Читај ми!

Registracijom gazdinstva do regresiranog goriva

Samo registrovana gazdinstva moći će da dobiju i regresirano gorivo. Pored NIS-a, i svi ostali naftaši zahtevaju da budu uključeni u taj posao. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da za kupovinu dizela svakom poljoprivrednom gazdinstvu sleduje 3.000 dinara po hektaru i da se privodi kraju procedura za kupovinu dizel-goriva na većem broju pumpi.

Setva šećerne repe je već počela, a narednih dana treba sejati i ostale prolećne kulture. Kako ne bi bili u zaostatku, ratari traže da se gorivo po regresiranim cenama raspodeli što pre. Najveći problem im je udaljenost pumpi, nekad i do 50 kilometara.

Šandor Đolaj iz sela Mihajlovo kaže da uredba još nije objavljena. "Čekamo, cena je dosta skupa. Oni su rekli da će nešto da se smanji ali ništa od toga", ističe Đolaj.

Milenko Čavić iz Titela objašnjava da je i prethodnih godina bilo velikih problema. "Udaljenošću samih pumpi na kojima smo se snabdevali stvarali smo sami sebi probleme i ugrožavali bezbednost u saobraćaju. Ministarstvu poljoprivrede smo u više navrata ukazivali na tu vrstu problema", tvrdi Čavić.

Ističe kako su traktori "tempirana bomba na putu". "Čini mi se da će nam ovoga puta izaći u susret, da ćemo moći da kupimo gorivo na našim lokalnim pumpama", kaže Čavić.

I Oto Šuranji iz Mihajlova očekuje da bude donesena odluka da gorivo može da se kupuje na bio kojoj benzinskoj pumpi.

Na poljoprivredu se godišnje potroši goriva u vrednosti oko 150 miliona evra, pa naftne kompanije traže da i one, a ne samo NIS, budu uključene u taj posao.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović kaže da je poljoprivreda jedna od najatraktivnijih grana u Srbiji.

"Godišnje se potroši goriva u vrednosti oko 150 miliona evra. Dakle, to upošte nije mali posao i kada se taj čitav lanac preusmeri na samo 30 odsto benzinskih stanica, to izaziva ozbiljan poremećaj i na tržištu derivata nafte", kaže Mićović.

Ističe da se, upravo zbog toga, Udruženje naftnih kompanija Srbije već neko vreme obraća svim nadležnim institucijama u državi.

"Čak smo se obraćali i Evropskoj uniji u cilju zaštite konkurencije", naglašava Mićović.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će uskoro objaviti kako će regresirano gorivo biti raspoređeno. Sprečavanje zloupotreba, kažu, zahteva složenu proceduru, pa ratare mole za razumevanje.

"Posle detaljne analize, Ministarstvo poljoprivrede je uvažilo zahteve ratara i od dobavljača dizel-goriva traži da pokriju što je moguće veću teritoriju. Za poljoprivredne proizvođače je važno da im pumpe koje toče evrodizel budu pristupačne, kako bi gorivo nabavili u što kraćem roku", navelo je Ministarstvo.

Za razliku od ranijih godina, pored državnih subvencija za nabavku goriva, za ovu prolećnu setvu zemljoradnici imaju i dodatna sniženja kod naftnih kompanija.

NIS poljoprivrednicima nudi još pet dinara jeftiniji evrodizel, a povoljnosti najavljuju i ostali naftaši.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво