Од предузетничке идеје до газдарице

На такмичењу "Заузми став, развијај идеју" за најбољу предузетничку идеју пет најбољих добило је новчане награде од 400.000 до два милиона динара. Услов је био да тим предводи жена и да идеја буде остварена у Београду.

Пет милиона динара за тим са новом биљном формулом. Предузетница Наташа Симин каже да је реч о природној формули за сузбијање хеликобактер пилори инфекције.

"На почетку смо нашег бизниса и заиста се надамо да ћемо се у што краћем периоду појавити на тржишту", каже Симин.

Када се вратила са докторских студија из Француске, пре три године, Марина Ђоковић покренула је свој посао. Њен тим помаже онима којима је потребна помоћ око студија и стипендија у иностранству. На почетку им је била значајна помоћ Развојне агенције Србије.

"Потребно је да је ваша идеја одржива на тржишту, да ће моћи да развије одређени потенцијал у смислу монетизације. У том сегменту је потребно да направите детаљан бизнис план", рекла је Марина Ђоковић.

На конкурс се пријавило више од 120 тимова, а до финала стигло 20. Финалисти су прошли обуку за писање бизнис плана и презентацију идеје, ментори су им били домаћи привредници. На путу да сами будете свој газда најчешћа препрека је компликована бирократија. Овог пута довољни су били лична карта, си-ви и идеја.

"Имамо даме од 18 година и даме од преко 50 година, докторе наука и професорке. Гледали смо да направимо симулацију стварне борбе на тржишту", каже Драгомир Петронијевић, председник Савета за запошљавање Града Београда.

Симулације не помажу да се дође до новца за покретање посла. И ту је следећа препрека – скупи кредити.

"Шта можете да дате заузврат као гаранцију. У тим условима, ви немате у највећем броју случајева значајну некретнину коју ставите као залог за средства која тражите. Женама је приступ таквом финансирању још више отежан", рекла је проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду.

До краја године, због великог интересовања, Град најављује још једно такмичење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво