Читај ми!

Nastavljene borbe u Gazi, 100 mrtvih

Borbe u pojasu Gaze nastavljene su iako je na snazi bio humanitarni prekid vatre koji je zatražio Hamas. Najmanje 87 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u današnjim borbama. Hiljade ljudi beži iz Pojasa Gaze. Poginuo veliki broj dece, što osuđuju međunarodne organizacije.

01.52 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija vanredno zaseda povodom situacije u Gazi, javljaju agencije pozivajući se na neimenovane diplomate UN.

23.40 - Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Gazi, prenosi Tanjug.

22.30 - Vojno krilo Hamasa, Brigade Izadin al Kasam, objavilo je da je otelo jednog izraelskog vojnika u pojasu Gaze, prenosi Tanjug.

21.00 - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da postoji "vrlo jaka" međunarodna podrška za vojnu operaciju u pojasu Gaze, prenosi Tanjug.

18.40 - Izraelska vojska saopštila da je danas u borbama sa Hamasom poginulo 13 njenih pripadnika, prenosi Beta.

16.35 - Najmanje 87 Palestinaca poginulo danas u Pojasu Gaze, od čega 65 u gradu Gazi, javlja AFP, prenosi Beta.

15.55 - Izraelska vojska saopštila je da će produžiti humanitarni prekid vatre za još jedan sat, iako je početno dvočasovno primirje prekršeno, javljaju izraelski mediji, prenosi Tanjug.

13.27 - Manje od sat vremena od početka humanitarnog prekida vatre, Izrael je nastavio sa pucnjavom i borbenim dejstvima, javlja Rojters.

12.32 - Izrael prihvatio dvočasovni humanitarni prekid vatre. Primirje će trajati od 13.30 do 15.30 po lokalnom vremenu, javlja Rojters

11.11 - Palestinski Hamas zatražio je preko Crvenog krsta dvočasovni humanitarni prekid vatre, potvrdili su zvaničnici Izraela, ali još nije odgovoreno na taj zahtev, prenosi Tanjug.

10.50 - Najmanje 40 Palestinaca poginulo je u jutrošnjem granatiranju Pojasa Gaze, javlja Rojters.

I Hamas i izraelska vojska više puta su prekršili humanitarni prekid vatre još pre isteka prvog sata. Prvobitno je dogovoreno da primirje traje dva časa, ali ga je izraelska vojska bila produžila za još sat vremena.

Borbe u gusto naseljenoj oblasti Šidžaija u Gazi osim brojnih žrtava, nanele su veliku materijalnu štetu stambenim zgradama i naterale hiljade žitelja u bekstvo.

Po navodima Frans presa, u celom Pojasu Gaze od jutros je poginulo 87 Palestinaca, a po navodima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje prenosi Asošijeted pres, u Šidžaiji je od jutros prebrojano 65 mrtvih i 288 ranjenih.

Unicef je naveo da je do sada najmanje 73 deteta poginulo.

Ove borbe su najkrvavije od kako je pre tri dana počela kopnena ofanziva izraelske vojske na Pojas Gaze, u kojem je na vlasti Hamas.

Po rečima očevidaca, izraelski tenkovi su ušli u Šidžaiju posle ponoći i otvorili paljbu.

" 'Vrata pakla' su se otvorila i šrapnel mi je uleteo kroz prozor", rekao je  za AP jedan stanovnik i dodao da se sa porodicom sklonio u susednu zgradu pošto je njihova kuća počela da se raspada od jakih detonacija.

Tokom kratkotrajnog primirja, za koje se izborio Crveni krst, iz ruševina su izvlačeni mrtvi, a čitava scena sa nekoliko blokova uništenih kuća podsećala je na poslednji veliki upad izraelske vojske u Gazu pre pet godina, kada su velike površine kraj granice sa Izraelom bile potpuno razorene.

Izraelska strana ističe da je kopnena operacija neophodna kako bi se uništila mreža tunela Hamasa iskopanih ispod granice s Izraelom koji se nisu mogli uništiti iz vazduha. Od početka kopnene ofanzive uništeno je 13 tunela.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da postoji "vrlo jaka" međunarodna podrška za vojnu operaciju u pojasu Gaze.

On je dodao da je Izrael izdejstvovao "međunarodni legitimitet" za svoju vojnu operaciju u Gazi, kada je prihvatio egipatski predlog za prekid vatre 15. jula, koji je Hamas odbio.

Netanijahu je to rekao nakon što je državni sekretar SAD Džon Keri optužio Hamas da vodi krvavi sukob u Gazi "tvrdoglavo" odbijajući sve napore za prekid vatre. Takvim ponašanjem Hamas je "pozvao na dalje akcije" Izraela, rekao je on, a prenosi AFP.

Generalni sekretar Ban Kimun stiže u Katar, gde će se, u okviru posete regionu, sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Cilj je da se pomogne Izraelcima i Palestincima da "okončaju nasilje", saopštile su UN.

Kopnena ofanziva počela je u četvrtak uveče, nakon desetodnevnih jakih udara iz vazduha i sa ratnih brodova koji nisu uspeli da zaustave raketiranje iz Gaze.

Preko 50.000 Palestinaca je raseljeno i oni su pobegli u skloništa u školama UN. Jedan zvaničnik UN je rekao da je broj raseljenih mnogo veći nego što se očekivalo, a i izraelska i egipatska granica su zatvorene za stanovnike Gaze.

Diplomatski napori da se postigne prekid vatre nisu urodili plodom. U te napore uključeni su Egipat, Katar, Francuska i UN.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus sastao se u subotu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali je rekao da su pokušaji da se izdejstvuje prekid vatre propali.

Hamas je prošle nedelje odbacio egipatsku inicijatavu za prekid vatre, tražeći da Izrael najpre pristane na ukidanje blokade Pojasa Gaze.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво