Mogerini: Ohrabreni smo napretkom u pregovorima Atina–Skoplje

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je u Briselu da je Evropska unija vrlo ohrabrena naprekom u razgovorima Skoplja i Atine o pitanju imena.

Šefovi diplomatija zemalja članica, na čelu sa Federikom Mogerini, tokom neformalnog doručka sa šefom diplomatije Makedonije Nikolom Dimotrovim razmotrili su napredak u razgovorima između Grčke i Makedonije, koji se vode u cilju pronalaženja rešenja za ime bivše jugoslovenske republike, što bi Skoplju odblokiralo put dalji put evroatlanskih integracija.

"Svi smo vrlo ohrabreni naprekom u razgovorima Skoplja i Atine o pitanju imena. Svi ćemo raditi na podršci pozitivnom ishodu ovih važnih pregovora", izjavila je Mogerinijeva.

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu razgovaraju o rezultatima samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, iranskom nuklearnom programu, ali i o situaciji u Gazi posle otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Tokom sastanka Saveta EU, šefovi diplomatija će razmotriti i situaciju u Iranu i potvrditi dalje zalaganje EU u cilju održanja iranskog nuklearnog programa, a u svetlu povlačenja SAD iz tog međunarodnog sporazuma.

Mogerinijeva je najavila da će se na sastanku u Briselu razgovarati i o situaciji u Gazi i nastavku rada na rešenju izraelsko-palestinskog pitanja koje podrazumeva dve države i Jerusalim kao zajednički glavni grad.

Šefovi EU diplomatija će usvojiti zaključke povodom nedavno održanih predsedničkih izbora u Venecueli i razmotriti situaciju u Kongu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво