Читај ми!

Брзим возом до Суботице и пре краја године, најављују из Инфраструктуре железница Србије

Ненад Станисављевић из "Инфраструктуре железница Србије" најавио је за РТС да би брза пруга од Београда до Суботице могла да буде пуштена у саобраћај већ у децембру. Када је реч о изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, Станисављевић истиче да ће се ова релација прелазити за свега 100 минута, уместо садашњих шест сати.

До краја године ће бити завршена брза пруга од Новог Сада до Суботице - то је део пројекта брзе пруге од Београда до Будимпеште. Биће дугачка 108 километара, а укупна уговорена вредност радова је 1,16 милијарди долара.

Ту деоницу граде кинеске компаније, а од понедељка је контактна мрежа на новоизграђеној деоници брзе пруге Нови Сад - Врбас стављена под високи напон. То је урађено у циљу испитивања мреже, као и континуитета и јачине струје.

Ненад Станисављевић из Инфраструктуре Железнице Србије упозорава грађане да се не приближавају зони градилишта.

“Радови на изградњи брзе пруге су све интензивнији како би се достигао тај рок и била пуштена брза пруга од Новог Сада до Суботице до краја године. Тренутно је у току фаза испитивања контактне мреже на деоници од Новог Сада до Врбаса, на тој деоници је и пуштена струја високог напона од 25.000 волти ради свих испитивања, мерења, свега оно што је у овој фази неопходно. И зато и овим путем упозоравамо и апелујемо да се зони градилишта не прилази“, рекао је Станисављевић.

Од Београда до Суботице за сат времена и 15 минута

Првобитни рок за изградњу пруге Суботице-Нови Сад је био август следеће године па је уз инсистирање наших људи померен до краја ове године.

“План према садашњој динамици извођења радова је да негде до краја лета сама изградња буде завршена, да већ у септембру почну испитивања и карактеристика пруге и изведених радова и да практично већ у децембру не да буде завршена пруга, како је било првобитно планирано, већ да возови почну да се саобраћају на брзој прузи од Новог Сада до Суботице“, рекао је Станисављевић.

То значи да ће се већ до краја ове године од Новог Сада до Суботице путовати четрдесетак минута, а укупно од Београда до Суботице брзином од 200 километара на сат, то ће бити за неких сат и десет, петнаест минута.

Од Београда до Ниша за 100 минута, уместо шест сати

Када је реч о изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, Станисављевић истиче да ће се на 50 одсто деонице воз кретати брзином од 200 километара на сат.

“По реду вожње, воз сада од Београда до Ниша путује неких пет и по до шест сати. Значи са том брзином воз не може да буде конкурентан и зато и нема онолико путника колико железница заиста заслужује. Када овај пројект у наредних пар година буде завршен, путоваће се сто минута“, истакао је Станисављвић.

Указује да се тренутно у општинама широм будуће брзе пруге, широм трасе од Београда до Ниша воде јавне расправе и да много грађана прати сва та решења како ће пруга изгледати и где ће пруга пролазити.

“Ваљда су људи сад поверовали да ће Србија имати брзу пругу, не само од Београда до Новог Сада и Суботице, него и од Београда до Ниша и заиста показују велико интересовање да се упознају са читавим тим пројектом“, навео је Станисављевић.

Цело гостовање Ненада Станисављевића можете погледати у видеу на почетку текста.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво