Стратегија за нову индустрију – готови производи уместо сировина

Како би убразала привредни раст, Влада припрема пословни амбијент сa циљем да се уместо сировина извозе полупроизводи и готови производи. То ће омогућити две нове стратегије: "индустријског развоја" и "паметне специјализације" које Министрство привреде убразно припрема са Министарствима просвете и науке и технолошког развоја и Привредном комором Србије.

Србија мења структуру своје индустрије у складу са дигиталним технологијама. Већу подршку добиће конкурентнија производња ради боље позиције на глобаним тржиштима.

Директор за међународне економске односе у ПКС Јелена Јовановић каже да те стратегије значе да предузећа своју конкуретност граде на новим производимна а не на јефтиној радној снази.

Додаје да је суштина да компаније зараде више на основу тога што продају – уместо сировина готове производе са већом додатном вредношћу.

Прве анализе показују да је пољопривреда међу најперспективијим областима за увећње прихода јер Србија може знатно да повећа извоз хране. Следи машинска индустрија, у којој треба поспешити производњу алата, затим софтерска. Нека предузећа су спремна за промене, док друга нису.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Jовановић напомиње да ресорно министарство тренутно разговара са малим и средњим предузећима као и великим које су саставни део израде нове стратегије.

"Желимо нам кажу шта је то добро, шта је то што им треба, шта треба субвенционисати, чему треба припомоћи и какав трансфер знања и технологија је потребано имлементирати у њихов процес производње да би извозили боље производе са већом додатом вредношћу", објашњава Катарина Обрадовић Jовановић.

А то је већ пракса Европске уније која захтева да се уложено у науку прелије у привреду и резултира производом или услугом.

Помоћница министра каже да је то предуслов за коришћење структурних фондова. "Што се тиче индустријске стратегије нама је то и услов за затварање преговарачког поглавља 20", указује Катарина Обрадовић Jовановић.

Конкретније резултате паметног развоја привредници ће имати када, рецимо, постану део великих ланаца, што ће отворити могућност ширења пословања.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 03. дец 2018, 09:03)
Snezana [нерегистровани]

Vlde se menjaju

Kod nas je dosad bila praksa da strategija rzvoja traje koliko i jedna vlada. Kako se vlade menjaju tako se menjaju prioriteti strategija razvoja. Zato smo prinudjeni da razvoj zasnivamo samo na ponudi jeftine radne snage.

(понедељак, 03. дец 2018, 08:58)
Dragan S [нерегистровани]

Drzava pre svega

Da bi se privreda razvijala i rasla potrebo je da drzava pre svega zacrta sta valja ciniti i gde su nase sanse i da u toj politici razvoja bude istrajna a ne da se sa svakom novom vladom ta strategija menja. Pogledajmo samo Kinu , Glavne smernice i finansiranje preuzela je vlada koja vodi celokupnu politiku a privatnici i privatna preduzeca se na to nadogradjuju to jest prate drzavu. Bez jake drzave i osmisljenog razvoja nema nam nam napretka jer je drzava ta koja bi trebalo da usmerava i finansira skolstvo i nauku kako bi osposobili mlade generacije za neko novo vreme.