Потенцијал за даљу сарадњу са Кином, посебно у области пољопривреде

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је у Београду са делегацијом Политичке консултативне конференције НР Кине града Гуангџоуа коју предводи потпредседник Ју Јианше.

Томислав Николић наводи да Србија нема ограничене оквире сарадње са Кином.

"На нашем примеру уче се и земље чланице Европске уније које су такође веома заинтересоване да сарађују са вашом државом", навео је Николић, наводи се у саопштењу Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином.

Додаје да се од потписивања Споразума о свеобухватном стратешком партнерству, сарадња на највишем политичком нивоу прелила се и на српске привреднике и грађане.

"Са Кином смо започели сарадњу у области инфраструктуре и саобраћаја, а наставили у области индустрије. Велики потенцијал за даљу сарадњу постоји и у области пољопривреде, посебно у Војводини која има веома плодну земљу. Инвестирање у производњу хране било би од обостраног интереса", истакао је председник Националног савета Николић.

Додаје да би у области туризма Србија могла много да понуди Кини, јер, како каже, Србија има и много лековитих бања, којима недостаје капитал како би се осавремениле. 

Позвао је потпредседника и чланове делегације Политичке консултативне конференције града Гуангџоуа, да се обрате Националном савета за сваку идеју, иницијативу, подршку, евентуални застој у реализацији даље сарадње са Србијом, јер, како каже, чланове Националног савета чине девет чланова Владе, потпредседници, министри Владе Србије.

"Традиционално добри односи Србије и Кине"

Потпредседник Политичке консултативне конференције града Гуангџоуа Ју Јианше наводи да данас сваки грађанин Кине зна да Србија и Кина имају традиционално добре и пријатељске односе, који се константно продубљују.

Додаје да је главни циљ посете да се што боље упознају са ситуацијом у Србији, и да се информишу о могућности унапређења сарадње две земље.

"Удаљеност Кине и Србије за нас није проблем, за нас је битно да је Србија привредно стабилна и сигурна земља", истичу гости из Кине.

"Град Гуангџоу има невероватан привредни раст, и у нашем граду приватне компаније су постале озбиљан конкурент државним компанијама. Желимо да искористимо посету Србији, како бисмо увидели у којим све областима наше приватне и државне компаније могу пронаћи партнере. Посебно смо заинтересовани за пољопривредну сарадњу", навео је Јианше.

Према оцени кинеске делегације, Србија има добру климу и плодну земљу за шта смо изузетно заинтересовани, јер грађани нашег града све више пажње посвећују здравој исхрани.

" Имамо жељу да даље сарађујемо са Србијом и њеним народом", поручио је Јианше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво