Donja Lokošnica – selo koje ovih dana dobija crvenu boju

Dobro je rodila paprika gotovo svuda, a posebno u Donjoj Lokošnici kod Leskovca, koja svake godine u ovo doba postaje crveno selo. Nadaleko je poznato po paprici nizači, autohtonoj sorti koja samo ovde uspeva.

Tajna je u zemlji, kažu meštani Donje Lokošnice. Seme neće drugu. Zato je nizača ovde blago koje se vekovima nasleđuje.

"Da li je to udesila priroda tako da samo na ovakvom mikroreonu uspeva paprika najbolje, ali ipak je to naša svetinja, naš život i mi živimo od paprike", kaže Aleksandar Minić, proizvođač iz Donje Lokošnice.

U svakom od 300 domaćinstava ista slika. Sa njiva paprika ide na nizanje.

"Dnevno nižem po 40-50 niza samo ja", ističe Jovana Kostić iz Donje Lokošnice i kaže da joj za jedan niz treba otprilike od 200 do 220 paprika, da zavisi od krupnoće paprike.

A nižu svi – mladi, stari, muškarci, žene, mada priznaju, žene su spretnije i brže. One se u ovom kraju, vele u šali, rađaju sa iglom u rukama.

"Pa brže, brže nižu. Ja posporo, sad već i oči me varaju malo", dodaje Jelenko Kostić iz Donje Lokošnice.

"Za to ne treba fakultet, samo bodi i gledaj", objašnjava Ljiljana Petrović iz Drćevca.

Celo selo ovih dana dobija istu, crvenu boju. Nema zida kuće, pomoćnog objekta, terase, bez venaca. Koliko ih je, niko ne broji, a posao tek na pola puta.

"Nanizao sam oko 1.000 venaca, 1.000 venaca imam za sada", ističe Novica Kostić iz Donje Lokošnice i dodaje da još nije završio sa prvom berbom.

Puno sunca i blag vetar na proplanku iznad Južne Morave, prve vence već su osušili. Krenulo je i spremanje veza suve paprike.

"Lepo je vreme bilo, sunčano i ona se suši prirodnim putem", naglašava Gordana Kostić i objašnjava da sada papriku seče, čisti, pakuje i ide za Kraljevo.

Kada se sva paprika ubere, uključiće i mlinove za mlevenu i gruvanu čuvenu leskovačku papriku. Onu ljutu začiniće pucavkom, kako je ovde zovu. Paprika je za njih crveno zlato od kojeg se lepo živi, pa njoj u čast i Paprikijada na koju mogu samo najbolji domaćini i najveštije žene.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво