Podignuta optužnica za zločine nad Srbima u Čapljini

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri nekadašnja pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatskih oružanih snaga (HOS) za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj.

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Hrstića i Ivana Medića iz Ljubuškog, Miljenka Nogolice iz Čapljine i Tonče Rajića iz Mostara.

Oni su po nalogu Posebog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni 1. februara.

Optuženi se terete da su u proleće i leto 1992. godine, u svojstvu zapovednika i pripadnika Hrvatskog veća odbrane i Hrvatskih oružanih snaga, na području Čapljine, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatvorenicima.

U optužnici se navodi da su optuženi lično, kao i sa ostalim pripadnicima HOS-a i HVO-a, učestvovali u premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških telesnih povreda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih povreda od kojih žrtve i danas osećaju posledice.

Prema navodima iz optužnice, ti i ostali zločini počinjeni na tom području, uticali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi raseljeno širom BiH, regiona i sveta.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Zločini počinjeni u logoru Dretelj sastavni su deo optužnice podignute pred Haškim tribunalom protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika nekadašnje Herceg-Bosne.

Logor Dretelj su u bivšoj kasarni JNA 1992. godine uspostavili pripadnici HOS-a i tamo su bili zatočeni uglavnom Srbi.

Upravu nad logorom kasnije je preduzeo HVO, a u vreme hrvatskog-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994. godine u Dretelju bilo je zatočeno hiljade Bošnjaka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво