Град Ниш плаћа скијање најбољим студентима

Да ли се исплати бити добар студент, питање је које се све чешће поставља. Висок просек изискује много труда, али се, због тренутне економске ситуације, како показује статистика, до посла лакше долази са средњом школом. Мали помак се очекује од нових програма запошљавања који су намењени управо добрим студентима. Са нишким академцима разговарала је Јелена Пиљевић.

Четрдесетак најбољих студената нишког универзитета провешће крај марта на Копаонику. Боравак, ски пас и обука за скијање - све о трошку града и све сасвим заслужено.

"Види се да је неко препознао наш рад и наш труд и да се неко сетио да нас за то и награди" каже Милица Мандић, студенткиња права.

"Мотивишемо младе људе да остану у овом граду, јер они јесу будућност, то није демамгогија и није политички говор, него право стање ствари", наводи Марина Костић, из секретеријата за образовање Ниша.

Студирање је међутим тек део приче. За већину је теже питање шта после.

"Ако држава настави да промовише најбоље студенте и знање и образовање мислим да је моја будућност у Србији", каже Алекса Миленковић, студент медицине.

"У мојој струци тренутно нема посла па планирам да кад завршим идем да радим на броду да скупим новац за мастер", наводи Анђела Стојановић, студенткиња журналистике.

Од око 25 хиљада лица на евиденцији Националне службе за запошљавање у граду Нишу скоро петину чине лица са завршеним факултетом.

"На ваше питање шта са добрим студентима можда је најбољи програм за приправнике са високи образовањем, где је један од услова просек преко 8,5, Национална служба финансира годину дана и порезе и доприосе, а обавеза послодавца је да још 6 месеци после тога задржи лице у радном односу", објашњава Бобан Матић, директор филијале Националне службе за запошљавање у Нишу.

У потрази за сигурнијом будуцносцу нашу земљу за послењих десетак година напустило више од 100.000 високо образованих људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво