"Турски ток" под притиском Вашингтона, Србија чека потез Бугарске

Пројекти нових гасовода за доток руског гаса у Европу изложени су све оштријим притисцима Вашигтона али и појединих земља Европске уније. Ипак, Немачка не одустаје од градње "Северног тока 2" а отвара и могућности за амерички течни гас. Бугаска, Србија и Мађарска чврсто су стале иза пројекта "Турски ток". Хоће ли пројекти одолети притисцима?

Немачка је одлучна у градњи "Северног тока 2" који ће јој бити други директан доток руског гаса. Али због сталних притисака Берлин је решен да пројект усклади са најновијим прописима Европске уније. Истовремено спремају и субвенције за градњу најмање два терминала за пријем америчког течног гаса.

"Ми смо у позитивном дијалогу са Сједињеним Америчким Државама о терминалу за течни гас. То би значило више сигурности снабдевања енергијом у Европи", каже Петер Алтмајер, немачки министар економије.

Каже да је њихов интерес да Немачка осигура приступачне изворе енергије, а то значи да имају интерес у реализацији пројеката "Северни ток 2". 

Бугарска, Србија и Мађарска спремне су за градњу својих гасних система како би се прикључиле на "Турски ток".

Срећко Ђукић, бивши дипломата каже да у наредних десет до 15 година објективно немамо алтернативу "Турском току" који треба да се гради.

"Ни солуција са течним гасом нама не решава питање, ако не решава једној богатој Немачкој, како течни гас може бити интересантан за нас, када је двоструко скупљи од гаса из цеви", пита Ђукић.

Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије рекао је да првог јануара 2020. престаје доток гаса преко Украјине.

"Да ли ће престати сто посто или у неком мањем проценту, у сваком случају и ми и Бугари се снабдевамо преко Украјине руским природним гасом и уколико се то деси а не изгради се Турски ток - ми ћемо имати веома велике проблеме", каже Вулетић.

Енергетска заједница упалила је зелено светло за "Турски ток", потврђена је и његова енергетска и економска исплативост, ипак почетак градње је под великим политичким притиском Запада. А наша земља зависи од потеза Бугарске.

"Колико је то тешка ситуација мислим да најбоље карактеришу речи Бојка Борисова, када каже да он покушава да те државне интересе, мислећи на Турски ток, провуче кроз иглене уши", истакао је Ђукић.

И европски грађане и индустрија троше све више гаса. Нови дотоци су неопходни јер и неке земље гасе нуклеарке, неке термоелктране и сви рачунају на чисту енергију из гасних централа.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 07:27)
anonymous [нерегистровани]

Blago vama

Kad mislite da se Bugarska pita nesto.

(уторак, 19. феб 2019, 07:22)
anonymous [нерегистровани]

Voda i oni koji kose

Ne ceka se ovde nikakva odluka Bugarske,nego amerike. A ceka se da to bude argument USA protiv nas kad bude zatrebalo. A zatrebace verovatno u trenutku kada bude pritisak da se nesto potpise.