Читај ми!

Novčanik diktira potrošnju

U trgovinama u Srbiji ponuda je velika, a potražnja mala. U kupovinu se ide češće, ali se manje pazari, a potrošači sve više vode računa šta dobijaju za svoj novac. Poboljšanje se ne očekuje u dogledno vreme, a svi pokušavaju da se prilagode dodatnom smanjenju kućnog budžeta.

Većina potrošača kupuje ono što mora, a opredeljuje se prema ceni. Bitnije promene na tržištu ne očekuju se uskoro.

"Idemo od radnje do radnje. Definitivno, ko nudi nižu cenu, za tu radnju se opredeljujemo", objašnjava jedan kupac.

Izvršni direktor "Nelt grupe" Miloš Jelić procenjuje da se znatnije poboljšanje ne može očekivati u narednih pet godina.

"Očekujemo poteškoće, očekujemo dalji pad tražnje, očekujemo dalji pritisak na cene. Očekujemo dalji pritisak na to da se poboljšaju usluge, da se za manje dobije više", objašnjava Jelić.

Nije neophodno da standard dodatno padne, smatraju u potrošačkim organizacijama.

"Na osnovu naših analiza, došli smo do podatka da svi učesnici na tržištu mogu da snize cene, odnosno da marže budu i do 30 odsto niže, što bi omogućilo potrošačima normalniji život", tvrdi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Svi pokušavaju da se prilagode dodatnom stezanju kaiša.

Miloš Garić iz kompanije "Dis" najavljuje da će taj trgovinski lanac pokušati da se sa dobavljačima dogovori da cene ne rastu ili, ako je moguće, da budu i niže.

"Posebno za ovu grupu namirnica koje su osnovne životne namirnice, kako bismo potrošačima omogućili da što lakše prebrode nastupajući period", kaže Garić.

Novi udar na standard neće osetiti svi na isti način, ocenjuju ekonomisti.

"Olakšavajuća okolnost je to što neće biti pogođeni oni koji imaju minimalne plate i penzije, a koji su skloni domaćim proizvodima, zato što, prosto, nemaju novca da kupuju nešto što je uvozno. Ta okolnost će uticati na to da imamo u izvesnoj meri smanjenje i uvoza, a ne samo domaće proizvodnje", objašnjava ekonomista Goran Nikolić.

Ako je za utehu, promet robe u avgustu ove godine veći je tri odsto nego u avgustu 2013. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво