Вишња издржала и кишу и град, али прозвођачи секу стабла

Произвођачи вишања у Тополи у дилеми су да ли да беру овогодишњи род. Спорни су им и откуп и цена. Откупљивачи и хладњачари у Тополском крају кажу да је облачинска вишња лошег квалитета.

У Тополи је око 6.500 хектара под воћем, од чије проиводње живи већина становника. Ова година лоше им је почела. Облачинска вишња, овог лета, издржала је и кишу и град, али не и ниску откупну цену и откуп који је готово стао.

У засадима породице Никодијевић је 850 стабала вишње. Гајили су је 25 година, сада је секу. Мали део рода продали су по 45 динара, сада је цена дупло нижа, а откуп је стао.

Ана Никодијевић из Овсишта каже да ће покушати већи део вишње коју сече да преради и да направи финални или полуфинални производ.

"Остатак ће или пропасти или људи, ко год жели, нека дођу, нека искористе, нећемо наплатити апсолутно ништа. Дођите, уберите и носите својим кућама", позива Никодијевићава.

За разлику од Ане, Милан Николић није ни почео бербу на својим плантажама. Каже да за цену од 25 динара по килограму, нема рачуницу.

"Не могу да се уклопим ни за радну снагу коју треба да платим, а камоли за неку другу математику. Реална цена, да би могао произвођач да очекује неку минималну зараду је око 70 динара. Значи, кад се плати радна снага, улагања и то, да би произвођач по мени имао неких двадесетак динара", наводи Николић.

Берачи у Тополском крају, за килограм убраних вишања наплаћују 25 динара.

Толика је и откупна цена. Да би уштедели бар на радној снази, многи су се одлучили за машинску бербу.

Миодраг Николић из Божурње каже да ће предати вишњу само захваљујући људима који ће да му учине услугу. "Иначе остала би вишња, нема коме. Не откупљује нико, ја људима којима сам давао не врше откуп", напомиње Николић.

Откупљивачи: Вишња је лошег квалитета

Иако је календарски берба при крају, тополски вишњари по свему судећи остаће пуни рода, а многе породице без очекиваног прихода.

Откупљивачи и хладњачари у Тополском крају кажу да је облачинска вишња лошег квалитета са малом количином шећера и суве материје и не задовољава стандарде иностраног тржишта.

За извоз, кажу откупљивачи, сада иде само конзумна вишња и то у ограниченим количинама - на тржишта Русије, Пољске и Румуније.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво