Пчелари са Балкана на сајму у Врању

У Врању је одржан трећи Пчеларски сајам југоисточног Балкана. Окупио је пчеларе и излагаче пчеларске опреме из седам земаља. То је била прилика да размене искуства, али и науче нешто ново о пчеларству јер су организована и стручна предавања. Наредне године субвенције по кошници биће 800 динара, уместо досадашњих 720, кажу у Министарству пољопривреде.

У две хале Спортског центра у Врању производи у вези са пчеларством. Велико интересовање за мед, опрему, стручну литературу. Излагача је 12 одсто више у односу на прошлу годину, дошли су из многих градова Србије и околних земаља.

"Овде има велики избор пчеларске опреме што код нас нема, сајам нам служи и за међусобна дружења, размењивање искустава, нове технологије", каже Ацо Павловски из удружења пчелара "Крива Паланка" из Северне Македоније.

Пчелар из Чачка Марјан Гојковић каже да размењују искуства, какво је стање у Бугарској, у Македонији и да је увек се лепо појавити на сајму и срести се са људима.

"Ми имамо бренд ‘Власински мед‘, али нема још добре продаје. А ова година је била најбоља откако пчеларим", каже Новица Цветков, пчелар из Сурдулице.

О искуствима, квалитету меда, техникама пчеларења, болестима пчела, пчелари су могли да сазнају и на стручним предавањима.

"Мед је производ који се веома цени свуда у свету, а најважније је да је чист. Годинама истражујем пчеле и пчелиња друштва, некада у производима има вештачких супстанци", каже инжењер прехрамбене технологије из Немачке Анет Шредер.

Пчелари из Савеза пчеларских организација Србије планирају да направе сопствени погон за прикупљање и пласман меда.

"Зове се ‘Наш мед‘, гради се у Рачи, ради пласмана меда без посредника на тржишту. То нам је било неопходно и то је нешто што је неопходно свим пољопривредницима у Србији", каже председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић.

Сајам организују Савез пчеларских организација, у сарадњи са Друштвом пчелара "Матица" из Врања, уз подршку града и Туристичке организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво