Mihajlović: Država mora da uštedi

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže za RTS da je glavni cilj rebalansa budžeta ušteda u državnom i javnom sektoru. Sva ministarstva moraju da dostave predloge u kojim oblastima mogu da postignu uštede, naglašava Mihajlovićeva.

Govoreći o rebalansu budžeta, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će se o prekrajanju državne kase govoriti tokom ove nedelje.

Cilj ovog rebalansa jeste ušteda, kaže Mihajlovićeva, a akcenat je stavljen na državni i javni sektor, u kome će doći do smanjenja plata i penzija. Moraće da štede i ministarstva.

"Mi ćemo uštedeti na diskrecionima troškovima, putovanjima, materijalima. Smanjićemo one projekte koji nisu prioritet", naglasila je potpredsednica Vlade gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako je rekla, u njenom resornom ministarstvu planirana ušteda je od 15 do 18 odsto, ali su i druga ministarstva bila u obavezi da predlože u kojim oblastima mogu da uštede.

"Ovaj rebalans treba da nam omogući da se razvija privatni sektor. Osim rebalansa tekućeg budžeta, pripremamo budžet za 2015, 2016. i 2017. godinu. Istovremeno ćemo raditi na nekoliko prioriteta", naglašava Mihajlovićeva.

Govoreći o putu u Moskvu, gde će se sastati sa ruskim kolegom - ministrom saobraćaja i direktorom ruskih železnica, ministarka Mihajlović ističe da će akcenat razgovora biti na ruskom kreditu koji će omogućiti modernizaciju srpskih železnica.

"Za prethodnih nekoliko meseci potpisana su dva aneksa kredita, koji iznosi ukupno 800 miliona dolara. Uskoro ćemo imati 530 kilometara pruge koja je revitalizovana", najavljuje potpredsenica Vlade i dodaje da će se govoriti i o ugovaranju većeg broja transportnih dozvola.

Ministarka saobraćaja naglašava da "crne" i "bele" liste izvođača radova, koje će biti objavljene do 1. decembra, treba da uvedu red u sektor gradnje puteva.

"One firme koje su dobre - znači da plaćaju radnike, plaćaju namete državi, proveravaćemo da li ima zloupotreba. Ako ispunjavaju ove uslove, to je 'bela' lista, što znači da mogu učestovati na tenderima države", objašnjava ministarka Mihajlović.

Kako kaže, na dve do tri nedelje te liste će se menjati jer će neka preduzeća moći da poboljšaju svoj način rada, pa će tako sa "crne" dospeti na "belu" listu.

"Danas imate situaciju da od 291 firme, 100 firmi nema nijednog zaposlenog. Potrebne su nam jake putarske firme", ističe Mihajlovićeva.

Ministarka saobraćaja kaže da nije bitan broj smena u kojima rade putarske kompanije, već je "bitno da li kompanije ispunjavaju rok koji je zacrtan", što znači da one mogu raditi i jednu smenu ako smatraju da je to dovoljno da se zadati rok ispoštuje.

Kada je reč o zakonu o planiranju i izgradnji, koji je spreman od letos, potpredsednica Vlade ističe da je jedini problem kod tog zakona pitanje konverzije zemljišta.

"S jedne strane, imamo investitore koji smatraju da ne treba da plate konverziju, a s druge strane mi kao država imamo obaveze", kaže Mihajlovićeva i dodaje da će taj zakon biti donet u novembru bez dela koji se tiče konverzije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво