РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Адвокати: Трамп не може да плати 464 милиона долара гаранције у случају грађанске преваре у Њујорку https://www.rts.rs/vesti/svet/5392511/advokati-tramp-ne-moze-da-plati-464-miliona-dolara-garancije-u-slucaju-gradjanske-prevare-u-njujorku.html Бивши председник САД Доналд Трамп не може да пронађе осигуравајућу компанију која би гарантовала 464 милиона долара које му је суд наложио да плати у случају грађанске преваре у Њујорку, саопштили су његови адвокати. Адвокати Доналда Трампа рекли су да је обезбеђивање кауције те величине "практично немогуће".  

Трамп је проглашен одговорним да је лажно представио нето износ новца који поседује, у случају финансијске преваре који је покренула државна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс.

Тужитељка Џејмс је саопштила да је спремна да покрене процес заплене имовине Доналда Трампа ако он не буде у могућности да исплати износ који је одређен пресудом.

“Ако нема средстава да плати, тражићемо механизме за извршење пресуде на суду и захтеваћемо од судије да заплени његову имовину", рекла је Џејмс у интервјуу за Еј-Би-Си њуз.

Трамп, републикански кандидат на новембарским председничким изборима у САД, намерава да се жали на пресуду грађанског суда у Њујорку донету у фебруару, што би аутоматски зауставило спровођење судске одлуке.

Да би поднео жалбу он прво мора да положи новац на рачун апелационог суда или гаранцију на пуни износ, али је, према речима адвоката, 30 осигуравајућих компанија одбило његове захтеве да му помогну.

Трампови адвокати затражили су од жалбеног суда да одложи издавање гаранције док се његова жалба на случај не заврши, тврдећи да вредност Трампове имовине далеко премашује пресуду.

Судија Артур Енгорон прошлог месеца је пресудио да су Трамп и његова компанија незаконито преувеличавали вредност свог богатства и манипулисали вредношћу имовине како би добили повољне кредите од банака и повољне услове од осигуравајућих компанија. Наложио је Трампу да држави Њујорк плати 355 милиона долара, уз камате, 464 милиона долара.

Енгорон је такође одредио Трамповим синовима, Доналду Трампу млађем и Ерику, да сваки од њих плати скоро 4,7 милиона долара.

Бившем финансијском директору Организације Трамп Алену Вајселбергу наређено је да плати 1,1 милион долара.

Енгорон је такође издао Трампу забрану на три године да води било коју њујоршку компанију или тражи кредит од банака регистрованих у држави Њујорк, док је његовој двојици синова на две године забрањено да преузму лидерске позиције у фирмама.

Судија је рекао да се "потпуни недостатак кајања оптужених граничи са патолошким".

Трамп је прошлог месеца положио кауцију од скоро 92 милиона долара у случају тужбе за клевету, док се жали на пресуду по тужби њујоршке списатељице Е. Џин Керол, која га је тужила за сексуални напад и повреде угледа и части.

]]>
Tue, 19 Mar 2024 01:21:52 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5392511/advokati-tramp-ne-moze-da-plati-464-miliona-dolara-garancije-u-slucaju-gradjanske-prevare-u-njujorku.html
Објављена листа изврсних истраживача Србије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392465/objavljena-lista-izvrsnih-istrazivaca-srbije.html На основу података портала еНаука и међународно признатих научних резултата, објављена је листа наших најбољих истраживача. Због својих изванредних достигнућа, њих 10 одсто, у наредне две године имаће увећану плату за 30 одсто. Међу најбољим истраживачима у Србији су и Милица Лазић и Александра Ивановска. Научни радови и цитираност су им, између осталог, то место осигурали.

"Према Гугл сколару (Google Scholar) сам преко 350 пута цитирана. Mени ово пуно значи на почетку каријере, да се то што сам доста времена уложила у истраживање и писање научних радова, на неки начин вреднује“, каже Милица Лазић са Филозофског факултета у Новом Саду.

Александра Ивановска из Иновационог центра Технолошко-металуршког факултета у Београду у својој досадашњој каријери објавила је 39 научних радова.

"Доста њих ме звало да ми честита (због рангирања на листи изврсних истраживача), али и да пита за неку заједничку сарадњу“, напомиње Александра.

Наредне две године добијаће увећану плату, а након тога се прави нова листа изврсних истраживача. Тако ће бити сваке две године.

"Ово је резултат више од годину дана рада Министарства, заједно са научном заједницом, где смо реформисали систем плата у науци и мислим да су истраживачи и те како задовољни, имају већу сигурност, имају једнакост у третирању што се тиче њихових научних звања. Битни критеријуми јесу квалитет научно истраживачког рада који се мери кроз квалитет публикације, научних радова које објави научник у петогодишњем периоду. Мерење квалитета науке јесте цитираност", истиче министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

До сада је на порталу еНаука регистровано више од 20.000 истраживача, 207 научних организација. Унето је више од 708.000 научних резултата.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:41:08 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392465/objavljena-lista-izvrsnih-istrazivaca-srbije.html
Зашто се пред сваке изборе покреће питање истинитости бирачког списка и које све дилеме постоје https://www.rts.rs/vesti/politika/5392281/zasto-se-pred-svake-izbore-pokrece-pitanje-istinitosti-birackog-spiska-i-koje-sve-dileme-postoje.html Када је Цесид 2007. године урадио истраживање слично ревизији бирачког списка, утврдио је да 29 одсто људи не живи на адреси на којој се воде у бирачком списку. Девет одсто ради у иностранству, 11 одсто живи у истој општини или у близини адресе на којој су пријављени, а за неколико процената уписаних нису могли да утврде где живе. То нужно не мора да значи да је у питању манипулација, кажу у Цесиду. Сада би бирачке спискове требало да провери комисија или радна група које формира Влада Србије, могуће по методологији утврђеној 2019. године. После седнице Радне групе за унапређење изборних услова, из Владе Србије је саопштено да је почела да ради и Радна група за анализу података у Јединственом бирачком списку и да је 8. марта упућен позив ОДИХР-у за делегирање техничке помоћи за бирачки списак.

Када је Цесид 2007. године урадио истраживање слично ревизији бирачког списка, утврдио је да 29 одсто људи не живи на адреси на којој се воде у бирачком списку – девет одсто ради у иностранству, 11 одсто живи у истој општини или у близини адресе на којој су пријављени, а за неколико процената уписаних нису могли да утврде где живе.

То нужно не мора да значи да је у питању манипулација, кажу у Цесиду. Сада би бирачке спискове требало да провери комисија или радна група које формира Влада Србије, могуће по методологији утврђеној 2019. године.

"Да се раде два велика узорка преко којих би наравно ишла теренска контрола или би модификовали методологију, па би одлучили да рецимо контролишу нека од места на које је упозоравала опозиција или да контролишу нпр. лица за која се спекулише да можда нису међу живима итд. Ту могу да се нађу различити модалитети, али ако се говори о томе да се испуне сви они најбољи могући међународни стандарди времена до 2. јуна нема како би се урадиле све те неопходне активности", наводи извршни директор Цесида Бојан Клачар.

На бирачким местима до 1.800 гласача

Други, једноставнији посао су бирачка места на којима, по препоруци Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), не би требало да буде више од 1.800 бирача, да би се обезбедила тајност гласања.

"Проблем са великим бројем људи на бирачким местима није толико питање адекватности или неадекватности простора, колико је питање чињенице да се на тим бирачким местима налази веома велики број чланова бирачког одбора зато што постоји велики број кандидатских листа којe се ту налазе и питање је колико ће се чак и са овим препорукама, колико ће се заправо смањити та могућност да се открије односно да се угрози тајност гласање имајући у виду заправо да је суштински проблем не величина простора него број људи који се налази преко чланова проширеног састава бирачког бирачког одбора", каже Клачар.

Посао нимало лак, када се имају у виду кратак рок и поверљивост података о бирачима. Предлог претходне групе био је да теренску контролу обаве особе иначе задужене за бирачке спискове на локалном нивоу. У Цесиду додају да треба наћи решење које ће укључити представнике опозиције, других заинтересованих и невладиних организација, да би и они имали увид у то како се спроводи контрола бирачких спискова.

Лукић: Обукама до унапређење професионалних капацитета бирачких одбора

Градска изборна комисија упутила је допис свим одборничким групама Скупштине града Београда које ће предлагати чланове сталног састава бирачких одбора, са позивом да Републичкој изборној комисији предложе лица за учешће на обукама за рад у бирачким одборима, ради што боље припреме за спровођење предстојећих избора.

Циљ обуке је унапређење професионалних капацитета бирачких одбора, што је у складу са приоритетном препоруком 2. Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) из Коначног извештаја о посматрању избора одржаних 17. децембра 2023. 

Зоран Лукић из Градске изборне комисије наводи за РТС да су обуке и до сада спровођене.

"Сада је једна од препорука ОДИХР-а да се спроведу свеобухватне обуке свих потенцијалних чланова бирачких одбора, дакле, свих оних који учествују као чланови бирачких одбора у сталном и проширеном саставу. Током обуке ће сазнати који су им задаци, који је начин рада, како треба да се организују, како треба да раде, да се упознају са законом, да се упознају са упутствима са одлукама како Градске тако и Републичке изборне комисије. Републичка изборна комисија је преузела дакле ту улогу. Ми смо упутили само допис одборничких група њиховим шефовима да се укључе у ту процедуру пријављивања", наводи Лукић.

Први пут се обуке спроводе пре расписивања и одржавање избора

Према његовим речима, ово је први пут да се обуке спроводе пре расписивања и одржавање избора.

"Како би и они који су заинтересовани, а који формално још нису чланови бирачких одбора јер још није дошло до предлагања чланова, могли да прођу те обуке и да одлуче да ће бити или неће бити у саставу бирачких одбора", објашњава гост Београдске хронике.

Новина на београдским изборима ће бити та да максималан број гласача на једном бирачком месту може да буде 1.800, што ће утицати на смањење могућих гужви на бирачком месту и што је усмерено ка испуњењу још једне од препорука из извештаја ОДИХР-а.

"По нашем закону максимални број бирача уписаних на једном бирачком месту је 2.500. Међутим, показало се да бирачка места са преко 1.800, поготово са преко 2.000 уписаних бирача код велике излазности може да створи одређену гужву, да створи прављење редова и да прави проблеме не само бирачима који морају да потроше доста више времена да би остварили своје бирачко право него и самим бирачким одборима који су онда преоптерећени тим бројем бирача и онда може да им се десе одређене грешке. Сада је препорука Министарства за локалну управу и државну управу да се бирачка места одређују са максималних 1.800 бирача по бирачком месту. Ми смо као Градска изборна комисија то поздравили сматрајући да ће то олакшати рад пре свега члановима бирачких одбора", каже Лукић.

Од 75 до 80 нових бирачких места

То значи да ће бити нових места на којима ће се гласати јер је могуће да ће се променити адреса бирачког места.

"Према анализи коју смо урадили сада је било 1.180 бирачких места на територији града Београда. Уколико се примене ове препоруке, тај број ће порасти за неких 75 до 80 бирачких места, тако да неће бити велика разлика, неће бити пуно нових бирачких места, дакле у односу на 1.180 нових 80 бирачких места није велики проценат", наводи Лукић.

Указује да ће Градска изборна комисија имати обавезу да позива бираче да провере преко сајта или одласком у градске општине да ли је дошло до промене у месту где ће гласати или није.

"Такође, ми ћемо послати позиве које ће дистрибуирати пошта и где ће видети где им је бирачко место и тачну адресу свог бирачког места", каже Лукић.

На питање које ће боје бити гласачки листић, одговорио је – плаве.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 22:25:49 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5392281/zasto-se-pred-svake-izbore-pokrece-pitanje-istinitosti-birackog-spiska-i-koje-sve-dileme-postoje.html
Око: Путин – 87 одсто шанси да надмаши Стаљина https://www.rts.rs/vesti/svet/5392248/vladimir-putin-staljin-izbori-u-rusiji.html Професора на Факултету политичких наука и оснивача Центра за руске студије Синишу Атлагића није изненадила победа Владимира Путина на председничким изборима у Русији, ни велика излазност, али јесу слаби резултати тројице противкандидата. Истиче да је институција председника у тој земљи изнад свих власти. Новинар недељника Време Милан Милошевић пак оцењује да је реч о ратним изборима, када већина иде под заставу врховног команданта. Милошевић каже и да смрт опзиционара Алексеја Наваљног није одговарала Путину, али није ни утицала на руско јавно мњење. Владимир Путин требало би да буде најдуговечнији председник у модерној историји Русије. Нови шестогодишњи мандат, којим би требало да надмаши Стаљинов боравак на власти, добио је непристојно високим бројевима.

За Путина је гласало 80 одсто грађана Санкт Петербурга, 85 одсто грађана Москве, по 95 одсто грађана Луганска и Донбаса и 98 одсто гласова грађана Чеченије.

Професор Синиша Атлагић, гостујући у емисији Око, рекао је да га резултати руских избора нису изненадили јер је Путинов рејтинг у земљи растао од фебруара 2022. године.

Атлагић истиче да га није изненадила ни велика излазност бирача, али јесте мали проценат гласова који су освојили други кандидати.

"Очекивао сам да ће противкандидати имати већи број гласова, поготово млађи (Владислав) Даванков. Партије на чијем су челу да су сутра избори, имале би по десет одсто. Није лако изаћи на црту лидеру који је већ 20 година на власти и који је још на првим изборима, 2000. године, добио преко 50 одсто", наводи Атлагић.

"Смрт Наваљног није одговарала Путину"

Новинар Милан Милошевић оцењује да је реч о "ратним изборима" у Русији, као и да већина у таквим условима иде под заставу врховног команданта, који је сада Путин.

"Русима је било тешко, поред подршке коју су давали Путину и војсци, да се привикну на рат, који је психолошки тежак, са братским народом. У међувремену, навикли су се на рат и доживљавају га као сукоб са НАТО-ом и колективним Западом", каже Милошевић и додаје да му није из тих разлога била изнанађујућа Путинова победа.

Према његовим речима, и смрт опозиционара Алексеја Наваљног није утицала на руско јавно мњење, а усред кампање није одговарала ни Путину.

"Наваљни је био искључен из једне либералне формације због национализма, али у међувремену је ушао у антикоруптивну причу. Руси су укапирили да је то финансирано са Запада и били су жестоки у обрачуну", објашњава Милошевић.

Институција председника у Русији

Атлагић је објаснио је да је, према руском уставу, институција председника у Русији од великог значаја, обједињујућа и изнад поделе власти на законодавну, извршну и судску власт.

"Председник именује министре одбране, унутрашњих и спољних послова, државне безбедности, као и губернаторе у областима. Председник има обједињујућу функцију", наводи Атлагић.

Говорећи о економском аспекту у Русији, Атлагић каже да је, на пример, Москва 2007. године била два пута скупља за живот од Београда, али је његова недавна посета показала да се ситуација сада променила – 25 одсто је јефтинија, када је реч о основним намирницама.

Милошевић такође наглашава да су санкције Запада Русији више утицале на Немачку, која је у рецесији, него на Москву.

"Питање је коме су уведене санкције. Раскид привредне везе са Русијом, држи Немачку доле", наводи Милошевић.

Европски лидери на корист Путина

На питање каква је глобална позиција Владимира Путина, Атлагић одговара да руски председник делује самоуверено, као и да је задовољан ситуацијом, што се види и кроз његову реченицу после победе на изборима – ако буде потребе, правићемо санитарни коридор ка Харковској области.

"То указује да је спреман да иде даље, како каже, са специјалном војном операцијом. Чини ми се и да је Запад свестан да нема лидера, попут Черчила и Де Гола, који ће моћи да му се супротстави. Макрон претендује да буде ратни вођа, али као да би на свакој свадби желео да буде младожења, а на сахрани покојник. И то све иде у прилог Путину", наводи Атлагић.

Симпатије према Стаљину

Атлагић сматра да тема демократије у Русији није тема на којој су се добијали или губили избори.

"Стаљин је, на пример, веома популаран у Русији – 47 одсто људи каже да је личност према којој гаје дубоко поштовање, а 16 одсто има симпатије према њему. Прича о Стаљину је копча о недемократичности избора", наводи професор на ФПН-у.

Атлагић истиче да може да замисли да се Русија врати у Европу, попут учествовања на спортским такмичењима, али да ће то ићи споро.

"Путин би преговарао, али нема с ким"

Милошевић наводи да у Европи постоји ратна психоза, те кенсел руске културе у Европи, као и да се не зна шта је остало од либерализма, који је Џозеф Бајден раније промовисао као модел да би стао на пут ауторитарним режимима. 

"Путинов први циљ је да преговора о европском моделу безбедности под условима које помиње још од минхенског говора из 2007. године – да НАТО удаљи од граница и заустави продор Алијансе на исток. Путин би преговарао са Европљанима кад би имао с ким", истиче Милошевић.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 21:34:58 +0100 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5392248/vladimir-putin-staljin-izbori-u-rusiji.html
Милановић одлуку Уставног суда да не може да се кандидује сматра гангстерском; СДП: Имамо резервни план https://www.rts.rs/vesti/region/5392461/milanovic-odluku-ustavnog-suda-da-ne-moze-da-se-kandiduje-smatra-gangsterskom-sdp-imamo-rezervni-plan.html Хрватски Уставни суд одлучио је на данашњој седници да намера председника Зорана Милановића да се истовремено кандидује и за премијера Хрватске – није у складу са Уставом. Суд је позвао Милановића и СДП, на чијој листи је требало да се кандидује, да одмах престану с активностима супротним Уставу. Милановић поручује – судије су гангстери и уверава да ће постати премијер. Политичко тло у Хрватској не мирује. Последњи потрес изазвао је Уставни суд. Одлучио је: Милановић не може да буде и председник и кандидат за премијера.

"Председник Републике је нестраначка личност и док обавља ту дужност, не сме суделовати у политичким активностима ниједне политичке странке, што искључује било какву могућност да председник Републике у контексту расписаних парламентарних избора буде кандидат на листи за избор заступника или истицан као кандидат за дужност председника Владе Хрватске и да у том својству суделује у политичкој изборној кампањи", саопштио је председник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић.

"Ријеке правде долазе!", поручио је Зоран Милановић на свом Фејсбук налогу.

После неуобичајено кратког коментара на Фејсбуку, Зоран Милановић се, у свом стилу, обратио тек касније током посете Корчули.

"Сугерирам људима који су ми дали подршку, а то су странке предвођене СДП-ом, да буду јако лукави и да се чувају, да пазе што раде, јер их је та гангстерска дружина узела за таоце. Донијели су одлуку на један перфидан, гангстерски начин, једино нема пуцњева и ножева, потпуно изван Устава, изван било којег принципа Устава, пријете једној политичкој странци, која се никада о закон и Устав огријешила није, мада то овдје није ни битно, чак и да је", рекао је Милановић.

А СДП-ов лидер поручује – имамо план Ц.

"Одлуку Уставног суда морам поштовати. Ја од данас не смијем говорити да је Зоран Милановић кандидат, да ће добити мандат за састављање владе и да ће Зоран Милановић бити премијер. Барем до објаве изборних резултата. Након избора ћемо то ускликнути. Грађани ове земље желе промјену", рекао је председник СДП-а Пеђа Грбин.

Од премијера и лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића кратак коментар да је одлука УС очекивана. Реагују и друге партије.

"Ништа нас то није изненадило. Знали смо од првога дана када је у петак изашло да ће то тако бити. Али он је своје постигао, он је постигао да уједињени љевицу. Он је свој циљ направио. Како ће се он понашати даље, то само драги бог зна", поручује Стипо Млинарић из Домовинског покрета.

"Његова дужност је проговарати о проблемима онога што тишти све грађане, али не навијати за одређену политичку странку. Ја на такав начин видим улогу председника државе", истиче Божо Петров из Моста.

Од тринаесторо уставних судија, деветоро је гласало за одлуку по којој Милановић не сме да се кандидује на парламентарним изборима. Двоје је било против, док је двоје раније напустило седницу и није ни гласало. Баш избор те четворке за уставне судије подржао је СДП, у време док га је предводио Зоран Милановић.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 22:02:39 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5392461/milanovic-odluku-ustavnog-suda-da-ne-moze-da-se-kandiduje-smatra-gangsterskom-sdp-imamo-rezervni-plan.html
Загреб, ученик саставио листу ђака са одстрел - претње поткрепио фотографијом https://www.rts.rs/vesti/region/5392456/zagreb-ucenik-sastavio-listu-djaka-sa-odstrel---pretnje-potkrepio-fotografijom.html Ученик загребачке основне школе саставио је списак својих школских другова и другарица за одстрел и те претње поткрепио фотографијом на којој је оружје, преноси Index.hr. Забринути родитељи позвали су полицију у школу па је састављен полицијски извештај.

О случају је обавештено Министарство образовања, а просветна инспекција обавила је надзор.  Родитељи сматрају да директор школе није правовремено реаговао и додају да ће о свему томе вечерас говорити на родитељском савету.

"Да ствар буде још гора - први списак је згужвао, направио је и нови на којем је било име разредне. Родитељи су у страху, деца - шта ако тај дечак изађе напоље, дође у школу? Не добијамо никакав одговор", рекла је за РТЛ мајка једног ученика, пренео је Index.hr

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:57:00 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5392456/zagreb-ucenik-sastavio-listu-djaka-sa-odstrel---pretnje-potkrepio-fotografijom.html
МУП: Снимак отимања детета није настао у Србији, идентификовани осумњичени https://www.rts.rs/vesti/hronika/5392434/mup-snimak-otimanje-deteta.html Припадници Министарства унутрашњих послова идентификовали су мушкарца из Врњачке бање и његову супругу, осумњичене да су на друштвеној мрежи објавили видео у којем наводе да је реч о отимању детета од мајке од стране српске полиције. Сумњиче се, такође, и за претње председнику Србије и полицији. МУП наводи да снимак није настао у Србији и да је преузет са страних профила на друштвеним мрежама. Идентификовани су И.Т. из Врњачке бање и његова супруга Т.Т. запослена у тој локалној самоуправи као осумњичени да су њен профил на друштвеној мрежи искористили за објаву видео снимка, за који наводе да је у питању отимање детета од мајке мимо његове воље и то од стране српске полиције, наводи МУП.

Такође, сумњиче се и за претње председнику Србије Александру Вучићу и припадницима полиције.

Поводом наведеног снимка, МУП истиче да снимак није настао у Србији, да је преузет са страних профила на друштвеним мрежама и да је у питању још један у низу напада и претњи председнику Републике и покушај злоупотребе и рушења угледа тог Министарства.

Како се наводи, иницијални снимак је настао прошле године и приказује поступак одузимања деце у Литванији.

Осумњичени И.Т. од раније је познат полицији као лице из криминогене средине, против кога су поднете кривичне пријаве због сумњи да је починио више кривичних дела међу којима је и убиство у покушају.

Против осумњичених полиција ће, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, поднети одговарајуће пријаве.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:24:18 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5392434/mup-snimak-otimanje-deteta.html
Временска прогноза за 19. март 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5391577/vremenska-prognoza-za-19-mart-2024.html Облачност за запада вечерас ће захватити већи део земље, али ће падавина бити само јужније од Ваљева. Већ сутра расте ваздушни притисак и доноси разведравање. Са севера стиже хладнији ваздух и спушта температуру. Последњег дана календарске зиме ујутру на северу земље слаб мраз, а највиша дневна температура од 8 до 13 степени. У Београду после претежно облачног јутра, сунчано, али ветровито и 5 степени хладније него данас, у најтоплијем делу дана до 11 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

19.03.2024. Уторак: Ујутру на северу Војводине слаб мраз. Током дана у свим пределима претежно сунчано и хладније уз малу и умерену облачност, осим на југозападу, југу и југоистоку Србије где ће још ујутру и пре подне бити облачно местимично са кишом, на високим планинама са снегом. Ветар слаб до умерен северни, средином дана и после подне повремено и јак. Најнижа температура од -1 на северу Војводине до 6 на југу и истоку земље, а највиша дневна од 8 до 13 степени.

20.03.2024. Среда: Ујутру слаб мраз у већини места. Током дана претежно сунчано уз малу до умерену облачност. Ветар слаб до умерен северозападни, на истоку повремено и јак. Најнижа температура од -2 до 4 на југу и истоку земље, а највиша дневна од 11 до 16 степени.

21.03.2024. Четвртак: Ујутру слаб мраз у приземљу, а понегде и слаб мраз на 2 m висине. Током дана претежно сунчано уз малу до умерену облачност. Ветар слаб и умерен, северозападни. Најнижа температура од -2 до 5, а највиша дневна од 14 до 18 степени.

22.03.2024. Петак: Пролазно наоблачење које ће понегде условити краткотрајну кишу или пљусак. Ветар слаб до умерен северозападни. Најнижа температура од 2 до 8, а највиша од 14 до 19 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 23.03.2024. до 27.03.2024.)
У суботу претежно сунчано и топло, а у недељу ново јаче наоблачење са кишом и падом температуре са северозапада. Почетком следеће седмице хладније, местимично са кишом.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:45:35 +0100 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5391577/vremenska-prognoza-za-19-mart-2024.html
Вучић после сусрета са Додиком и Порфиријем: Велики Васкршњи сабор 5. и 6. маја https://www.rts.rs/vesti/politika/5392183/vucic-posle-susreta-sa-dodikom-i-porfirijem-veliki-vaskrsnji-sabor-5-i-6-maja.html Председник Србије Александар Вучић разговарао је са патријархом Порфиријем и председником Републике Српске Милорадом Додиком и донели одлуку да се 5. и 6. маја организује велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске. После вишесатних разговора председника Србије Александра Вучића са председником Републике Српске Милорадом Додикком, у присуству патријарха Порфирија,  заједнички је донет закључак да 5. и 6. маја у Београду и другим деловима Србије одржи велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске, саопштено је после састанка.

На том Сабору биће донете важне одлуке о опстанку српског народа на својим огњиштима, његовом економском напретку, очувању српског језика и ћириличког писма и заједничке културне баштине, наводи се у саопштењу.

Нова Влада Србије и Влада Српске припремиће декларацију и могуће друге општеправне акте које ће у истом тексту поднети на усвајање Народним скупштинама Србије и Републике Српске.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 20:23:42 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5392183/vucic-posle-susreta-sa-dodikom-i-porfirijem-veliki-vaskrsnji-sabor-5-i-6-maja.html
СПЦ упозорава да се појавила лажна интернет страница са именом патријарха Павла https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392165/spc-patrijarh-pavle-internet-prevara.html Информативна служба Српске Православне Цркве упозорава грађане да СПЦ нема никакве везе са интернет страницом Патријарх Павле - oнлајн продавница (патријархпавле.рс), нити са повезаним Инстаграм налогом и да је у питању злоупотреба превараната ради стицања незаконите материјалне добити. "Књиге и други артикли који се преко те странице продају, са становишта учења Православне Цркве, не само да немају никакву вредност, него доносе велику духовну штету", наводи Информативна служба Српске православне цркве.

Додају да је тужна чињеница да су појединци спремни да злоупотребљавају име патријарха Павла и часни пост, да би на преваран начин стекли материјалну корист.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:55:22 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5392165/spc-patrijarh-pavle-internet-prevara.html
Праштање и молитва: Почео Велики васкршњи пост https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5392102/prastanje-i-molitva-poceo-veliki-vaskrsnji-post.html За православне вернике почео је Васкршњи пост, који претходи највећем хришћанском празнику. Овај, најдужи, пост траје 48 дана. Часни Васкршњи пост, поштовали су Апостоли и сам Господ Исус Христ који се уочи голготе и разапињања на крст, подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића. Тако да је Васкршњи пост и најстарији, а суштина није само у одрицању од хране животињског порекла.

“Него и од неких лоших навика, лоших речи, дела, мисли. Сами себе распињемо са живим господом Исусом Христом и правимо једну смотру над својим животом”, каже свештеник Јован Вуковић.

Васкршњи пост траје седам недеља.

“Делим ту тугу и ту радост васкрсења која нас очекује и ето на неки начин уживам у посту и мислим да је пријатан и добар за човека”, наводи Јелена Протић Петронијевић, из Крушевца.

Постоји опште правило исхране у току поста, а тежину одређује духовник зависно од година и здравственог стања верника.

“Молитва нас управо и упућује на цео смисао и тог поста. Да ми у ствари не гледамо на онога ко је поред нас и шта он ради. Како он пости, како се он подвизава. Него управо гледамо на себе да очистивши себе, ми у ствари онда на тај начин доприносимо целокупној заједници”, истиче Јован Вуковић, свештеник.

Ове године Васкрс прослављамо неуобичајено касно 5. Маја. За разлику од осталих хришћанских празника са свим православцима у свету.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:48:26 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5392102/prastanje-i-molitva-poceo-veliki-vaskrsnji-post.html
ЦИК у Приштини усвојио извештај о гласању за смену градоначелника на северу КиМ https://www.rts.rs/vesti/politika/5391973/cik-u-pristini-usvojio-izvestaj-o-glasanju-za-smenu-gradonacelnika-na-severu-kim.html Централна изборна комисија у Приштини усвојила је прелиминарни извештај бирачког списка за гласање за или против смене албанских градоначелника у Лепосавићу, Зубином Потоку, Звечану и Северној Митровици – општинама на северу Косова и Метохије у којима претежно живе Срби. Бирачко право у овим општинама има 46.248 бирача који ће моћи да гласају на 44 бирачка места, наводи се у прелиминарном извештају, преносе приштински медији.

Додаје се да су то 1.153 бирача више него на ванредним изборима који су одржани у априлу прошле године.

ЦИК у Приштини донео је одлуку о именовању око 20 чланова општинских изборних комисија.

На изборе у априлу 2023. године изашло је свега око 3,5 одсто бирача, укључујући 13 бирача српске навионалности. Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 одсто становништва, налазе градоначелници Албанци.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 17:41:49 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5391973/cik-u-pristini-usvojio-izvestaj-o-glasanju-za-smenu-gradonacelnika-na-severu-kim.html
Несрећа код Карађорђевог парка – аутобусу отпао точак и ударио две жене https://www.rts.rs/vesti/hronika/5391943/nesreca-autobus-karadjordjev-park.html Тешка саобраћајна несрећа догодила се код Карађорђевог парка у смеру ка Аутокоманди, када је аутобусу отпао точак и ударио две жене. Једна је задобила тешке телесне повреде, и после реанимације, задржана у Ургентном центру, док је друга са лакшим повредама пуштена кући. Судски вештак за саобраћај Миливоје Ђурковић рекао је за РТС да је аутобус био технички неисправан. Несрећа се догодила у 13.35 сати у Булевару ослобођења у смеру ка Аутокоманди, када је аутобусу на линији 78 отпао задњи точак.

Точак је са аутобуса отпао у близини станице и котрљао се неких 20, 30 метара и ударио у жене које су пролазиле.

Једна жена је заодобила тешке телесне повреде и налази се у операционој сали, док је друга са лакшим повредама пуштена кући.

Миливоје Ђурковић, судски вештак за саобраћај, рекао је да је аутобус био технички неисправан.

"Задњи леви од два точка је откинут и котрљао се низбрдо и ударио пешака. Сада полиција која врши увиђај подноси кривичну пријаву или извештај јавном тужилаштву за ову територију. Тужилац предузима прописане мере и подноси кривичну пријаву против некога, јер овде је неко крив“, рекао је Ђурковић.

Због несреће био је застој трамваја.

На лицу места налазио се велики број аутомобила саобраћајне полиције. 

]]>
Mon, 18 Mar 2024 21:24:37 +0100 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5391943/nesreca-autobus-karadjordjev-park.html
Пољански: СБ УН следеће недеље о НАТО агресији на Југославију - на захтев Москве https://www.rts.rs/vesti/politika/5391882/poljanski-sb-un-sledece-nedelje-o-nato-agresiji-na-jugoslaviju---na-zahtev-moskve.html Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански саопштио је да ће, на захтев Москве, следећег понедељка, 25. марта, бити одржана седница Савета безбедности поводом 25. годишњице од агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Дмитриј Пољански је на друштвеној мрежи Телеграм навео да ће 25. марта на захтев Русије бити одржана седница Савета безбедности на којој ће се говорити о 25. годишњици агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију.

"Наш захтев је предвидљиво наишао на бурну реакцију западњака, којима је ова тема, разумљиво, крајње непријатна. Они би, наравно, желели да ову најважнију кризу препусте историји за формирање модерног система међународних политичких односа и не само да је не памте, већ и на сваки могући начин искривљују објективне чињенице везане за њу. Ово није само једна од криза: агресија НАТО-а на Југославију и незаконито одвајање Косова од ње заправо је сломила међународни систем који је био заснован на поштовању резултата Хелсиншког завршног акта", навео је Пољански. 

Истакао је да су тада "први пут у модерној послератној историји Европе насилно нарушене границе независне државе".

"Управо је ова акција постала својеврсна полазна тачка за кризу у односима између Русије, која није прихватила такву самовољу, и Запада који ју је бранио на све могуће начине", поручио је Пољански у објави на Телеграму.

Истакао је да је Јапан, који председава Савету безбедности УН, седницу заказао за 25. март, у 15 сати по њујоршком времену, односно у 20 часова по средњоевропском времену.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 19:37:06 +0100 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5391882/poljanski-sb-un-sledece-nedelje-o-nato-agresiji-na-jugoslaviju---na-zahtev-moskve.html
Србија мења стара бројила паметним – како ће се то одразити на рачуне за струју https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5391634/pametno-novo-brojilo-struja-elektricna-energija-.html Око три милиона старих бројила биће замењено паметним до 2030. године, план је "Електродистрибуције Србије". Нови мерни уређаји ће смањити губитке и пружити прецизније увиде у потрошњу, каже стручњак за енергетику Жељко Марковић. Инжењер електротехнике Јован Вујасиновић тврди да ће са паметним мерачима за струју грађани моћи да управљају електричном енергијом и производе је. Увођење зелених технологија и повећање удела обновљиве енергије обавезало је "Електродистрибуцију Србије" да више од 3,5 милиона старих бројила замени паметним.

Стручњак за енергетику Жељко Марковић каже за РТС да ће до краја 2030. године бити замењено 80 одсто старих бројила.

"Тај циљ подразумева замену око 400.000 бројила годишње. Мислим да је то реалан циљ и да ће бити испуњен", истиче Марковић уз напомену да ће пројекат бити финансиран донацијом Европске уније и повољним кредитима које ће одобрити Европска инвестициона банка.

"Паметна" бројила, увид у потрошњу и управљање електричном енергијом

Инжењер електротехнике Јован Вујасиновић наводи за РТС да увођењем паметних бројила потрошачи имају корист, због детаљног увида у потрошњу електричне енергије.

"Уместо данашње ситуације где можемо да видимо стање на почетку месеца, уз паметна бројила ћемо сваког дана и сата моћи да прегледамо потрошњу", објашњава Вујасиновић.

Друга корист биће, како саговорник истиче, могућност да грађани управљају потрошњом.

"Први ниво је смањење рачуна за струју, простим увидом и распоредом потрошача у домаћинству. Следећа ствар је да грађани сами могу да инсталирају соларне панеле и тако производе електричну енергију за коју не морају да плате рачун", указује Вујасновић.

"Новим бројилима се смањују губици – од техничких до оних који настају крађом струје"

Жељко Марковић истиче и добробит од даљинског учитавања којим ће рачуни бити прецизнији, као и могућност лакшег лоцирања квара, те бољег планирања потрошње због лакшег увида са паметним бројилима.

"Јако је важно што се на ове начине смањују губици. Од техничких, до оних који настају због крађа електричне енергије које ће се сада лакше откривати", каже Марковић.

Наводи и да са употребом паметних бројила више неће бити проблема са учитавањем рачуна, као што је био случај са новембарским и децембарским у претходној и јануарским у текућој години.

"Пошто се даљински очитавају, нису подложни грешкама очитавања", сматра саговорник.

Вештачка интелигенција као саветник за потрошњу

На питање да ли паметно бројило ипак може и да погреши, Вујасиновић каже да сваки уређај може да се поквари, али да ће контролом Дирекције за драгоцене метале, надлежном да грађанима пружи гаранције да је свако бројило на терену прецизно, грешака бити мање.

"Ови мерни уређаји имају своје портале и сајтове на којима ће грађани моћи да у реалном времену детаљно прате своју потрошњу. Више нећемо имати изласке на терен и ручно очитавање. Она ће се аутоматски очитавати, помоћу софтвера у 'Електродистрибуцији Србије', а уз помоћ вештачке интелигенције на основу података из софтвера, грађани ће добијати савете како да смање потрошњу", закључује Јован Вујасиновић у разговору за РТС.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 15:35:40 +0100 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5391634/pametno-novo-brojilo-struja-elektricna-energija-.html
Чачак: Поводом век и по од рођења Надежде Петровић, представљен грађански женски костим тога доба https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5391761/-cacak-povodom-vek-i-po-od-rodjenja-nadezde-petrovic-predstavljen-gradjanski-zenski-kostim-toga-doba.html Поводом 150 година од рођења Надежде Петровић, у Чачку је представљен грађански женски костим, реконструисан на основу старих њених фотографија. Пројекат је резултат сарадње Уметничке галерије, Факултета техничких наука и модне компаније у којој се обавља практична настава дуалног студијског програма. Све је почело од ове породичне фотографије Надежде Петровић и њене породице настале у јесен 1898. Чува се у Уметничкој галерији а а захваљући сарадњи галерије, науке и привреде, женским костимима је удахнут нови живот.

Драгана Божовић, виши кустос Уметничке галерије "Надежда Петровић" из Чачка каже: „Овог пута враћамо се поново у Надеждино време, Надеждин живот и дајемо публици једно стручно предавање о српском женском грађанском костиму са краја 19. века.

Костиме су осмислиле и креирале три студенткиње дуалног студијског програма на заврђној години модног ињжењерства и дизајна на Факултету тезничких наука. Дијана и Ракел кажу да је био изазов креирати костим и пронаћи материјале само на основу фотографије.

"Када смо одабрале материјале почеле смо израду скица тада смо некако, пошто је фотографија црно-бела, морале да замишљамо које су то боје биле. И некако Надежда је волела ту бордо боју, па има тих пар детаља на костимима”, истиче Дијана Гвозденовић, студенткиња Факултета техничких наука, Чачак.

Њена колегиница Ракел Делић наводи: „Овде имам једну модну скицу, можемо приметити да се у то време, користили су се природни материјали, чипке, имамо нараменице и украсне шнале”.

Костими су израђени у модној компанији у којој студенти обављају стручну праксу.

Оне су поред тога креирале и накит који се налазио на тој фотографији тако да је то био заправо један велики изазов за њих. А за нас као компанију велика част што смо били део овог пројекта. Наглашава Славица Катанић из компаније "Тифани" у Чачку.

Пре 3 године чачански факултет је међу првима у Србији покренуо овај трогодишњи студијски програм у високом образовању.

“То је заиста направило једну јако добру конекцију са привредом и ево видимо и данас да то резултира већ конкретним резултатима у смислу учешћа на изложби и у смислу да студенти већ креирају комплетне одевне предмете који се даље могу користити”, сматра др Данијела Милошевић, декан Факултета техничких наука, Чачак.

Богато украшене хаљине са краја 19.века биће изложене у модном салону, а већ су пре неколико месеци имале премијеру у позоришним мињатурама о животу Надежде Петровић и њене породице.

 

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:44:08 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5391761/-cacak-povodom-vek-i-po-od-rodjenja-nadezde-petrovic-predstavljen-gradjanski-zenski-kostim-toga-doba.html
Надзорно тело Савета Европе за прање новца: Србија "углавном ускладила" већину препорука https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5391765/pranje-novca-savet-evrope-moneyval-preporuke.html Србија је остварила напредак у развоју система за борбу против прања новца и финансирања тероризма, закључак је извештаја Манивала (MONEYVAL), надзорног тела Савета Европе. Министар финансија Синиша Мали оценио је извештај као потврду да смо на правом путу и истакао да ове добре вести утичу на побољшање имиџа земље у међународној јавности, наводи се у саопштењу.

Мали је навео да се унапређење односи на усклађености са препоруком о новим технологијама.

Из категорије "делимично у складу“ пребачени смо у категорију "углавном усклађено“ и то за 35 од 40 препорука и овај искорак је наш конкретан видљиви резултат рада на овом пољу у претходне три године када смо предузели додатне мере унапређивања“, истакао је Мали након објављивања извештаја.

Додао је да то значи да је Србија усклађена са свих 40 препорука, те да смо једина земља у ширем региону која се тиме може похвалити, напомиње се у саопштењу Министарства финансија.

Са овим резултатом више нисмо у обавези да подносимо извештаје на евалуацију, али смо снажно подстакнути да наставимо рад на унапређењу свих система који од Србије чине боље место за живот“, поручио је потпредседник Владе.

"Манивал" је саопштио да је од новембра 2021. Србија предузела додатне мере да идентификује и процени ризике за прање новца и финансирање тероризма који произилазе из активности виртуелне имовине и активности или операције пружалаца услуга виртуелне имовине.

Комитет експерата за процену мера против прања новца и финансирања тероризма (MONEYVAL) је надзорно тело Савета Европе коме је поверен задатак да процени усклађеност са основним међународним стандардима за сузбијање прања новца, финансирање тероризма и финансирање пролиферације оружја за масовно уништење, као и ефикасност њихове примене.

Манивал процењује 33 државе и територије и даје препоруке националним властима у погледу неопходних побољшања њихових система за борбу против прања новца и финансирања тероризма као и за сузбијање финансирања ширења оружја.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 14:23:06 +0100 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5391765/pranje-novca-savet-evrope-moneyval-preporuke.html
Зашто је млади брачни пар у топличко село дошао на кратко, а задржао се 9 година https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5391732/zasto-je-mladi-bracni-par-u-toplicko-selo-dosao-na-kratko-a-zadrzao-se-9-godina.html Из топличких села годинама се углавном одлазило. Млади су будућност видели у већим градовима или у иностранству. Ипак, Јована и Стефан, високо образовани брачни пар из Прокупља, породичну срећу граде у подјастребачком селу Здравињу. Дошли су подно Јастрепца, у село чије и име указује на здравље, због породичних обавеза, с намером да се задрже кратко, само док је то неопходно. Њихов ,,кратак" боравак траје већ девет година, без намере да било шта мењају.

“Мени је ујак овде живео и он се разболео, дошли смо, чисто да припазимо на дан - два, ту стоку, јер он није био ожењен, није имао никога. Ми смо тако остали, ево, до дан - данас. Нама искрено ништа не недостаје, овде имамо мир, тишину, лепо нам је све”, наводи Јована Петровић, из Здравиња.

Без икаквог искуства у пољопривредним пословима и сточарској производњи, коју су наследили, Јована и Стефан и данас препричавају догађаје из тог периода.

“Баш је било тешко на почетку, баш је било проблематично. Дошло је вече, ми треба да муземо краве, а ми не знамо шта треба да радимо. Краве нисмо знали како се хране, хранили смо их на два сата, апсолутно, како оне мучу, тако ми у шталу”, додаје Јована.

Поприлично трауматична искуства, нису омела Петровиће да се посвете баш том послу, производњи млека и тову јунади на породичној фарми, која је, уз Јованину зараду у просвети, главни извор прихода њихове породице.

Стефан Петровић истиче: “У почетку је било доста тешко, ја искрен да будем ни тај трактор нисам знао да возим, све се то временом научило, добра воља је учинила своје, упорност. Имамо тих неких петнаестак грла, што крава музара, што јуница, што бикова. Радим неких двадесетак хектара земље”.

Посебно су срећни због своје деце, која одрастају у природном окружењу и нетакнутој природи, без великог уплива савремених технологија. Пре Игњата и Софије, дечји плач у овом, некада бројном селу, није се чуо деценијама.

“Овде је наше дете рођено после двадесет осам година, иначе у селу. Њима недостају та деца, друштво”, наглашава Јована Петровић.

“Нама је изненађење било што су остали. Њима свака част, ту су, ето, после толико година и дете се родило у селу, што ја мислим, свима треба да буде на понос и на част целом селу. То је круна свега, углавном је свештеник долазио овде за покојнике, за погребе”, каже комшија Слободан Станковић.

Јована и Стефан себе и у будућности виде у Здравињу. Размишљају о проширењу и осавремењавању производње, изградњи нове стаје, пошто је постојећа већ тесна, али прижељкују и већу цену млека и неке нове, младе комшије, који би кренули њиховим стопама, у крају, који толико пружа, а вапи за подмлатком.

 

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:47:27 +0100 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5391732/zasto-je-mladi-bracni-par-u-toplicko-selo-dosao-na-kratko-a-zadrzao-se-9-godina.html
Уставни суд Хрватске: Милановић не може бити кандидат на изборима https://www.rts.rs/vesti/region/5391726/ustavni-sud-hrvatske-milanovic-ne-moze-biti-kandidat-na-izborima.html Уставни суд Хрватске закључио је да председник Хрватске Зоран Милановић док обавља ту дужност, не сме да учествује у политичким активностима ниједне политичке странке, објавио је председник Уставног суда Мирослав Шепаровић. Уставни суд Хрватске упозорио је да актуелни председник Зоран Милановић као нестраначка особа не сме да буде кандидат за посланика, нити кандидат за председника Владе, као ни да на било који начин учествује у изборној кампањи.

Председник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је да у супротном, ако Милановић жели да се кандидује, мора поднети оставку на функцију председника, након чега дужност председника преузима председник Сабора, а избори за председника морају бити расписани у року од 60 дана.

Шепаровић је позвао Милановића и СДП да поступају у складу са Уставом земље.

Уставни суд, навео је, очекује озбиљност од Милановића и осталих учесника у изборном процесу.

Да подсетимо, председник Хрватске Зоран Милановић саопштио је прошле недеље да ће се на парламентарне изборе ићи усред радне недеље и за само месец дана – у среду, 17. априла.

Уследила је и конференција СДП-а, који је некада предводио Милановић, а на којој је он најављен као "ускоро председник Владе Републике Хрватске“.

“Дошло време, како би рекли моји преци у сплитској Загори, да се коњи седлају. Лопове, угњетаче и њихове помагаче избацићемо и забранићемо им повратак, али овога пута на дуго“, поручио је тада Милановић.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 16:03:47 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5391726/ustavni-sud-hrvatske-milanovic-ne-moze-biti-kandidat-na-izborima.html
Шефица бугарске дипломатије пристала да формира нову владу https://www.rts.rs/vesti/region/5391654/bugarska-nova-vlada-sefica-diplomatije-marija-gabrijela.html Бугарска министарка спољних послова Марија Габријел из странке десног центра ГЕРБ пристала је да формира нову Владу, након оставке премијера Николаја Денкова почетком марта. Прихватам овај мандат уз осећај одговорности јер је Бугарској потребна стабилност, рекла је досадашња шефица дипломатије Марија Габријел новинарима, преноси Ројтерс.

Додала је да се нада да ће финални споразум са странком "Подржавамо промене" бити финализован у наредна 24 сата.

ГЕРБ и прозападни блок на челу са странком "Подржавамо промене", чији је лидер Денков, договорили су се прошле године да Габријел преузме функцију премијера, пошто Денков оконча деветомесечни мандат, наводи агенција.

На изборима прошлог априла, ГЕРБ је освојио 69 посланичких мандата, док је коалиција коју предводи партија "Подржавамо промене" освојила 64 од укупно 240 места у бугарском парламенту.

]]>
Mon, 18 Mar 2024 13:12:35 +0100 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5391654/bugarska-nova-vlada-sefica-diplomatije-marija-gabrijela.html