Јапан обуздава раст јена

Због ситуације у Јапану, Група седам индустријски најразвијенијих земаља обећала интервенцију на девизном тржишту. Влада Јапана купила више милијарди долара, како би зауставила нагли раст вредности јена.

Поред борбе за спречавање нуклеарне катастрофе, Јапан истовремено води битку и за стабилност своје валуте.

Влада Јапана је купила милијарде долара, како би зауставила нагли раст вредности јена, пренео је Ројтерс, не прецизирајући о коликој вредности новца је реч.

Тиме је започета заједничка тржишна интервенција најбогатијих земаља света, у покушају смирења глобалног тржишта, узнемиреног опасношћу од катастрофе на нуклеарној електрани.

После читаве седмице стрмоглавог раста јапанске валуте, долар је на берзи у Токију ојачао за читава два јена на 81,83 јена, опоравивши се тако од јучерашњег рекордно ниског нивоа од 76,25 јена након интервенције Банке Јапана, пренео је Ројтерс.

Вредност јапанске валуте спустила се данас са историјског максимума према долару, након што је Група седам индустријски најразвијенијих земаља обећала координисану интервенцију на девизном тржишту.

Тиме Г7 жели да подржи опоравак Јапана од разорног земљотреса и цунамија који су ту земљу погодили прошле недеље.

Скок вредности јена био је последица очекивања међу инвеститорима да ће јапанске компаније продавати доларску имовину и куповати јене, како би платиле обнову после земљотреса.

Трговци кажу да ништа не указује да се то догађа, што значи да владина интервенција на тржишту може да буде довољна да обесхрабри даље спекулације.

У заједничком саопштењу Г7 је навео да ће САД, Британија, Канада и Европска централна банка заједно помоћи Јапану у усаглашеној интервенцији на тржишту.

Јапанска централна банка, која поздравља иницијативу Г7, ове недеље је убацила у финансијски систем 38 хиљада милијарди јена (330 милијарди евра) преко редовних средстава, како би смирила тржиште.

Обећање Г7 да ће координисаном интервенцијом на тржишту подупрети опоравак Јапана од разорног земљотреса и цунамија 11. марта изненадила је многе, зато што је званични Токио истицао да тражи само моралну подршку за своје напоре за смирење тржишта.

Последња интервенција Г7 догодила се пре десет година, кад су богате земље предузеле мере за јачање ослабљеног евра, после уласка те валуте у употребу, 1999. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар