Новцем из европских фондова до сада купљено више од 160 трактора

За средства из ИПАРД програма до сада је поднето око 1.380 захтева. Највише пољопривредника заинтересовано је за набавку трактора и нове механизације. До краја године биће расписано још пет конкурса.

Уместо неколико стотина радника, лешник на површини од 50 хектара породице Мауковић, сакупљаће самоходни комбајн. Купљен је новцем из ИПАРД-а, као и три силоса за сушење плодова којих је годишње око 50 тона.

"Што се тиче саме процедуре, она на први поглед делује онако мало компликована, да има мало више папирологије. Међутим, када крене да се ради једна по једна ствар, на крају се испостави да није толико страшно", рекао је Александар Мауковић из Ердевика.

Новцем из европских фондова до сада је купљено више од 160 трактора. За ту намену, ове године ће бити отворен још један конкурс. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је истакао да први пут у последњих неколико месеци појединци добијају новац од стране ЕУ и то "на своје руке".

"Кад добијете 60-70 одсто новца бесповратно, то су озбиљне ствари. Биће још један конкурс за набавку трактора", истакао је министар Недимовић.

Како би се предвиђена средства потрошила, ангажовани су нови људи на решавању поднетих захтева и убрзавању процедура у Управи за аграрна плаћања.

"Европска унија је кроз ИПАРД програм укупно је определила за Србију 175 милиона евра, што ће заједно са финансијском помоћи и суфинасијама Владе Србије и уз инвестиције самих појединаца довести до укупне инвестиције од 400 милиона евра", навео је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици

За конкурсе ИПАРД-а ове године је опредељено око 50 милиона евра. Први пут, из овог фонда ће се финансирати развој руралног туризма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво