Grci pale turske zastave, Ankara protestuje

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izjave grčkih zvaničnika i paljenje turskih zastava na protestima u Grčkoj povodom konverzije Aja Sofije u islamsku bogomolju i prve molitve muslimanskih vernika održane u toj svetinji u poslednjih devet decenija.

"Grčka je ponovo pokazala neprijateljstvo prema islamu i Turskoj uz izgovor u otvaranju džamije Aja Sofija za vernike muslimanske vere", ocenio je predstavnik turskog ministarstva inostranih poslova Hami Aksoj.

Širom Grčke juče su zvonila crkvena zvona da bi se izrazilo tugovanje, dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovao molitvi u Aja Sofiji.

Govoreći juče povodom 46. godišnjice obnove demokratije u Grčkoj, premijer Kirijakos Micotakis nazvao je pretvaranje Aja Sofije u džamiju "uvredom za civilizaciju 21. veka".

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je najoštrije osudilo neprijateljske izjave grčke vlade i članova parlamenta i paljenje turske zastave u Solunu.

Aja Sofija je otvorena za molitvu kao džamija u skladu s voljom turskog naroda i pripadala je Turskoj kao i sva kulturna dobra u zemlji, dodaje tursko ministarstvo.

Ovo je jedan od nesporazuma i sukoba koji već decenijama potresaju grčko-turske odnose.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се