РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html "Снајпер" ухапшен у Мадриду по међународној потерници Србије https://www.rts.rs/vesti/svet/5426165/snajper-uhapsen-u-madridu-po-medjunarodnoj-poternici-srbije.html Полиција у Мадриду ухапсила је Слободана Милутиновића званог Снајпер по међународној потерници Србије, јер је побегао из кућног притвора, сазнаје Танјуг. За Слободаном Милутиновићем расписана је потерница јер је побегао док је био у кућном притвору са наногицом након што је првостепено осуђен на казну затвора од две и по године због злостављања бивше девојке.

Он је изашао у шетњу 5. маја прошле године из које се није вратио.

Милутиновић се налазио у кућном притвору од 6. априла прошле године када га је новосадски Виши суд осудио на поменуту казну затвора због принуде, противправног лишења слободе и злостављања и мучења бивше девојке и притвор му заменио кућним притвором уз електронски надзор (наногицу).

Њему и његовој законитој супрузи Тамари се суди због пиштоља који је пронађен приликом претреса њиховог стана 5. септембра 2021. године.

Супружници се у том поступку терете за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја у саизвршилаштву.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:36:28 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5426165/snajper-uhapsen-u-madridu-po-medjunarodnoj-poternici-srbije.html
Формиран предмет због интервјуа Мила Ђукановића https://www.rts.rs/vesti/region/5426147/formiran-predmet-zbog-intervjua-mila-djukanovica.html Више државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет поводом интервјуа бившег председника Црне Горе и ДПС-а Мила Ђукановића. Након детаљне анализе интервјуа Више државно тужилаштво ће по потреби предузети и друге мере и радње у циљу доношења одлуке о евентуално почињеном кривичном делу, саопштено је порталу РТЦГ из Вишег тужилаштва у Подгорици.

"Више државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет поводом објаве интервјуа на порталима, који је Антена М дао М. Ђ., а који је од стране Управе полиције достављен на оцјену овом тужилаштву ради преиспитивања евентуалног постојања елемената бића кривичног дјела за које се гоњење предузима по службеној дужности", наводи се у одговору подгоричког Вишег тужилаштва.

Од тужилаштва је дат налог Управи полиције да од Антена М прибави и достави овом тужилаштву интервју у електронској форми, те ће се, како кажу, након детаљне анализе интервјуа, по потреби предузети и друге мере и радње у циљу доношења одлуке

Бивши председник Црне Горе у интервјуу Антени М је рекао да живимо у затрованој атмосфери, те да ће се "ћеранија по Црној Гори наставити". Каже и да је дужан да на то упозори, јер је "црногорско друштво друштво осветника”.

"То није карактеристично само за албанске заједнице, за које се углавном везује крвна освета", рекао је он и подсетио да “у срцу Црне Горе, у Катунској нахији, крвна освета међу одређеним староцрногорским породицама траје дуже од 200 година”.

“Е, ко то не зна, тај не разумије како је опасно кад вам једина политика након доласка на власт постане реваншизам. Реваншизам је само политичко име за освету. То значи да не постоји свијест о томе да треба подвући црту испод црногорске праксе освете. Онај ко ради ово што сада ради, тај не схвата да је већ отпочео нову страницу црногорских освета. И јако гријеши ако у оним лисицама над којима ликује, на рукама других људи, не препознаје своје лисице сјутра”, поручио је Ђукановић.

Његова изјава наишла је на оштру осуду дела јавности.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:23:59 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5426147/formiran-predmet-zbog-intervjua-mila-djukanovica.html
Тужилаштво у Нишу одређено да истражи смрт брата осумњиченог за убиство Данке Илић у полицијској станици у Бору https://www.rts.rs/vesti/hronika/5426137/tuzilastvo-u-nisu-odredjeno-da-istrazi-smrt-brata-osumnjicenog-za-ubistvo-danke-ilic-u-policijskoj-stanici-u-boru.html Апелационо јавно тужилаштво у Нишу овластило је Више јавно тужилаштво у том граду да преузме радње и мере ради утврђивања околности под којима је 7. априла преминуо Д. Д. у Полицијској станици у Бору током задржавања, сазнаје Танјуг. Д. Д. је у полицији тада задржан по налогу Вишег јавног тужилаштва у Зајечару због сумње да је помагао свом брату Д. Д. да сакрије тело девојчице, које још није пронађено.

Више јавно тужилаштво у Зајечару је по приспећу обдукционог записника Института за судску медицину у Београду о његовој смрти, поднело предлог за супституцију надлежности у овом поступку, а у складу са Методологијом за истрагу у случајевима злостављања.

Иначе, како сазнаје Танјуг, Опште обавезним упутством Републичког јавног тужиоца из 2017. године прописано је да су сви јавни тужиоци дужни да у предметима који се односе на могуће случајеве злостављања од стране полицијских службеника предузму радње и мере предвиђене Методологијом за истрагу у случајевима злостављања, док је у тачки 4. Методологије прописано да истрагу не треба да води јавни тужилац који је поступао или поступа и у предмету у којем се оштећени (наводна жртва злостављана) појављује као окривљени или сведок.

Апелационо тужилаштво у Нишу је разматрајући наводе предлога ВЈТ у Зајечару, као и достављене прилоге, утврдило да су сви носиоци јавнотужилачке функције у том тужилаштву предузимали радње у предмету у којем је сада покојни Д. Д. имао својство окривљеног, због чега постоје стварни разлози због којих ВЈТ у Зајечару није могло спровести истрагу на начин прописан том Методологијом ради утврђвања околности под којим је он преминуо.

Д. Д. је преминуо 7. априла у Полицијској станици у Бору, где је био приведен због сумње да је помогао свом брату Дејану да сакрије тело двогодишње девојчице Данке Илић која је нестала 26. марта у Бањском пољу код Бора.

Полиција је, након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, ухапсила С. Ј. и Д. Д. из Бора, за које се сумња да су девојчицу ударили аутомобилом, а затим њено тело ставили у гепек кола и однели на депонију.

Тело девојчице још није пронађено.

Закон о јавном тужилаштву у члану 21 прописује да "непосредно виши главни јавни тужилац може образложеним решењем овластити ниже јавно тужилаштво да поступа у ствари из надлежности другог нижег јавног тужилаштва ако је надлежно јавно тужилаштво спречено из правних или стварних разлога да поступа у предмету", што је решење о супституцији.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:13:15 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5426137/tuzilastvo-u-nisu-odredjeno-da-istrazi-smrt-brata-osumnjicenog-za-ubistvo-danke-ilic-u-policijskoj-stanici-u-boru.html
Ухапшен мушкарац осумњичен за покушај убиства у Мирјеву https://www.rts.rs/vesti/hronika/5426133/uhapsen-muskarac-osumnjicen-za-pokusaj-ubistva-u-mirjevu.html Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, расветлили су кривично дело убиство у покушају и ухапсили М. П. (1983) осумњиченог да је извршио ово кривично дело. Како се сумња, М.П је у београдском насељу Миријево, 23. априла, испалио неколико пројектила из ватреног оружја у правцу четрдесетшестогодишњег мушкарца који је том приликом задобио тешке телесне повреде.

Приликом хапшења код осумњиченог је пронађена мања количина кокаина, па ће против њега бити поднета кривична пријава и за кривично дело неовлашћено држање опојних дрога.

Осумњичени је, уз кривичну пријаву, спроведен надлежном тужилаштву, саопштено је из МУП-а.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:06:46 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5426133/uhapsen-muskarac-osumnjicen-za-pokusaj-ubistva-u-mirjevu.html
Шапић расписао изборе за 2. јун у 17 београдских општина https://www.rts.rs/vesti/politika/5426099/sapic-raspisao-izbore-za-2-jun-u-17-beogradskih-opstina.html Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић расписао је за 2. јун изборе за одборнике у 17 градских општина. Александар Шапић је након расписивања избора навео да од данас почињу да теку рокови за вршење изборних радњи.

Он је пожелео срећу свим учесницима избора и грађанима који, како је навео, поред представника у скупштинама градских општина, бирају и своје представнике за Скупштину Града Београда.

Привремени орган Града Београда је на данашњој, осмој седници, у складу са Законом о локалним изборима, донео Одлуку о расписивању избора за одборнике скупштина градских општина Града Београда.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић раније је расписала изборе за Скупштину Града Београда, а данас и изборе у 66 локалних самоуправа у Србији који ће сви бити одржани истог дана - 2. јуна.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 10:49:37 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5426099/sapic-raspisao-izbore-za-2-jun-u-17-beogradskih-opstina.html
У Атини ухапшена два члана "Пинк пантера" - Срби украли накит вредан више од 300.000 евра https://www.rts.rs/vesti/region/5426088/u-atini-uhapsena-dva-clana-pink-pantera---srbi-ukrali-nakit-vredan-vise-od-300000-evra.html Два Србина, члана криминалне групе "Пинк Пантери", ухапшена су у Атини због провала у златаре из којих су украли накит у вредности више од 300.000 евра, објавио је грчки сајт Лефимерида. Двојица држављана Србије, стара 50 и 53 године, ухапшена су у среду у центру Атине, при чему се 53-годишњак снажно опирао хапшењу.

Надлежни органи су рекли да је реч о припадницима шире транснационалне криминалне групе "Пинк Пантери" која се углавном бави пљачкама златара.

Како Иефимерида сазнаје, истрага двојицу ухапшених Срба оптужује да су најмање од децембра 2023. године формирали банду и вршили крађе у златарама, при чему су украли накит у износу од више од 315.000 евра.

Из досадашње прелиминарне истраге решена су два случаја провала у златаре у центру Атине, а истрага ради на утврђивању пуног обима њиховог криминалног деловања.

Истрага наводи да су они користили фалсификована документа и да су управљали возилима са страним регистарским ознакама.

Након претреса њихових домова, између осталог, пронађени су и одузети три сата, накит, као и лажна возачка дозвола, а поред тога, одузети су мотоцикл и аутомобил који су користили за превоз.

 

]]>
Fri, 26 Apr 2024 10:53:47 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5426088/u-atini-uhapsena-dva-clana-pink-pantera---srbi-ukrali-nakit-vredan-vise-od-300000-evra.html
Разбијен ланац производње лажног омиљеног српског кекса, детерџената и шампона https://www.rts.rs/vesti/hronika/5426082/razbijen-lanac-proizvodnje-laznog-omiljenog-srpskog-keksa-deterdzenata-i-sampona.html Тржишни инспектори Министарства трговине су у сарадњи са полицијом у претходним данима открили илегалну производњу фалсификата детерџената и шампона марке “Procter&Gamble”, као и фалсификованог кекса “плазма”. Иза свега је стајала добро организована група са подручја Новог Сада, рекао је министар трговине Томислав Момировић. Министар трговине Томислав Момировић саопштио је да је заједничком акцијом тржишне инспекције и припадника МУП-а разбијен ланац производње и продаје фалсификованих производа потенцијално опасних по здравље грађана.

"У великој акцији усмереној ка сузбијању пласирања фалсификованих производа на српско тржиште тржишни инспектори Министарства трговине су у претходним данима открили илегалну производњу фалсификата кућне хемије детерџената и шампона марке 'Procter&Gamble', као и фалсификованог кекса 'плазма', чиме је спречена употреба кривотворених производа и уједно избегнута потенцијална опасност по здравље наших грађана", изјавио је Момировић.

Истакао је да је извршен инспекцијски надзор и улазак инспектора у илегалну производњу на више локалитета у Новом Саду и Београду.

Том приликом затечена је и одузета велика количина кривотворених производа, међу којима је 2.021 кондиторски производ, 205 производа кућне хемије међу којима су детерџенти за судове, детерџенти за веш и средства за личну хигијену, преко 11.000 амбалажа за кондиторске производе и кућну хемију, 26 буради од по 120 литара сировина за прављење течног детерџента за судове и веш, огроман број декларација, налепница и бар-кодова припремљених за лепљење на амбалажу и стављање у промет.

Момировић је додао да је у току инспекцијски надзор у Београду, а који се односи на контролу штампарије која је правила амбалаже за кривотворене кондиторске производе, при чему су припадници МУП-а одузели лаптоп, рачунар и мобилни телефон.

"Сва роба је била намењена даљој продаји на пијацама, а иза свега је стајала добро организована група са подручја Новог Сада“, додао је министар трговине Томислав Момировић.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:37:42 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5426082/razbijen-lanac-proizvodnje-laznog-omiljenog-srpskog-keksa-deterdzenata-i-sampona.html
Код ученика у ОШ "Радоје Домановић" у Нишу пронађен нож https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5426065/kod-ucenika-u-os-radoje-domanovic-u-nisu-pronadjen-noz.html Код ученика седмог разреда ОШ "Радоје Домановић" у Нишу пронађен је нож, а у инциденту није било повређених. О случају су обавештени Полицијска управа Ниш и Министарство просвете. Дечак је током наставе нож показао другарици, а то су видела и друга деца која су то пријавила.

Ученик је на друштвеној мрежи Тик-ток, погледао узнемиравајућу видео због ког се, каже, уплашио за своју безбедност и из тог разлога у школу донео кухињски нож.

"Ученик није претио никоме и рекао је да је донео нож због страха да га неко не повреди", рекла је за РТС директорка ОШ "Радоје Домановић" Душица Тричковић.

О случају су обавештени Полицијска управа Ниш и Министарство просвете.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:07:34 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5426065/kod-ucenika-u-os-radoje-domanovic-u-nisu-pronadjen-noz.html
Ана Брнабић за 2. јун расписала изборе за одборнике скупштина градова и општина https://www.rts.rs/vesti/politika/5426063/ana-brnabic-za-2-jun-raspisala-izbore-za-odbornike-skupstina-gradova-i-opstina.html Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је изборе за одборнике 66 јединица локалне самоуправе. Председница парламента Ана Брнабић одлуку о расписивању избора за 2. јун потписала је у Дому Народне скупштине.

Брнабићева је указала да су се усвајањем Измена и допуна закона о локалним изборима стекли услови за расписивање избора у 66 јединица локалне самоуправе.

“Радује ме што смо из парламента послали снажну поруку свим нашим грађанима да смо као њихови изабрани представници кадри и способни да разговарамо и да постигнемо договор упркос свим нашим разликама. Као што сам и рекла, након постигнутог договора о датуму избора сматрам да је овакав договор победа свих одговорних људи“, навела је Брнабићева.

Председница Скупштине је позвала све политичке актере да воде рачуна о томе да политика не треба и не сме да буде средство које раздваја људе и да је заједничка обавеза да се политички систем развија у демократском правцу који промовише дијалог, узајамно поштовање и већи степен разумевања.

“Као председница Народне скупштине Републике Србије наставићу да инсистирам да ово највише представничко тело свих грађана Републике Србије поштује и промовише управо такве вредности. Желим свима успешне изборе“, навела је Ана Брнабић.

 

И председник Привременог органа града Београда Александар Шапић расписао је за 2. јун изборе за одборнике у 17 градских општина.

Посланици Скупштине Србије усвојили су 23. априла Измене и допуне закона о локалним изборима којима су померени рокови за расписивање избора, што је био један од захтева опозиције у дијалогу о побољшању изборних услова који је вођен од 1. априла на инивијативу Ане Брнабић.

Изменама и допунама Закона о локалним изборима се омогућава да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана – 2. јуна, што је био један од захтева опозиције у разговорима о побољшању изборних услова.

Закон предвиђа да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, као и да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 10:58:49 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5426063/ana-brnabic-za-2-jun-raspisala-izbore-za-odbornike-skupstina-gradova-i-opstina.html
На деоници брзе пруге Нови Сад – Врбас постигнута брзина од 202 километра на сат https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5426052/na-deonici-brze-pruge-novi-sad--vrbas-postignuta-brzina-od-202-kilometra-na-sat.html Приликом тестирања на деоници брзе пруге Нови Сад – Врбас постигнута је брзина од 202 километра на час, објавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Немачка компанија Дојче бан (DBST) која тестира брзу пругу од Новог Сада до Суботице коју Србија гради са својим кинеским партнерима тестирала је у среду деоницу брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

Већ првог дана тестирања постигнута је брзина од 202 километра на сат, чиме је потврђен квалитет изградње брзе пруге, навео је на Инстаграму министар Горан Весић.

"Српске брзе пруге су спој кинеске технологије и европских стандарда. Све наше брзе пруге изграђене су у потпуности по европским стандардима у складу са директивама ЕУ и српским законом о интероперабилности железничког саобраћаја. Брзу пругу коју сада градимо од Новог Сада сертификује за стандарде ЕУ једна од највећих европских компанија из Холандије, а техничку контролу и пријем ради угледна немачка компанија Дојче бан", навео је Весић.

Почетком децембра ове године почеће саобраћај на брзој прузи до Суботице. Србија ће имати 183 километара брзих пруга, а од Београда до Суботица стизаће се брзим возом за 80 минута, до Бачке Топола за 64 минута, а до Врбаса за 53 минута.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 09:17:55 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5426052/na-deonici-brze-pruge-novi-sad--vrbas-postignuta-brzina-od-202-kilometra-na-sat.html
"Јасни и директни разговори" – Ванг и Блинкен у Пекингу о односима Кине и САД https://www.rts.rs/vesti/svet/5426043/jasni-i-direktni-razgovori--vang-i-blinken-u-pekingu-o-odnosima-kine-i-sad.html Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је у Пекингу са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који борави у посети Кини, о односима две земље. Ванг Ји је на почетку разговора рекао да је став Кине увек био доследан и да се Кина придржава принципа међусобног поштовања, мирољубиве коегзистенције и обострано корисне сарадње и обавезује се да ће промовисати стабилан, здрав и одржив развој кинеско-америчких односа, преноси агенција Синхуа.

Истакао је да се Кина залаже за међусобно поштовање суштинских интереса и да апелује на америчку страну да се "не меша у кинеске унутрашње ствари, не потискује развој Кине и не прелази кинеске црвене линије када је реч о суверенитету, безбедности и развојним интересима Кине".

Из Стејт департмента је саопштено да је Ванг оценио да однос између Кине и САД почиње да се стабилизује, али да, "истовремено, негативни фактори који постоје у међусобним односима и даље расту и да се однос суочава са свим врстама изазова".

Блинкен је рекао да за администрацију председника САД Џозефа Бајдена велики значај има дијалог између САД и Кине, па и у спорним питањима.

Оценио је да је било помака у протеклој години, али је сугерисао да ће разговори и даље бити тешки.

"Радујем се што ће ови разговори бити веома јасни, директни, у погледу области у којима имамо разлике... Надам се да можемо да направимо неки напредак у питањима за која су се наши председници сложили да треба да сарађујемо, али и да разјаснимо наше разлике, наше намере и да једни другима врло јасно кажемо где стојимо", рекао је Блинкен.

Блинкен борави у посети Пекингу како би разговарао о низу питања, укључујући продубљене напетости између две земље због "подршке Кине руској инвазији на Украјину", пренео је Ројтерс.

Блинкенова тродневна посета Кини долази пет месеци после самита између председника САД и Кине у Сан Франциску.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 08:59:02 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5426043/jasni-i-direktni-razgovori--vang-i-blinken-u-pekingu-o-odnosima-kine-i-sad.html
На седници Владе Србије донете три одлуке https://www.rts.rs/vesti/politika/5426041/na-sednici-vlade-srbije-donete-tri-odluke.html На седници Владе Србије усвојен је Закључак о сагласности за приступање Иницијативи ОЕЦД индикатора јавног идентитета. Усвојена је и уредба о издавању доплатне поштанске марке "Недеља Црвеног крста”, а постигнута је и сагласност да се подржи студијска посета студената са Харварда и МИТ-а земљама Балкана. На седници Владе Србије усвојен је Закључак о сагласности за приступање Иницијативи ОЕЦД индикатора јавног идентитета, који ће допринети процени спремности и отпорности система јавног интегритета на националном нивоу у спречавању корупције, лошег управљања и лоше потрошње јавних средстава, саопштено је из Владе.

Из Владе поручују да циљ иницијативе није да рангира земље, већ да служи као контролна табла за информисање о јачању кључних делова система интегритета.

Поштанска марка "Недеља Црвеног крста"

 Влада Србије усвојила је и Уредбу о издавању доплатне поштанске марке "Недеља Црвеног крста”, којом је предвиђено да средства од продаје ове поштанске марке, ЈП "Пошта Србије“ Београд уплаћује на рачун Црвеног крста Србије.

Црвени крст Србије сваке године у периоду од 8. до 15. маја обележава посебну манифестацију "Недеља Црвеног крста“, а Министарство здравља је доставило иницијативу да се у 2024. години издаје доплатна поштанска марка и да се средства прикупљена од продаје користе за финансирање делатности Црвеног крста Србије.

Студијске посете у оквиру Отвореног Балкана

Чланови Владе Србије сагласили су се да се у оквиру Иницијативе "Отворени Балкан“ подржи студијска посета студената мастер и докторских студија са Харварда и МИТ-а земљама Балкана, од 10. до 19. маја 2024. године под називом "Балкан Трек 2.0“.

Балкан Трек је студентско путовање за студенате мастер и докторских студија са Харварда и МИТ-а земљама Отвореног Балкана (Републици Србији, Северној Македонији и Албанији) које се у последње две године одржава по други пут.

Земље Иницијативе "Отворени Балкан“ имале су прилику да, у мају прошле године, угосте учеснике из 17 различитих земаља, са свих континената изузев Аустралије, са циљем представљања иницијатива и пројеката, повећања видљивости наших земаља и постављања темеља за заједничке пројекте у будућности.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 08:34:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5426041/na-sednici-vlade-srbije-donete-tri-odluke.html
Сингапур после 20 година добија новог премијера https://www.rts.rs/vesti/svet/5426028/singapur-posle-20-godina-dobija-novog-premijera.html Раније овог месеца сингапурски премијер Ли Сјенлунг објавио је да ће се у мају повући са функције након пуне две деценије проведене на кормилу државе. Његов наследник и протеже суочиће се са низом друштвених, економских и политичких изазова, као што су екстремно ниски наталитет, постепени губитак статуса регионалног упоришта за стране инвеститоре и општа неизвесност проузрокована све јачим трвењем између САД и НР Кине.  Следећег месеца град-држава Сингапур добиће новог премијера – први пут након пуних 20 година, с обзиром на то да је садашњи председник владе седамдесетдвогодишњи Ли Хсиен Лунг на ту функцију ступио још 2004. године.

Њега ће на кормилу физички мале, али економски изузетно снажне државе познате по електронској индустрији, банкарству, рафинеријама нафте и врхунском образовању, 15. маја заменити блиски сарадник, заменик премијера Хунг Сунцаи, у јавности познатији по англицизираном имену Лоренс Вонг.  

Узорна (не)демократија 

Од када је постао независна држава 1965. Сингапур, који је већ осамдесетих година прошлог века захваљујући свом одлично осмишљеном брзом економском развоју стекао надимак "азијски тигар", је имао само три премијера.

Садашњи председник владе Ли Хсиен Лунг је син оца нације Ли Кван Јуа, адвоката који је премијерску фотељу држао читав четврт века (1965-1990) и наставио да утиче на формулисање политике владе још читаве две деценије у својству "старијег министра" и "министра ментора".

Ли Кван Ју је иначе био и премијер Сингапура у периоду од 1959. године до 1963. када се тај град налазио у саставу Малезије, а у тренутку када је сишао са премијерске функције 1990. године био је председник владе са најдужим стажом у свету.

Управо за време технократске владе Ли Кван Јуа Сингапур је у источној Азији постао узор пажљивог планирања и мудрог улагања, технолошког напретка и добре дисциплине, односно јавног реда. Истовремено, нарочито на Западу је постао познат и по својим необичним законима, међу којима и оном који забрањује орални секс и драконским казнама. 

И док на Западу има коментатора који доводе у питање постојање демократије у Сингапуру, с обзиром на традиционално дугу владавину чланова породице Ли и њима врло блиских бирократа, због свог капиталистичког уређења, отворености за економске интересе Запада и америчке војне ефективе, те изванредно важног географског полажаја на ободу мореуза Малака одакле се лако могу надзирати танкери и друго бродовље на путу за Кину, Републику Кореју и Јапан, Сингапур у прошлости није био изложен снажним званичним критикама у вези недостатка демократичности какве од Вашингтона трпе многе друге земље.   

Иначе, између владавине оца и сина Ли, у периоду од 1990. до 2004. на позицији премијера налазио се Го Чок Тонг, који је, упркос немалим проблемима као што су азијска финансијска криза и епидемија САРС-а, наставио добро руковођење градом-државом, као у осталом и његов наследник Ли Хсиен Лунг. Тако је, на пример, у 2022. години Сингапур имао фантастични бруто друштвени производ од чак 80.000 америчких долара по глави становника, што га чини једном од најбогатијих земаља света.

Унапред планирана смена

Као и други по реду председник сингапурске владе Го, нови премијер Лоренс Вонг, мада јесте протеже династије Ли, потиче из обичне грађанске породице, те нема родбинске везе са фамилијом Ли.

Интересантно је да се већ најмање пуне две године зна да ће педесетједногодишњи Вонг наследити Ли Хсиен Лунга, јер је овај у априлу 2022. године најавио да ће Вонг бити вођа четврте генерације владајуће Партије народног деловања (ПАП). Ли је, наиме, слично свом оцу, намеравао да напусти место премијера до свог 70. рођендана, али је епидемија новог коронавируса пореметила тај његов план.   

Азијски медији оцењују да је главни разлог за избор економисте Вонга као наследника управо његов добар рад на положају министра финансија током кризе проузроковане епидемијом коронавируса.

Вонга, као новог вођу владајуће партије, касније у току ове године очекују општи избори. У сингапурском парламенту, поред представника владајуће ПАП, странке центра која нагиње на десно, седе и делегати Радничке партије и Прогресивне партије Сингапура.

Будући изазови за новог премијера и његову владу 

Када су у питању изазови који оптерећују грађане Сингапура и с којима ће Вонг као премијер морати да се суочи, највећи су екстремно низак наталитет и високи трошкови живота и одгоја деце, те све тежа борба са околним земљама за привлачење страног капитала. 

Наиме, прошле године Сингапур је забележио најнижу стопу рађања у својој историји од само 0,97 деце по жени у репродуктивном добу. Да би се популација одржавала на истом нивоу потребно је да земља има наталитет у висини од 2,1 детета по жени.

У јануару ове године сингапурски Институт за проучавање политике спровео је анкету која је показала да чак 70 посто младих испитаника у двадесетим и првој половини тридесетих година не планирају да се ожене, што ће, сматрају демографи, даље поткопати наталитет у држави.

Сингапур је велика дестинација за стране мигранте, углавном Индонежане и Индијце, и с те стране може рачунати на то да ће имати довољно радне снаге упркос великом паду наталитета и старењу популације. Упркос томе, власти тог града, у којем три четвртине становништва чине етнички Кинези, већ дуже време позивају младе и нуде им финансијске стимулусе за заснивање породице.

Сингапур, који је до сада био једна врста пореског раја за стране компаније ове године ће морати да, у складу са међународним споразумима које је потписао, уведе веће намете за страна предузећа, док земље региона попут Малезије и Тајланда, које су и иначе привлачне због нижих трошкова пословања, истовремено доносе нове пакете за стимулисање доласка страних корпорација. То би могло да доведе до селидбе регионалних штабова и пословница крупних страних компанија из Сингапура.  

Посебан (спољни) проблем је геополитичка неизвесност у региону, односно, све снажније политичко, економско и војно сучељавање великих сила САД и НР Кине, које, нарочито у Јужном кинеском мору, на чијем ободу се налазе Малајско полуострво и Сингапур, уноси велики немир и отежава инвестиције и трговину. Сингапур, чија економија умногоме зависи од неометаног тока капитала и рада луке, односно, снажне међународне трговинске размене, изразито је осетљив на тренд економског раздвајања САД и њених азијских политичких савезника од Кине и политичку нестабилност у Јужном кинеском мору. 

Очигледан скорашњи пример штете коју та држава са око шест милиона становника може да претрпи услед трвења између Вашингтона и Пекинга је и недавна забрана кинеске апликације Тик-Ток у САД, односно, наредба да се та друштвена мрежа прода неком америчком предузећу, будући да огранак компаније "Тик-Ток" за пословање у иностранству има седиште у Сингапуру.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 11:36:48 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5426028/singapur-posle-20-godina-dobija-novog-premijera.html
Курсна листа за 26. април 2024. https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5426002/kursna-lista-za-26-april-2024.html Званични средњи курс: 117,1527 КУРСНА ЛИСТА БР.81
ЗА ДЕВИЗЕ

ФОРМИРАНА НА ДАН 26.04.2024. ГОДИНЕ

 

]]>
Fri, 26 Apr 2024 08:05:52 +0200 Сервисне вести https://www.rts.rs/vesti/servisne-informacije/5426002/kursna-lista-za-26-april-2024.html
Сукоб пропалестинских демонстраната са полицијом у Милану https://www.rts.rs/vesti/svet/5426026/sukob-propalestinskih-demonstranata-sa-policijom-u-milanu.html Поводом прославе годишњице ослобођења Италије у Другом светском рату дошло је до нереда на Тргу Дуомо у Милану када се појавила јеврејска заједница, а пропалестински демонстранти се сукобили с полицијом. Италијанска полиција је интервенисала, а двојица демонстраната су заустављена и одведена у полицијску станицу.

Полицијски штаб је објаснио да је реч о "групи узнемирених младих северноафриканаца", од којих су неки носили палестинске заставе и скандирали ''Ционисти ван марша'' и ''Слободна Палестина''.

Пропалестинске присталице бацале су флаше на полицајце у опреми, након чега су снаге поново интервенисале, док су поједини извиждали италијанску химну и градоначелника Ђузепеа Салу, преноси Анса.

"Проценили смо да је број присутних изнад 100.000. Неће бити протеста на овај Дан ослобођења. Више нас је него што смо мислили да ће нас бити", поручио је председник Националног удружења италијанских партизана (АНПИ) Примо Минели.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 07:48:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5426026/sukob-propalestinskih-demonstranata-sa-policijom-u-milanu.html
Ђаци још данас у школама, а од сутра почиње пролећни распуст https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5426005/djaci-jos-danas-u-skolama-a-od-sutra-pocinje-prolecni-raspust.html Ученици основних и средњих школа у централној Србији биће у клупама још данас, пошто од сутра почиње пролећни распуст који траје од суботе, 27. априла до уторка, 7. маја. Формално, пролећни распуст почиње од понедељка, 29. априла, али због викенда, распуст ће практично почети већ сутра. То ће бити последњи распуст пре завршетка школске 2023/2024. школске године.

С друге стране, ученици у Војводини имаће нови мини распуст од 1. до 7. маја. То је зато што су ђаци у Војводини већ имали мини распуст за време католичких ускршњих празника, од 28. марта па до 3. априла.

Крај школске године за ученике осмог разреда основних школа у Србији биће 31. маја, а за све остале ученике основних и средњих школа 14. јуна. Мала матура ће се одржати 17., 18. и 19. јуна.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 07:09:39 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5426005/djaci-jos-danas-u-skolama-a-od-sutra-pocinje-prolecni-raspust.html
Криза комуникације – шта је потребно да млади отворено проговоре о својим проблемима https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425833/centar-za-mlade-cezam-mladi-psiholoska-pomoc.html Дечји психотерапеут Марија Миленковић каже да деца и школарци знaју да препознају ситуације и не изненађује је да је скоро попуњен новоотворени Центар за младе где психолошку подршку и помоћ могу да потраже сви између 10 и 30 година. Наводи да је највећи проблем у отуђености, а да су решење комуникација и љубав. Центар за младе где психолошку подршку и помоћ могу да потраже сви између 10 и 30 година, тек што је отворен, а остала су само два слободна поподневна термина.

Дечји психотерапеут Марија Миленковић каже да је не изненађује то да тинејџери умеју да препознају проблем.

Са друге стране, на питање да ли ђаци иду код школског психолога, Миленковићева из искуства мајке, бивше директорке школе и школског психолога наводи да школарци то ретко чине. 

"Већ деценијама уназад, радећи са децом и са породицама, суочавам се са тиме да није препозната потреба, не само деце, него и нас одраслих, да вапимо за помоћи, а да ту помоћ адекватно немамо", каже Миленковићева додавши да поздравља отварање Центра за младе који ће ту помоћ пружити.

"Још увек немамо изграђену културу да можемо и да треба да тражимо помоћ и не учимо ни своју децу то. Учимо се да некако решавамо проблем стиснуто иза завеса, иза зидова наше куће и да је јако лоше и ружно ако се не осећамо добро", објашњава Миленковићева.

Дечји психолог каже да деца виде како ми радимо, па онда и они то прихвате као модел понашања.

Наводи да се сусреће са децом која када схвате да постоји начин да се реши сваки проблем, ветар у леђа добију срдачношћу и кроз љубав одраслих стручњака.

Истиче важност да стручњак има вештину да комуницира са децом и да препозна ситуацију.

Ситуација после трагедија у Малом Орашју, Дубони и Рибникару

"Када су се прошле године догодиле трагедије у Рибникару, Орашју и Дубони деца су била уплашена исто колико и одрасли", каже Миленковићева.

"Пошто су деца још млада и мала, још увек нису довољно сазрела и нису у могућности да се адаптирају на неке ситуације, ту смо ми заправо, одговорни да их на то припремимо", објашњава Миленковићева.

Марија Миленковић је рођака једног од убијених у Малом Орашју. Истиче да је и лично била погођена трагедијом која се догодила.

"Ефекти те трауме још увек постоје, не само на породице које су директно оштећене, него на све нас. И сигурна сам да утиче на стварност у којој данас живимо. Трагедија у Рибникару и у Дубону и Малом Орашију још дуго ће утицати на наше понашање, на нашу веру у живот и на слику коју ћемо слати нашој деци", каже Миленковићева.

Разумевање дечјих проблема

Наводи да је највећи проблем у зони комуникације.

Ипак, гошћа РТС-а истиче да је битно да ако смо свесни да постоји траума и приступимо проблему на тако што ћемо да причамо – "охрабримо грађане да дођу у центар, да потраже помоћ".

"Иако тинејџери комуницирају углавном преко друштвених мрежа и даље им је потребна пажња, загрљај и лични контакт, а то никада ниједна апликација неће моћи да замени", објашњава Миленковићева.

Каже да генерацијски јаз мора да постоји, али да је суштина да је љубав одувек била љубав.

Миленковићева наглашава да је у кризи комуникације отуђеност заправо главни елемент.

"Деца траже неког са ким би могли да причају, одраслог у ког могу да стекну поверење, ко може да разуме њихов положај, односно да уважи њихову стрепњу, тугу и тако даље."

Наглашава да у тинејџерском систему и развоју личности тај мали, безазлени проблем може да буде велики.

"Зато је важно да се гледамо, зато је важно да причамо са својом децом и видећемо све оно што је потребно и да кад затреба потражимо помоћ", објашњава Миленковићева.

Наводи да не постоји ниједна посебна формула као и да презаштићеност и превелика пажња исто имају негативне последице.

"Будите негде на средини, то не може да се исприча и нема универзалног савета, али зато то можемо да осетимо", закључује дечији психолог.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 06:05:21 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425833/centar-za-mlade-cezam-mladi-psiholoska-pomoc.html
Египатска делегација у Тел Авиву, Израел на корак да прихвати ослобађање мање од 40 талаца https://www.rts.rs/vesti/svet/5425935/egipatska-delegacija-u-tel-avivu-izrael-na-korak-da-prihvati-oslobadjanje-manje-od-40-talaca.html Сукоб Израела и Хамаса – 203. дан. Израелска војска дејстововала је по циљевима у Рафи и централној Гази. Палестинске власти траже истрагу масовних гробница у болницама у енклави, где је нађено око 400 тела, наводећи да је реч о ратним злочинима. ИДФ одбацује оптужбе. Египат доставио Израелу предлог Хамаса о једногодишњем прекиду ватре у Гази. Ваздушни удари израелске војске интензивирани су у централнм делу Појаса Газе.

Палестинске власти траже истрагу масовних гробница у болницама у Гази, где је нађено око 400 тела, наводећи да је реч о ратним злочинима. И Бела кућа је саопштила да жели "одговоре" од израелских власти о том случају.

Израелска војска одбацила је оптужбе о масовим гробницама истичући да су такве тврдње "потпуно лажне".

Хамас је објавио снимак 23-годишњег америчко-израелског таоца, након чега је израелска војска обећала да неће стати док се сви таоци не ослободе.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари, поручио је, коментаришући снимак да је то хитан позив на акцију и додао да израелска војска неће оставити "камен на камену" у напорима да пронађе таоце.

Египатске власти предале су израелској делегацији предлог који је саставио Хамас, а којим тражи једногодишњи прекид ватре у Појасу Газе у замену обуставе напада на израелске снаге.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 08:49:22 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425935/egipatska-delegacija-u-tel-avivu-izrael-na-korak-da-prihvati-oslobadjanje-manje-od-40-talaca.html
Украјина повлачи тенкове "абрамс" са ратишта; Мицотакис: Нећемо послати Кијеву ни "патриот" ни "С-300" https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5425930/vladimir-putin-volodimir-zelenski-moskva-kijev-ukrajina-rusija-rat-u-ukrajini-.html Рат у Украјини – 793. дан. Униан јавља да Украјина повлачи тенкове "абрамс" са ратишта, јер не могу да их заштите од напада дронова. Грчки премијер Киријакос Мицотакис поручује да Атина неће послати Кијеву ни "патриот" ни "С-300", упркос европским захтевима. Губернатор руског региона Курска саопштио да је једна особа страдала у украјинском гранатирању тог региона. Током јучерашњег дана су се на фронту одирала 93 борбена окршаја, највише руских напада су Оружане снаге Украјине одбиле на правцу Авдијев, Бахмут, Лиман и Новопавлив, саопштава војска Украјине.

Кијев је потврдио да су војска добила америчке ракете дугог домета АТАЦМС. Кремљ је пак саопштио да испорука АТАЦМС Украјини неће променити исход рата.

Руски системи С-300, "панцир" и други ПВО системи формираће "заштитну куполу" изнад Запорошке области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Пољска и Литванија помоћи ће украјинским властима да мушкарце који подлежу војној обавези врате у Украјину, након што је Кијев раније ове недеље саопштио да обуставља конзуларне услуге за војно способне мушкарце у иностранству.

Тензије су избиле између Белорусије и Литваније. Шеф белоруске службе безбедности Иван Тертел каже да је осујећен напад на Минск дроновима лансираним из Литваније. Војска Литваније наводи да није предузела никакву непријатељску акцију.

Кина мора да престане да помаже Русији у рату против Украјине ако жели да има добре односе са Западом, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, оценивши да је помоћ Пекинга била ''од виталног значаја'' за руске снаге.

Нуклеарно оружје Североатланског савеза у Пољској ће бити једна од примарних мета Русије, ако тамо буде распоређено, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 10:20:28 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5425930/vladimir-putin-volodimir-zelenski-moskva-kijev-ukrajina-rusija-rat-u-ukrajini-.html
Ана Брнабић данас расписује изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина https://www.rts.rs/vesti/politika/5425869/ana-brnabic-raspisivanje-izbora-.html Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписаће у 10 часова изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији. Председница парламента Ана Брнабић ће одлуку о расписивању избора потписати у Дому Народне скупштине у 10 часова.

Посланици Скупштине Србије усвојили су 23. априла Измене и допуне закона о локалним изборима којима су померени рокови за расписивање избора, што је био један од захтева опозиције у дијалогу о побољшању изборних услова који је вођен од 1. априла на инивијативу Ане Брнабић.

Изменама и допунама Закона о локалним изборима се омогућава да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана – 2. јуна, што је био један од захтева опозиције у разговорима о побољшању изборних услова. Закон предвиђа да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, као и да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 05:49:01 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425869/ana-brnabic-raspisivanje-izbora-.html