Читај ми!

Smenjen Nadzorni odbor EPS-a

Vlada Srbije smenila je ceo Nadzorni odbor EPS-a, nezvanično saznaje RTS. Program reorganizacije EPS-a biće usvojen u narednih nekoliko nedelja, uveren je ministar energetike Aleksandar Antić. EPS treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu, jer je to preduzeće najvrednije što Srbija ima, kaže novi predsednik Nadzornog odbora Branko Kovačević.

Umesto Ace Markovića, za novog predsednika Nadzornog odbora EPS-a Vlada je imenovala dekana Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Branka Kovačevića.

Članovi Nadzornog odbora bili su Aleksandar Trifunović, Dejan Trifunović, Jelena Matejić, kao nezavisan član, i Aleksandar Jokić, kao predstavnik zaposlenih.

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da je novi Nadzorni odbor EPS-a postavljen kako bi ispred vlade zajedno sa poslovodstvom sprovodio plan reorganizacije tog preduzeća.

"Apsolutno sam siguran da će program reorganizacije biti usvojen u narednih nekoliko nedelja i očekujem, na osnovu tog programa, da ćemo do Nove godine usvojiti i nova osnivacka akta preduzeća u okviru EPS-a", rekao je Antić.

Istakao je da će "pravi visoki ciljevi (reorganzacije EPS-a) biti u prvom i drugom kvartalu 2015. godine".

Antić je rekao da su kod imenovanja novog Nadzornog odbora EPS-a u prvi plan stavljena stručna imena, ističući da je "reč o izuzetnom sastavu".

Prema njegovim rečima, program reorganizacije treba da obezbedi da EPS, u skladu, sa ciljevima Vlade Srbije, postane moderna, efikasna, tržišno orijentisana kompanija.

"To je model koji treba da nas dovede do formiranja nekoliko osnovnih delatnosti u okviru EPS grupe, a mislim pre svega na proizvodnju električne energije, jedinstven distributivni sistem i snabdevanje", rekao je srpski ministar energetike.

Antić se zahvalio na radu dosadašnjim članovima Nadzornog odbora, ističući da ne bi mogao da se složi da je taj odbor Vlada smenila. "Nadzorni odbor EPS-a je razrešen, jer je već neko vreme funkcionisao u krnjem sastavu", rekao je ministar.

Kovačević: EPS ne sme da se proda

Branko Kovačević je rekao Tanjugu da EPS treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu, jer je to preduzeće najvrednije što Srbija ima, ali i da ta kompanija treba da se reorganizuje i da profitabilno posluje i zarađuje novac.

EPS ne sme da se proda, ali je tom preduzeću potrebna dokapitalizacija i zdrav novac da bi moglo da zarađuje i da ne posluje sa gubicima, rekao je Kovačević.

Prema rečima Kovačevića, kompanija kao što je EPS, koja proizvodi i prodaje struju, ne sme da posluje sa gubicima.

Precizirao je da EPS treba da se reorganizuje u tehnološkom i organizacionom smislu, da racionalizuje poslovanje, primeni moderne tehnologije u svom radu, posluje u skladu sa ekološkim standardima i da uvede efikasniji informacioni sistem unutar kompanije.

Na pitanje da li će u okviru racionalizacije poslovanja biti otpuštanja radnika iz EPS-a, Kovačević je odgovorio da prvo treba da se snimi cela situacija po pitanju kvalifikovanosti kadrova i broja zaposlenih, pa da se tek potom može govoriti da li ima viška zaposlenih.

Kako je istakao, malo je kvalitetnih kadrova, ineženjera i proizvodnih radnika EPS, a o viškovima zaposlenih se može govoriti verovatno u administrativnom sektoru kompanije.

Sve promene će se dešavati u dogovoru sa bordom direktora EPS-a i Vladom Srbije, poručio je Kovačević. Dodao je i da se ne može čuvati socijalni mir preko niske cene struje, što je slučaj decenijama unazad.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво