU.

"Treba se specijalizovati za proizvodnju, da država, centralno ministarstvo izda 100.000 hektara stočarima i da u proizvodnji mleka imamo dodatnih 250 do 300 miliona evra", kaže Rističević.

Za naše proizvođače je, kako najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede, dobro što će zemljoradnici naredne godine moći da koriste oko 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво