Извоз свињског меса у Кину без квота, 50.000 тона за почетак

Свињско месо, млечни производи, јабуке и кукуруз из Србије од новембра ће се извозити у Кину. Највећу корист од тога имаће пољопривредни произвођачи, поремећаја на тржишту неће бити, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Србија отвара нова тржишта за извоз меса. За десетак дана требало би да крене извоз јунетине у Турску а од новембра ће се свињско месо извозити у Кину.

Договорен је и извоз млечних производа, кукуруза, јабуке. У току су преговори са највећим кинеским увозником воћа о регионалном откупном центру у Србији.

Министар Бранислав Недимовић је, гостујући у Дненвику РТС-а, рекао да су важни споразуми потписани у Кини и да је отворено тржиште које никада до сада нисмо имали.

Према његовим речима, то је последица политичких договора Србије и Кине и добрих односа председника Вучића и Сија.

"Договорили смо извоз свињског меса без лимита, вез квота, колико год можемо произведемо и колико год они желе и могу да купе, а у питању је највеће тржиште на свету, које најбоље плаћа", рекао је Недимовић.

Ако они најбоље плаћају то значи да ће бити боља цена и за српске произвођаче, каже министар пољопривреде.

Око 50.000 тона свињског меса је полазна основа о којој се прича, истиче Недимовић. "Ово нисмо имали никад поготово због наше традиције и производње свиња која је у Србији укорењена и уврежена - имамо посебан однос према томе", каже министар пољопривреде.

Производња од око четири милиона свиња   

Говорећи о цени, Недимовић каже да то регулише тржиште и да је његов посао да то "отвори" тржиште да месо иде у Кину.

Према његовим речима, дошло је до повећања цена до 30 одсто у земљама које су "отвориле" Кину, њих 90 чека у реду да отворе Кину, а неке покушавају то већ 30 година.

Указује да у овом тренутку имамо производњу од око четири милиона свиња, а капацитета за два или три пута више.

Чим отворимо тржиште можете да повећате своје капацитете, каже министар и истиче да не треба да буде бојазни да ли ће бити поремећаја на тржишту. "Апсолутно не", каже он.

Говорећи о субвенцијама, Недимовић каже да Србија има уврежени систем субвенвција.

Највеће субвенције за пољопшривредне произвођаче је када отворите тржиште и када дође до скока цене - нема боље субвенцвије и најсигурније субвенције на свету, истакао је министар.

"Нама је важно да идемо напред с производњом свиња, прилике у свету се мењају, као што су трговински ратови, разне болести. Ми гледамо своје, нека се велики туку", рекао је Недимовић.

Без поремећаја на тржишту 

"Ја сам у ситуацији као коза која чува купус, мој посао је да водим рачуна о пољопривредним произвођачима. Имао алате на нашем тржишту како да регулишемо да не дође до поремећаја", каже министар.

Србија увози 30.000 тона свињског меса, од тога 22.000 тона из Шпаније.

Говорећи о томе зашто увозимо, Недимовић каже да то треба питати оног ко је 2009. потписао ССП, тада је уведена слободна трговина.

"Морате то да поштујете, ово је озбиљна правна држава и нема играња са тим стварима", каже он.

Каже да није присталица неолиберланих школа. "Ако желите да извозите морате пустити и да уђе, јер неко може да вам затвори гранциу за неки други производ", каже Недимовић.

"Глобализације је узела своје, морамо да поштујемо своје обавезе из 2009. године, ма шта ја мислим о томе", каже Недимовић.

Осврћући се на извоз јабука, каже да је најважније да у једној производњи имате више позиција и алтернативних тржишта да можете да скочите на друго тржиште, ако дође до проблема.

"Нисмо договорили лимите за јабуке, колико год произведемо, ако успемо 60.000 тона - то је трећина извоза која иде у Русију", каже Недимовић.

Говорећи о имиџу хране из Србије, Недимовић указује на постулат у Кини - желимо храну која је квалитетна и безбедна. 

"Наше је да водимо рачуна о сигурности", закључио је министар пољопривреде.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво