Цене расту, резерве хране се смањују

Опадање цена хране у последње време могло би да одврати пољопривреднике од сетве, а тиме додатно умањи расположиве количине хране у свету, које иначе нема довољно, упозорили су стручњаци УН.

Ниже цене прехрамбених производа могле би да утичу на смањено интересовање пољопривредника за сетву, што би се негативно одразило на резерве хране у свету који је све гладнији, упозорио је Жак Дијуф, генерални директор Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

На скупу с темом "Прехрамбена безбедност за све", који се одржава у Мадриду, Дијуф је изнео бојазан да би сетва за род из сезоне 2009/10. године могла да буде смањена, што би резултирало већим растом цена хране него у сезони 2007/08, пренео је Ројтерс.

Стручњаци британске прогнозерске куће "Четам хаус", такође, сматрају да скорашњи пад цена представља само привремено затишје.

Глобални раст цена хране треба очекивати "на средњи", али и "на дуги рок", што ће нарочито погодити земље које храну увозе, као и сиромашно становништво.

У извештају "Четам хауса" наводи се да ће климатске промене и смањење расположивих количина воде утицати на то да буде тешко да се подмири очекивана 50 одсто већа тражња хране у 2030. години.

Британска прогнозерска кућа залаже се за повећање инвестиција у пољопривреду, нарочито у мале фарме.

Иако се аргументи за помагање мале пољопривреде понекад одбацују као сентиментални жал за прошлошћу, показало се да, уз добар оквир економске политике, она може да представља добар пут за излалак из сиромаштва, тврде у "Четам хаусу".

Хуманитарна агенција "Оксфам" апелује да се повећају улагања у пољопривреду.

"Деценије недовољног инвестирања у пољопривреду, у садејству са све већом претњом климатских промена, значе да упркос недавном снижењу цена хране, будућа прехрамбена безбедност никако није загарантована. Штавише, ситуација може да се погорша", наводи се у извештају "Оксфама".

Милијарда гладних

Према Дијуфовим речима, упркос рекордној светској жетви житарица у 2008. години од 2,245 милијарди тона, која без проблема може да намири предвиђену глобалну тражњу у сезони 2008/09. године од 2,198 милијарди тона, ниво залиха од 431 милион тона најнижи је за последњих тридесет година.

Према процени ФАО, у 2008. години број потхрањених људи у свету приближио се милијарди и за 40 милиона је већи него 2008.

Извесно је да миленијимски циљ УН да се број гладних у свету до 2015. године преполови, неће бити остварен.

Дирекотор ФАО апеловао је на америчког председника Барака Обаму да сазове самит на којем би се размотрили начини да се прикупи 30 милијарди долара годишње, како би се новац инвестирао у светску пољопривреду.

Применом тих средстава могла би да се искорени глад у свету до 2025. године, сматра Дијуф.

"Уколико постоји политичка воља, требало би да будемо у стању да мобилишемо тих 30 милијарди долара, будући да је то само осам одсто средстава која земље чланице ОЕЦД-а улажу као подршку својим пољопривредама", рекао је Дијуф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво