Читај ми!

Tadić posetio Koridor 10

Predsednik Boris Tadić rekao da će Srbija za nekoliko godina auto-putevima biti spojena sa centrima u regionu. Četvorogodišnji napori vlade počeli su da daju efekte, što pokazuje sve veća zainteresovanost stranih investitora, ocenio Tadić prilikom posete fabrici "Tigar tajers".

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je obaveza narednih vlada da do 2020. godine auto-putevima povežu Srbiju sa svim okolnim državama.

"To je naš plan i siguran sam da ćemo ga izvesti", poručio je Tadić na otvaranju radova na izgradnji deonice Koridora 10 Prosek–Crvena Reka kod Niške Banje.

Tadić je ocenio da je reč o projektu od najvišeg nacionalnog značaja, jer će Srbija po završetku saobraćajne infrastrukture biti potpuno drugačija država, sa daleko većim potencijalom za privlačenje stranih investicija.

"Srbija samo za nekoliko godina neće izgledati isto. Mi ćemo praktično biti sa svim centralnim zemljama regiona povezani auto-putevima i na taj način će oko 70 odsto građana Srbije imati u neposrednoj blizini auto-put", rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, nova vlada mora da radovima na izgradnji strateških saobraćajnih pravaca da novu dinamiku.

Kako je objasnio, status kandidata za člansto, poboljšani kredibilitet, unapređeni kreditni rejting Srbije i završetak infrastrukture suštinski menjaju uslove za privlačenje investicija.

"Kada se stvore šanse, onda se ubiraju i plodovi", poručio je Tadić, dodajući da upravo zato Srbija u poslednje vreme ima povećan broj ivestitora.

Tadić je građanima poručio da, zbog savremenih tehnologija, velike kompanije koje su spremne da ulažu u Srbiji ne zapošljavaju više veliki broj radnika, kako su to činile ranije, i da je zato neophodno privući što više investitora.

Prema njegovim rečima, neophodno je u narednoj fazi modernizovati, osim putne infrastrukture, i železnicu, kako bi se brzina na njenom magistralnom delu podigla na brzinu od 160 kilometara na sat. Savremena železnica je, kako je zaključio, preduslov ekonomskog razvoja.

Predsednik Srbije, zajedno sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, obišao je gradilište na Koridoru 10 na deonici Prosek-Crvena reka gde radove izvode grčka preduzeća "Terna" i "Aktor" i češka "Subtera".

Radovi treba da budu završeni za dve godine iz sredstava Evropske investicione banke od 96,5 miliona evra. Mrkonjić je rekao da je sadašnja vlada zatekla neizgrađenih 330 kilometara Koridora 10, a da će u toku svog mandata ukupno završiti 200 kilometara autoputa.

Veća zainteresovanost investitora  

Predsednik Tadić je, u fabrici "Tigar tajers" u Pirotu, prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju o realizaciji investicionog projekta sa kompanijom "Mišlen".

Tim ugovorom se predviđa da francuski proizvođač automobilskih guma u naredne četiri godine uloži oko 170 miliona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta u Pirotu.

Tadić je istakao da su četvorogodišnji napori vlade počeli da daju efekte, što pokazuje sve veća zainteresovanost stranih investitora za proširenje proizvodnje Srbiji.

"Otvaraju se novi pogoni, potpisuju se memorandumi o razumevanju i ugovori. Dobro je da ubiramo plodove četvorogodišnjeg rada, ali još važnije je što smo postavili metodologiju koja će davati rezultate u budućnosti", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je, zahvaljujući efikasnoj politici privlačenja investicija, Srbija prošle godine ostvarila rekordni nivo investicija u regionu.

Memorandum o razumevanju potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i direktor kompanije "Tigar tajers" Erik Fajdu.

Ministar Ćirić je ocenio da odluka kompanije "Mišlen" da upravo u Pirotu proširi svoje proizvodne kapacitete pokazuje njihovu stratešku odluku da Srbija i Pirot budu centar ovog dela Evrope, pa i sveta za proizvodnju guma koje su prepoznatljive širom planete.

Ćirić je rekao da će kompanija "Mišlen" u prvoj fazi uložiti 170 miliona evra u proširivanje proizvodnje i otvoriti 700 novih radnih mesta sa ciljem da do 2016. godine, umesto dosadašnjih osam miliona proizvodi 12 miliona guma godišnje.

Razvoj malih sredina

Predsednik Srbije poručio je da su uspešna preduzeća blagotvorna za razvoj malih sredina jer zadržavaju mlade da u njima ostanu i osnuju svoje porodice.

Nakon obilaska fabrike dečije obuće "Pavle" u Beloj Palanci, koja je od osnivanja pre pet godina utrostručila broj zaposlenih, Tadić je istakao da su vlasnici te fabrike pokazali veliku društvenu odgovornost.

"Ovakva preduzeća i kompanije su blagotovorne za mala mesta. Čestitam vam što ste pokazali društvenu odgovornost i zaposlili mlade žene iz Palanke i time im omogućili da zasnuju porodicu u ovom lepom gradu", rekao je predsednik Tadić.

Generalna direktorka Bojana Stojanović istakla je da fabrika posluje od 2007. godine, kada je imala 50 zaposlenih, a danas ima 150, kao i da zahvaljujući njihovom radu izvozi polovinu proizvodnje na inostrano tržište, i to u zemlje regiona, Holandiju i Rusiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво