Račun sa taksom za RTS stiže u februaru

Račun za struju na kojem će se naći i dodatna stavka od 150 dinara za taksu za javni servis građanima će prvi put stići u februaru, rečeno je "Danasu" u Elektroprivredi Srbije.

"Taksa za RTS i RTV biće na računu za električnu energiju potrošenu u januaru, a taj račun dostavlja se kupcima u februaru", navode iz EPS-a u odgovoru našem listu.

Ovo rešenje, inače, predviđeno je posebnim zakonom o načinu naplaćivanja takse, usvojenim poslednjih dana prošle godine, a kojim se predviđa da će građani plaćati taksu za RTS i RTV 150 dinara mesečno barem do kraja ove godine.

Osim pretplate, Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti još četiri milijarde dinara za javne servise tokom ove godine, ali još nije poznato kako će biti od 2017.

Zakonom, koji nije u skladu sa Zakonom o javnim servisima koji propisuje da taksu naplaćuju RTS i RTV a da njihovi upravni odbori određuju visinu, predviđa se da su sredstva od uplaćene takse na području Republike Srbije van Vojvodine prihod RTS, piše Danas.

S druge strane, sredstva uplaćena po osnovu takse na teritoriji Vojvodine raspoređuju se tako da 70 odsto uplaćenih sredstava su prihod RTV, a 30 odsto pripada RTS.

Snabdevaču, u ovom slučaju EPS, za obavljanje poslova fakturisanja i naplate takse RTS i RTV plaćaju mesečnu naknadu u visini od tri odsto od iznosa prikupljenog naplatom takse.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 05. jan 2016, 11:55)
anonymous [neregistrovani]

Plaćala i plaćaću

Plaćala sam uvek pretplatu i plaćaću i ovu. Iznos je stvarno minimalan. Žao mi je samo što su se izvukli iz obaveza svi koji godinama nisu plaćali. To nije fer ni prema RTS-u, ni prema nama koji uredno plaćamo sve obaveze propisane Zakonom.

(utorak, 05. jan 2016, 11:00)
Robislav- Role [neregistrovani]

RTS je veoma vazno za Srbiju

Ja zivim u inostranstvu.
Svaki dan koristim RTS (TV i internet).
RTS je kvalitetni program.

Zbog solidarnost zelim i ja da platim mesecne
taksne.


(utorak, 05. jan 2016, 08:59)
Markovljev [neregistrovani]

Da se naučimo da plaćamo

Slažem se da treba da se plaća TV i Radio pretplata za javni servis, tako je to po celoj Evropi, tako je bilo i u Jugoslaviji. Bezparica u narodu i javašluk u vlasti su učinili da su ljudi zaboravili da je to normalna obaveza kao i plaćanje struje, komunalija ili stanovanja. Srbija mora ponovo da se nauči da ništa nije za džabe i da obaveze moraju da se plaćaju a kada plaćam obavezu imam pravo i da utičem na razvoj RTS-a, programa i smera razvoja. Javni servis mora da se odvoji od države i državnih jasli i uticaja partija na vlasti i da bude neutralni servis gradjana a ne glasnogovornik aktualne vlade, a to nemislim direktno na sadašnju vlast, ali one što su bile pred njom.

(utorak, 05. jan 2016, 08:13)
anonymous [neregistrovani]

komplikovanje

Zar vlada Srbije nije mogla i tih 150 dinara da "otkine" iz budžeta nego treba ovakvo komplikovanje naplate. Na kraju i budžet se puni od para građana pa sad uzeli 150 dinara iz budžeta ili ovako suštinski je isto. Time što ja dam 150 dinara za taksu ne znači da ostvarujem moj "demokratski" uticaj na rad javnog servisa kako tvrdi EU. Ako kupite kartu za fudbalsku utakmicu vi ne utičete na rezultat utakmice.Dakle ovo je čisto ekonomski uticaj, a ne politički, te je zato sva cifra za tv taksu trebala biti naplaćena odmah iz budžeta.