Japan, raste broj žrtava tajfuna "Hagibis"

Sve više žrtava tajfuna Hagibis, jednog od najsnažnijih koji su pogodili Japan u proteklih šest decenija. Najmanje 35 osoba je poginulo, a 17 se vode kao nestali.

Dan nakon što je "Hagibis" pogodio Tokio i druge oblasti u centralnim, istočnim i severoistočnim oblastima Japana, angažovano je oko 27.000 pripadnika snaga civilne zaštite, prenosi agencija Kjodo.

Oni, između ostalog, pokušavaju da spasu i oko 360 ljudi u Naganu, gde je reka probila nasip. Lokalni zvaničnici upozoravaju da bi nivo vode mogao da dostigne visinu i do pet metara.

Naleti vetra dostizali su brzinu i do 180 kilometara na sat i doneli obilne padavine i snažne vetrove koji su paralisali Tokio.

Saobraćaj je poremećen, a ulice su puste. Gotovo pola miliona domova ostalo je bez struje, a delovi centralnog i istočnog Japana su poplavljeni, javio je Rojters.

Japanske vlasti su uputile desetine hiljada spasilaca i vojnika u ugrožena područja.

Kako navodi Kjodo, Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina.

Dodaje se da bi količina padavina mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Premijer Šinzo Abe je u pripravnosti u svojoj rezidenciji, i oko njega se nalazi tim zvaničnika koji prikupljaju sve podatke o tajfunu.

Tajfun "Ida" koji je pogodio Japan 1958. godine za sobom je ostavio 1.200 žrtava i brojne nestale, a uzrokovao je i izlivanje reka iz korita.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 13. okt 2019, 22:46) - ,," [neregistrovani]

Саучешће

Искрено саучешће Јапану.

しっかりね