До краја марта држава ће објавити продају "Ласте"

Држава планира да до краја марта објави продају 77 одсто удела у најстаријем транспортном предузећу у Србији – компанији "Ласта", изјавио је за "Танјуг" генерални директор тог предузећа Тони Гајић.

У току је избор консултантске ревизорске куће која би требало да до средине фебруара процени имовину и капитал предузећа, које тренутно има близу две хиљаде запослених.

Будући купац ће морати да се обавеже да ће уложити средства у возни парк предузећа и да ће задржати исти број запослених.

Иако је и прошле године планирана продаја "Ласте", челни људи предузећа су тада тражили да се уради конверзија пореских дуговања од око 700 милиона динара у капитал предузећа.

"То је дуг који је настао 2004, 2005. године и на њега су стизале камате. Сваког месеца смо плаћали 13 милиона динара обавеза. И онда се поставило питање да ли ћемо доћи до тренутка када више не можемо да сервисирамо (дуг), да залажемо аутобусе код Пореске управе или ћемо ићи у стечај", рекао је Тони Гајић.

Тег који је ово предузеће носило био је тежак 550 милиона динара, а остатак до 700 милиона чинила су друга потраживања као и она према ћерки фирми "Ластри".

Гајић објашњава да је цео поступак конверзије процес који траје дуго, а да је завршен у новембру прошле године преносом потраживања у капитал предузећа.

На тај начин се, додаје, повећало учешће државног власништва у компанији на 77 процената.

Власништво у овом предузећу имају – Република Србија, Акционарски фонд, Град Београд, неколико локалних самоупарава, Фонд ПИО, РФЗО..., а 23 одсто акција је у рукама малих акционара.

На питање да ли ће после продаје објекти и управа "Ласте" остати на истој адреси у Београду, Гајић одговара потврдно.

Наводи да према његовим информацијама, има заинтересованих за куповину овог предузећа, јер "Ласта" последњих година послује позитивно.

Тачна цифра ће се знати, каже Гајић, када се сравне рачуну из 2018. године.

У протеклих годину и по дана, предузеће је набавило 100 нових возила, а у овој је план да купи још 50.

"Ласта" ради већ 72 године, а "под точковима" годишње пређе више од 80 милиона километара и превезе више од 100 милиона путника на домаћим и међународним друмовима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво