Читај ми!

RTS u Crnoj Gori uoči ustoličenja: Tenzije i prepucavanja, ali i pozivi na uzdržanost

U Crnoj Gori počinje dugo očekivani vikend. Vernici SPC dočekuju patrijarha Porfirija. U nedelju je ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je sve građane da ne nasedaju na provokacije. Poslanici DPS-a Mila Đukanovića i danas su apelovali da se ustoličenje izmesti. Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore apelovalo na smirivanje tenzija.

Vreme priprema za ustoličenje mitropolita Joanikija obeležile su tenzije i prepucavanja na polju politike i protesti zbog mesta ustoličenja – cetinjskog manastira.

Poslanici DPS-a Mila Đukanovića i danas su apelovali da se ustoličenje izmesti.

Nema nagoveštaja da će se to i desiti. Međutim, broj ljudi koji će prisustvovati je sveden na minimum posle povlačenja pozivnica za prisustvo lica koja nisu sveštena i odustajanja predstavnika vlasti od dolaska. 

Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore rekao je da su od prisustva na ustoličenju odustali i predstavnici Demokratskog fronta.

Vlasti su u nezgodnu situaciju dovedene i zbog najavljenog, ali neprijavljenog skupa protivnika ustoličenja u Cetinju.

Vlasti apeluju na uzdržanost, ali ne isključuju pojavu neodgovornih ljudi 

Veće za nacionalnu bezbednost je gotovo pet sati razmatralo situaciju u Podgorici i Cetinju.

Posle sednice, Veće je uputilo apel svim društveno-političkim akterima, predstavnicima medija, kao i građanima da doprinesu smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je sve građane te države da ne nasedaju na provokacije, ističući da će država svima garantovati ličnu bezbednost i sigurnost.

Dritan Abazović je istakao da se ne može isključiti da se pojave neodgovorni pojedinci ili grupe, ali da je cilj podstaći građane na suzdržanost.

Dok se završavaju pripreme za događaj u Podgorici i doček srpskog patrijarha, mitropolit Joanikije poručuje da je za razgovor i dogovor uvek spreman.

Srpski patrijarh Porfirije, uoči dolaska u Crnu Goru, ponavlja da su događaji narednih dana delo mira i ljubavi.

"Pošto tu ima mnogo politike i raznih interesa koje ja, iskren da budem, ne razumem, ali pravo da vam kažem i nezainteresovan sam za te interese. Ne želim da se prljam, da prljam svoj um, da me opterećuju, da mi pravi konfuziju u glavi, ako bih se bavio tim silnim informacijama", izjavio je patrijarh.

Doček patrijarha počinje u subotu u šest časova ispred Sabornog hrama u Podgorici, a čin ustoličenja mitropolita Joanikija zakazan je za nedelju u osam ujutru.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво