Referendum o Danu Republike u RS, zatvorena birališta

Građani u Republici Srpskoj izjašnjavali su se na referendumu o tome da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS. Pravo glasa imalo je 1.219.399 građana koji su mogli da glasaju na oko 1.900 glasačkih mesta. Izlaznost do 17 časova 51,17 odsto. MUP RS: Bez incidenata na glasačkim mestima.

20.55 - U Subotici je glasalo 292 građana sa ličnim dokumentom RS, a svi birači glasali su "za", javlja reporter RTS-a. 

20.35 - Milorad Dodik poručuje da su građani RS imali sjajnu priliku da potvrde jedinstvo. Ističe da se danas piše istorija.

20.25 - Mladen Ivanić ističe da je najvažnije da je referendum prošao mirno i da je konačno "stavljena tačka na tu priču". 

19.35 - Predsednik Komisije za sporovođenje referenduma Siniša Karan kaže da nije bilo nepravilnosti u procesu glasanja i dodaje da se referendumski dan odvijao u sjajnoj atmosferi, toleranciji, transparentno i zakonito.

19.00 - Zatvorena biračka mesta. 

18.15 - Do 17 časova glasalo je 51,17 odsto ili 624.190 građana. Najveća izlaznost zabeležena u Donjem Žabaru - 73,23 odsto.

16.10 - Izlaznost do 15 časova 39,65 odsto birača ili 484.328 građana. Najveća izlaznost zabeležena u Kupresu, 61,66 odsto.

14.45 - Do 14 časova nije zabeležen nijedan incident na glasačkim mestima, saopštio MUP RS. Ministar policije Dragan Lukač izjavio je da glasačko mesto u Kuli nije ni otvoreno, već je spojeno sa drugim glasačkim mestom. 

14.15 -  Izlaznost do 13 časova iznosi 30,40 odsto. Svoje pravo glasa iskoristilo je 372.280 građana, prenosi portal RTRS.  

12.10 - Do 11 sati glasalo je 17,68 odsto birača, saopštio je predsednik Komisije Siniša Karan.

10.30 - Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić glasao je u Banjaluci nakon čega je poručio da će RS i ubuduće obeležavati 9. januar. Predsednik SDS-a Mladen Bosić glasao je u opštini Donji Žabar na mestu predviđenom za glasače iz Brčko Distrikta.

10.20 - Do devet časova izjasnilo se 77.015 građana, odnosno 6,31 odsto, rekao predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan, javlja RTRS. 

10.05 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je u 10 časova u Domu kulutre u Laktašima, nakon čega je poručio da je RS mirna i stabilna. 

09.00 - Stanje bezbednosti na glasačkim mestima je uredno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.  

08.45 - U Kuli kod Gacka grupa meštana blokirala referendumsko mesto, a na lice mesta izašla je policija, javlja RTRS. To glasačko mesto iz tehničkih razloga spojeno je sa drugim mestom u lokalnoj zajednici. U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo.

07.00 - Otvorena glasačka mesta u Republici Srpskoj.

Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i odluče da li žele da 9. januar bude Dan RS. Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati već tokom noći.

Na pet biračkih mesta državljani RS mogli su da glasaju i u Srbiji - u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu uz važeću ličnu kartu ili pasoš izdate u Republici Srpskoj.

Izjašnjavanje je proteklo bez problema, kaže direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Biračko pravo je ostvarilo oko deset hiljada građana.

Izlaznost na referendumu do 17 časova bila je 51,17 odsto, odnosno pravo glasa iskoristilo je 624.190 glasača.

Predsednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan rekao je da je najveća izlaznost zabeležžna u Donjem Žabaru - 73,23 odsto, Šekovićima 72,08 odsto, Berkovićima 70,13 odsto, Kalinoviku 67,06 odsto, Istočnom Mostaru 65,33 odsto.

Karan kaže da je "najlošija" izlaznost u Bosanskom Brodu - 36,41 odsto, Derventi 36 odsto, Pelagićevu 32,64 odsto, Srebrenici 31,24 odsto i Vukosavlju 18,38 odsto.

Izlaznost građana iz Brčko Distrikta do 17 sati je iznosila 63,77 odsto.

U Banjaluci je do 17 sati glasalo 46,36 odsto, u Bijeljini 38,70 odsto, u Prijedoru 37,64 odsto, u Zvorniku 50,17 odsto, u Trebinju 53,80 odsto, dok je u Doboju izlaznost do 17 časova iznosila 41,59 odsto.

Karan je rekao i da se danas izjasnio veliki broj građana na nepotvrđenim glasačkim listićima.

U inostranstvu do 13 časova ukupno je glasalo 6.570 građana.

Na glasačkom mestu broj 3 u Subotici do 12 časova izjasnilo se 90 građana sa ličnim dokumentom Republike Srpske. U Novom Sadu do 11 sati glasalo je 400 građana. 

Svoje glasačko pravo iskoristili su i zvaničnici RS i BiH i lideri političkih partija.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Inače, državljani RS mogli su, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

Referendum je održan u atmosferi veoma podignutih tenzija na relaciji Banjaluka - Sarajevo, s obzirom na to da je Ustavi sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Malo koje političko pitanje je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata izazvalo tenzije tolikih razmera kao što je to odluka zvanične Banjaluke da održi referendum.

Njemu su se protivili predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Saveta za implementaciju mira u BiH (PIC), nije ga podržao državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga je podržala.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protivili su se referendumu kao i bošnjačko državno rukovodstvo.

Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво