Строга контролa финансијских тржишта

Лидери водећих европских економија усагласили су у Берлину јединствену позицију у решавању глобалне економске кризе. Подржали су стриктан надзор финансијских тржишта и инвестиционих фондова, најавили мере за спречавање протекционизма и кажњавање земаља познатих као порески рајеви.

Европски лидери састали су се у Берлину у склопу припрема за априлски самит Г 20 у Лондону, који ће окупити индустријски најмоћније државе и земље са економијама у успону, у још једном покушају да се сузбију последице глобалне кризе.

Уверена да само уз координисане напоре Европа може да преброди кризу, немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су лек за садашњу ситуацију структурне реформе и враћање поверења у тржиште.

"Посвећени смо одговарајућем надзору и регулативи свих финансијских тржишта, производа и учесника, без изузетака и без обзира у којој се држави налазе", рекла је Меркелова.

Истакла је да се то посебно односи на приватне базе капитала, укључујући фондове за заштиту инвеститора од пословног ризика.

У документу са самита позива се на конкретне акције против пореских сигурних лука и правних система у којима власници огромних рачуна избегавају плаћање пореза.

Казнене мере

Председник Француске Никола Саркози истакао је да срж нове регулативе треба да буду казнене мере.

"Неопходан је строг надзор и сложили смо се да више не може да се толерише систем награђивања и бонуса за трговце и банкаре", рекао је Саркози.

Европски лидери уверени су да ће велики стимуланси банкарском сектору омогућити да банке поново одобравају зајмове фирмама.

Договорена је и значајнија подршка Међународном монетарном фонду.

"Потребан нам је нови глобални договор, потребан нам је велики посао у који ће бити укључене земље и континенти не само због опоравка економије већ и због будућности економског система, рекао је британски премијер Гордон Браун.

Међусобне оптужбе за протекционизам

Састанак у Берлину одржан је у сенци међусобних оптужби за протекционизам. Лидери су се обавезали да ће примењивати стимулативне мере и ограничити угрожавање конкуренције на минимум. Економисти су скептични.

"У наредних неколико месеци политика ништа неће моћи да промени. Ипак, постоји нада да ће неке мере, као што су одбацивање протекционизма и фискални пакети у Немачкој и САД, донети извесно олакшање у другој половини 2009. године", сматра главни економиста Уникредит-а Андреас Реес.

Међутим са друге стране Атлантика стижу суморне прогнозе. Саветник америчког председника Пол Вокер и познати светски инвеститор Џорџ Сорош уверени су да глобална криза још није досегла дно и упозоравају да се рецесија шири брзином каква није виђена у историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво