Губитак НИС-а три милијарде динара

Нафтна Индустрија Србије саопштила да према завршном рачуну за 2008. годину, постоји губитак већи од три милијарде динара. Министарка финансија изјавила да је НИС у прошлој години остварио добит, која је требала да буде приход буџета. Нови завршни рачун вероватно иницирао нови власник.

Нафтана индустрија Србије саопштила је да према завршном рачуну компаније за 2008. годину, има губитак већи од три милијарде динара.

Основни разлог негативног завршног рачуна је погоршање економске ситуације у трећем и четвртом кварталу прошле године, што НИС доводи у везу са светском финансијском кризом.

"Разлози су и опадање цена деривата и девалвација динара у односу на евро, јер се сировине углавном увозе", пише у саопштењу. Негативни резултати 2008. године неће утицати на испуњење програма модернизације и реконструкције производног комплекса НИС-а, чију реализацију обезбеђује руска компанија "Гаспромњефт", наводи се у саопштењу.

Нови завршни рачун

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић, изјавила је да је, према информацијама које она поседује, Нафтна индустрија Србије у прошлој години остварила добитке који су требали да буду приход буџета.

"Добила сам пре неколико дана информацију да се појавио неки нови завршни рачун по коме НИС има губитак за 2008. годину. Гледали смо које су то ставке промењене и поводом тога ће се Влада Србије огласити", изјавила је министарка новинарима у Скупштини Србије.

Драгутиновићева је рекла да промену завршног рачуна сигурно није наредило Министарство финасија, већ да је "то вероватно иницирао нови власник".

Посланик Либерално-демократске партије Слободан Мараш питао је више пута, са скупштинске говорнице, министарку финасија за завршни рачун НИС-а.

Пад цена нафте

Магазин Економист је објавио да је руска компанија Гаспром, као нови власник НИС-а, исказала губитак за 2008. годину од три милијарде динара. Према писању овог недељника, НИС је негативни финансијски резултат образложио тиме да је у трећем и четвртом тромесечју 2008. почела да пада цена нафте. У то време компанија је купила нафту по високој цени, а деривати су већ били продавани по нижим ценама.

"НИС-у није ишла на руку ни девалвација динара. Сировине се углавном увозе и купују за доларе, док се производи компаније углавном продају за динаре", било је образложење нафтне компаније које преноси Економист.

Крајем 2008. године тадашњи директор НИС-а Милош Сарамандић је изјавио да ће та компанија 2008. годину завршити са добитком, али није прецизирао коликим. Иако је последњи период је био веома тежак, уз рационално пословање свих запослених, НИС 2008. године неће имати губитак, већ добит, рекао је тада Сарамандић.

НИС је, на основу финансијских извештаја за 2007. годину био највеће предузеће у Србији по оствареним приходима који су били 252,8 милијарди динара.

Независна ревизорска кућа "КПМГ", једна од четири најпознатије у свету, спровешће анализу података из завршног рачуна за 2008. годину и дати своју процену до 30. јуна 2009. године, саопштава НИС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво