Тајфун однео 23 живота и оставио Јапанце без струје, људи беже на кровове кућа

Најмање 23 особе изгубиле су живот након што је тајфун "Хагибис" погодио Јапан и парализовао Токио, поплавио реке и оставио готово 500.000 домова без струје, јавио је у недељу јавни сервис НХК. То је један од наснажнијих тајфуна у последњих неколико деценија.

Власти су подигле ниво упозорења на опасност од кише и поплава за регион Канто, у околини умиреног Токија, пошто је тајфун пре зоре стигао до североисточне обале Јапана. Упозорења су подигнута за области северно од престонице.

Очекује се да ће тајфун "Хагибис" изаћи на море у недељу увече, након што је кренуо према северном острву Хокаидо.

Погинуле су 23 особе у подручјима Чиба, Гунма, Канагава и Фукушима, која окружују Токио, саопштио је НХК. Тринаест људи је нестало рано у недељу. До сада је пријављено око 100 повреда.

Власти су издале савете за евакуацију и наредбе за више од шест милиона људи широм Јапана, пошто је тајфун са собом донео најтеже кише и ветрове годинама уназад.

Око 425.000 домова било је без струје, саопштено је из владе, и подсетило на вишенедељни нестанак струје када је други тајфун погодио исток земље прошлог месеца.

Обилна киша поплавила је реке у деловима префектура Фукушима и Нагано, потопљене су куће и поља пиринча. Мештани су присиљени да се попну на кровове својих кућа.

Премијер Јапана Шинзо Абе сазвао је хитан састанак релевантних министара и послао министра задуженог за управљање катастрофама у погођена подручја. Изразио је саучешће породицама убијених и рекао да влада ради на спасавању живота и имовине људи.

Око 27.000 припадника јапанских снага самоодбране, као и ватрогасци, полиција и обалска стража послати су да спасе насукане људе у централној јапанској префектури Нагано и другим местима, саопштила је влада. 

Аеродроми у главном граду, Ханеда и Нарита, зауставили су полетања и слетања, а возови су суспендовани.

Утакмица Светског првенства у рагбију између Намибије и Канаде у Камаишију у недељу је отказана, као и утакмица Јапан–Шкотска.

Организатори Гранд прија Формуле 1 такође су отказали све тренинге и квалификациону сесију која је заказана за суботу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво