Гас ће у Србију стизати из четири правца

Гас неће поскупети и биће га довољно чак и да Русија прекине испоруке преко Украјине, каже директор "Србијагаса". Из Европске уније стижу похвале за издвајање транспорта гаса из тог јавног предузећа.

До краја године биће спојене цеви за деоницу "Турског тока" кроз Србију. Од 403 км већ је завршено 370 километара.

Надлежни обећавају да ћемо имати четири правца снабдевања гасом: поред дотока из Мађарске и "Турског тока", планира се повезивање са Румунјом и припрема градња интерконектора Грчка-Бугаска-Србија, за који је Европска унија донирала 50 милиона евра.

"То је америчка рута. Ако је ово, како га ми зовемо - руска рута, грчки и бугарски ток је нека америчка рута од Александрополиса. Тиме је будућност Србије осигурана", каже генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. 

Из Брисела позитивна оцена за издвајање "транспорта" из "Србијагаса". Очекују и да се српско тржиште гаса отвори за конкурецију, а то значи да се мора одвојити и дистрибуција.

"План је да се целокупно раздвајање заврши до 1. окртобра идуће године. Србија заиста има предуслове да постане регионално чвориште и у енергетском систему и транспортном сектору. Очекујем да Србија поштује обавезе Енергетске заједнице. Сви нови гасоводи треба да буду изграђени у складу са законодавством Европске уније", каже шеф делегације Еу у Србији Сем Фабрици. 

"Понашаћемо се у складу са нормама Трећег енергетског пакета, српског закона. Али се брзина коју очекује Европска унија и Енергетска заједница мало разликују од оног што ми можемо да учинимо", истиче Бајатовић. 

Европска унија је са и 1,7 милиона евра финансирала и нови даљински ситем за надзор и упарављање гасоводом који је "Србијагасу" радио немачки "Сименс". Тиме се осигурвају и снабдевање и квалитет гаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво