Гувернер у Вашингтону са представницима ММФ-а

Делегација Србије, предвођена гувернером Народне банке Јоргованком Табаковић, састала се у Вашингтону са високим представницима ММФ и великог броја инвеститора, а заменик извршног директора те финансијске организације Тао Жанг је оценио да је Србија препознатљива по посвећености носилаца економске политике спровођењу структурних реформи.

Састанци су организовани у оквиру редовне Годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке.

Жанг је поновио да ће ММФ остати поуздан партнер у спровођењу реформи у Србији и током аранжмана који се реализује кроз Инструмент за координацију политике, који је закључен у јулу 2018. године.

Жанг је потврдио важност диверсификације српске економије указујући на успешну промоцију Србије коју је недавно кроз интервју гувернера имао прилике да види на кинеској телевизији.

Гувернер Јоргованка Табаковић потврдила је да је Србија претходни период искористила за јачање макроекономске стабилности земље, у чему је важну улогу имала пуна координација политика. Као примере, гувернер је истакла инфлацију у Србији која је под контролом - у просеку два одсто, јавне финансије које су уређене и државу која даје снажан допринос расту инвестиција у Србији.

Дефицит је преполовљен 

У условима снажног раста извоза робе и услуга, дефицит текућег рачуна је преполовљен и пету годину у потпуности покривен страним директним инвестицијама, чиме се обезбеђује квалитетно дугорочно финансирање инвестиција, наводи се у саопштењу.

Гувернер је посебно истакла и стабилан финансијски систем Србије који је додатно ојачан смањењем учешћа проблематичнх кредита на ниво испод пет одсто, док је снажан раст кредитне активности по повољним финансијским условима битна подршка економском расту.

Укупан напредак за резултат има и знатно нижу премија ризика Србије која је у септембру била на најнижем нивоу, испод 50 базних поена, а кредитни рејтинг земље је повећан на корак од инвестиционог рејтинга.

Пад јавног дуга бржи од очекиваног 

Снажно фискално прилагођавање омогућило је и да пад учешћа јавног дуга, на око 50 одсто БДП-а, буде бржи од очекиваног.

На питање Жанга шта сматра кључним разлогом за овакве резултате гувернер је истакла да Србија има предност којом се ретки могу похвалити - усаглашеност монетарне и фискалне политике, што је основ за постизање оваквих резултата, за разлику од других земаља у којима постоји доминација једне политике над другом.

"То је темељ који је постављен у време када је председник владе био Александар Вучић", рекла је Табаковић. Жанг се сложио са таквом оценом и додао да би други требало да уче на примеру Србије.

Током састанка с директором ММФ-овог сектора за Европу Полом Томсеном закључено је да се добра сарадња Србије са овом институцијом наставља и у оквиру актуелног аранжмана с ММФ-ом, који има саветодавни карактер и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Српска економија отпорна на утицаје из окружења 

Оцењено је да је наша економија показала отпорност на утицаје из међународног окружења.

На питање Томсена шта је то што Србију чини знатно отпорнијом на утицаје из окружења, имајући у виду да упркос слабијој екстерној тражњи бележи високе стопе стопе укупног раста, као и висок извоз, гувернер Табаковић је истакла да су то стабилност и диверсификација - стабилност по којој је Србија препознатљива - политичка, монетарна и финансијска, што су кључни стубови одрживог раста наше економије, као и диверсификација инвестиција, како у погледу сектора и пројеката, тако и географска диверсификација. Томсен је истакао да су политике у Србији данас добре, знатно боље него у периоду пре седам година, и да је имплементација реформи добра.

Током састанака на свим нивоима, и оним посвећеним земљама региона, Србија је истакнута као пример земље где се бележе натпросечни резултати на плану раста инвестиција, и приватног сектора и државе, уз добре тенденције на тржишту рада које се мере снажним растом запослености и растом зарада.

Србија добро место за инвестиције 

И током овог годишњег заседања инвеститори су показали велико интересовање за нашу земљу, а према њиховој оцени Србију издваја и чини добрим инвестиционим одредиштем добра укупна економска политика, очување ценовне стабилности и фискалне дисциплине, унапређење пословне климе и јачање банкарског сектора.

Оцењују и да имају поверења да ће институције Републике Србије остати посвећене очувању континуитета актуелне економске политике.

Конкретна потврда да се економија Србије сматра стабилном и да има добре перспективе, јесте и прилив страних директних инвестиција који је прошле године износио 8,2 одсто БДП-а, а током осам месеци ове године њихов прилив је и виши него лане, и то за 35 процената.

Током годишње скупштине на свим нивоима су анализирани и изазови који обликују међународно окружење, и оцењено је да ће најбољу позицију у измењеном глобалном амбијенту имати земље које су претходни период искористиле за спровођење реформи и јачање изгледа домаћих привреда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво