Читај ми!

Cene goriva i potrošački tokovi

Kada gorivo poskupi, sve poskupljuje. Da li se onda mogu očekivati masovna pojeftinjenja kada padne cena tog derivata.

Skuplje gorivo podrazumeva skuplju hranu, prevoz, komunalije. Može li se onda očekivati da pojeftinjenje derivata za oko 15 procenata u poslednjih mesec dana ispumpa cene proizvoda ili usluga.

Ekonomista Goran Nikolić rekao je da će to uticati na inflaciju direktno – sa skoro pola procenta, i da ćemo imati i indirektne efekte kroz pad cena imputa u proizvodnji, prehrambene industrije, ali pre svega u saobraćaju to bi trebalo da bude značajna stavka kada je u pitanju pad troškova.

Ipak, taksimetri otkucavaju istu cenu starta i pređenih kilometara. Kako su nam objasnili u sindikatu taksi vozača, na cenu njihovih usluga utiče čak 26 parametara, a gorivo tek trećinu.

Kosta Savinov iz Samostalnog sindikata taksi vozača i auto-prevoznika Srbije rekao je da je zadnji put cena podignuta pre dve godine kada je gorivo bilo kao sada, oko 148 dinara – prema tome, za sada nema nikakvih razloga da se cena snizi.

Mnogi bi rekli da taksijem i ne moramo da se vozimo svaki dan. Ali, hoće li se pojeftinjenje videti tamo gde se mora svaki dan – u prodavnici?

Olivera Ćirković iz "Univereksporta" rekla je da je ta vest za njih kao trgovinski lanac izuzetno povoljna, jer će automatski moći da prošire aspekt povoljnosti koje nude potrošačima i da samim tim utiču na što veći broj pojeftinjenja, odnosno cena po akcijskim sniženjima.

Ono što je sigurno – trenutno najveću korist od pojeftinjenja goriva imaju vozači. Ali samo do Nove godine. Zbog planiranog povećanja akciza, 2015. doneće nam ponovno poskupljenje goriva. A možda ne samo goriva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво