Нове подстицајне мере, шта привредници могу да очекују

Министар финансија Синиша Мали учествовао је, заједно са председницом Владе Аном Брнабић, на конференцији за медије у Привредној комори Србије поводом представљања подстицајних мера за привреду.

Синиша Мали је истакао да је доношење стимулативних мера за привреду данас могуће захваљујући консолидацији јавних финансија и јакој економији, саопштило је Министарство финансија.

Министар је нагласио да ће Министарство финансија у оквиру предстојећих измена и допуна Закона о порезу на доходак грађана предложити повећање неопорезивог износа зараде, које сада износи 15.300 динара месечно, на 16.300 динара месечно.

"Овим путем желимо да омогућимо смањење пореске основице, а самим тим и смањење износа пореза који се плаћа на зараду", истакао је Мали.

Поред тога, изменама о допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање планирано је смањење стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 26 одсто на 25,5 одсто.

"На овај начин послодавац би био ослобођен од плаћања тог дела доприноса који се обрачунава и плаћа на терет послодавца у висини од 0,5 одсто, тако да би се допринос на терет послодавца плаћао по стопи од 11,5 одсто, док је садашња стопа 12. То све значи да ће оптерећење на зараде бити смањено са 62 на 61 одсто", рекао је министар.

Подстицаји за држављане Србије који живе у иностранству 

Према његовим речима, са сличним мерама моћи ће да се настави и следеће године уколико буде расположивог фискалног простора, а како је објаснио планирани су и подстицаји који се тичу држављана Републике Србије који живе у иностранству.

Он је истакао да очекује да ће, захваљујући оваквим мерама, незапосленост почетком наредне године бити једноцифрена, као и да ће оне утицати на повећање плата у приватном сектору.

Министар је навео и да су у плану подстицаји за наше људе који живе у иностранству, а које желимо, како је објаснио, да мотивишемо да се врате у земљу.

"Ова мера се односи на грађане који нису боравили у Србији у протекле две године, а којима се, уколико се врате и запосле у Србији, умањује основица за обрачун пореза и доприноса у висини од 70 одсто, у трајању од наредних пет година", рекао је Мали.

Тест самосталности предузетника 

Он је истакао да ће бити уведен тест самосталности предузетника, изменом члана 85 Закона о порезу на доходак грађана, јер послодавци уместо запослених, из пореских разлога, ангажују предузетнике, најчешће оне који се паушално опорезују.

"На тај начин желимо да утврдимо да ли је неко ангажован као прави предузетник, или као замена за запосленог. Неки од критеријума биће да ли претежни ниво прихода остварује од једног клијента и његових повезаних лица, да ли од послодавца завси када ће предузетник користити годишњи одмор, да ли за рад користи просторије и опрему послодавца или да ли послодавац организује стручно усавршавање за предузетника", рекао је министар.

Министар је објаснио да ако се испостави да предузетник испуњава већину критеријума, онда је реч о замени за запосленог и да ће за такав случај бити предвиђено да се порез плаћа по правилима за остале приходе, али без признавања нормираних трошкова - порез 20 одсто, доприноси за ПИО - 26 одсто и доприноси за здравствено уколико није осигуран по другом основу - 10,3 одсто.

Уколико се испостави да је лице ангажовано као прави предузетник, онда се на њега примењује општи режим паушалног опорезивања.

Увођење е-фактура 

На конференцији је представљена још једна новина - увођење е-фактура, које ће бити обавезно од 1. јануара 2022. године.

"На овај начин желимо да поједноставимо процедуру издавања фактура с обзиром на то да неће бити потребни ни печат ни потпис, тако да ће, између осталог, бити омогућен и бржи повраћај ПДВ-а", додао је министар и објаснио да се ове измене налазе у Закону о рачуноводству, који ће се ускоро наћи пред народним посланицима.

Он је такође најавио да ће се у Народној Скупштини ускоро наћи и Закон о алтернативним инвестиционим фондовима, који предвиђа ослобађање од пореза на капитални добитак, а све у циљу да се поспеши тржиште капитала.

Премијерка Ана Брнабић објаснила је да ће од 1. јануара идуће године компаније које буду повећавале број запослених и запошљавале лица која нису била у радном односу током 2019. бити ослобођење плаћања 70 одсто пореза на зараде и доприноса за ПИО за та лица у целости током 2020. године, односно у највећем делу током 2021. и 2022. године.

Ова мера ће се односити на запошљавање претходно незапослених лица, без обзира да ли су били пријављени код НСЗ, студената и предзуетника паушалаца.

Како је казала, на овај начин ће ефективно умањење укупних обавеза износити око 70 одсто током 2020. године, 65 одсто током 2021.године, и 60 одсто током 2022. године.

Премијерка је рекла да ће у наредних неколико недеља Народној скупштини предложити сет мера за запошљавање младих, које подразумевају измене закона, као и пореске олакшице за компаније које их буду запошљавале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво