Читај ми!

"Srbijagas" u začaranom krugu dugovanja

"Srbijagasu" su reforme neophodne. Reorganizacija preduzeća, posle dve godine polemisanja po kom modelu, konačno i počinje. To je najavio direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ističući da će se preduzeće transformisati u skladu sa evropskim propisima.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je imala svoj koncept, kaže da posao reorganizacije "Srbijagasa" mora da se uradi i da odstupanja od evropskih energetskih direktiva nema.

Iz "Srbijagasa" obećavaju da će preduzeće do proleća biti reorganizovano. Vladi su, kažu, već predali plan, a promene u finansijskom poslovanju već su počele.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da ne postavljaju to preduzeće ni u kakvu monopolsku poziciju.

"Do 31. marta mi ćemo ga restrukturirati, to je prva faza. U organizacionom smislu, po modelu pravnog razdvajanja, gde je kompanija vertikalno integrisana", naveo je Bajatović.

Podsetimo, prvi čovek "Srbijagasa" i ranije se zalagao za pravno razdvajanje, a ne vlasničko, a sada su, kažu, za to dobili i saglasnost predstavnika evropskih institucija.

Potpredsednica Vlade, bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je prema propisima Unije, od kojih nema odustajanja – da se distribucija i trgovina gasom odvoje od transporta i skladištenja.

"To znači sigurno podela delatnosti, znači potpuna promena načina odnosa između osnovnog preduzeća i onih takozvanih sporednih preduzeća – koja su godinama pripajana 'Srbijagasu'", navela je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, to je opterećivalo metar kubni gasa i to se sve menja jer ne može biti unutar "Srbijagasa" i najavljuje razgovor o tome kako će se rešiti pitanje nenaplaćenih potraživanja.

I stručnjaci ocenjuju da "Srbijagas" mnogo košta državu i poreske obveznike, i da što pre mora da stane na zdrave noge.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da je trebalo taj posao završiti pre dve godine – u tom slučaju verovatno bismo sada pričali o tome da su rezultati mnogo bolji, i na kraju bar ne bi bili ovoliki gubici i ne bi moralo ovoliko novca da se iz budžeta izdvaja za garancije.

Kako je istakao, to je posao koji mora da se uradi na ovaj ili onaj način.

Dok se ne izabere način – građani, privreda i "Srbijagas" vrte se u krugu dugovanja. "Srbijagas" potražuje milijardu i sto miliona evra, a bankama i NIS-u duguje 890 miliona. Kompaniji je zbog nenaplativih dugova već pripojeno dvadeset jedno preduzeće sa 12.000 zaposlenih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво