Како се Србија представила на Сајму пољопривреде у Словенији

У Горњој Радгони, у Словенији, одржава се 57. међународни пољопривредни сајам, на коме је нешто мање излагача из Србије него ранијих година. Словеначки пољопривредници су заинтересовани за куповину семена кукуруза, а своју понуду представили су "НС семе" и Институт "Земун поље".

У Србији се производе хибриди кукурза који су погодни за брдско-планинско подручје какво је у Словенији, а хибриди ране групе зрења погодни су за хладије ноћи током најбитнијих фаза вегетације.

Такве хибриде производи Институт за кукуруз "Земун поље" који је један од српских излагача на сајму "Агра" у Горњој Радгони и који је посебно привукао интересовање пољопривредника.

"Ми радимо кукуруз само ако нам да 15 тона сувог зрна", објашњава Дамјан Фижар, пољопривредник из Горње Радгоне, "тако да ова година је одлична."

"Наша новија генерација је исто тако значајна за ово тржиште и показала је одличну прилагодљивост овим уловима и остварила рекордне приносе", истиче Жељко Каитовић, Институт за кукуруз "Земун поље".

Пољопривредни стручњаци сматрају да на словеначком тржишту не можемо да будемо конкурентни, првенствено због субвенција, наше су 40 евра по хектару, а њихове су веће од 480 евра по хектару. Уз то словеначка пољопривреда је унапређивала самодовољност на малим газдинствима.

"Сад су се они развили толико да сами производе сировине и финални производ", истиче Бранислав Гулан, пољопривредни аналитичар. "А Србија све увози. Србија је прошле године увезла само замрзнутог свињског меса у вредности 71 милион долара."

"У оквиру званичних састанака делегација покрајинске Владе Војводине састаће се са представницима министарстава пољопривреде и привреде Словеније. Након тога Задружни савези Словеније и Војводине одржаће заједнички састанак посвећен развоју задругарства. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво