Стратегија за нову индустрију – готови производи уместо сировина

Како би убразала привредни раст, Влада припрема пословни амбијент сa циљем да се уместо сировина извозе полупроизводи и готови производи. То ће омогућити две нове стратегије: "индустријског развоја" и "паметне специјализације" које Министрство привреде убразно припрема са Министарствима просвете и науке и технолошког развоја и Привредном комором Србије.

Србија мења структуру своје индустрије у складу са дигиталним технологијама. Већу подршку добиће конкурентнија производња ради боље позиције на глобаним тржиштима.

Директор за међународне економске односе у ПКС Јелена Јовановић каже да те стратегије значе да предузећа своју конкуретност граде на новим производимна а не на јефтиној радној снази.

Додаје да је суштина да компаније зараде више на основу тога што продају – уместо сировина готове производе са већом додатном вредношћу.

Прве анализе показују да је пољопривреда међу најперспективијим областима за увећње прихода јер Србија може знатно да повећа извоз хране. Следи машинска индустрија, у којој треба поспешити производњу алата, затим софтерска. Нека предузећа су спремна за промене, док друга нису.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Jовановић напомиње да ресорно министарство тренутно разговара са малим и средњим предузећима као и великим које су саставни део израде нове стратегије.

"Желимо нам кажу шта је то добро, шта је то што им треба, шта треба субвенционисати, чему треба припомоћи и какав трансфер знања и технологија је потребано имлементирати у њихов процес производње да би извозили боље производе са већом додатом вредношћу", објашњава Катарина Обрадовић Jовановић.

А то је већ пракса Европске уније која захтева да се уложено у науку прелије у привреду и резултира производом или услугом.

Помоћница министра каже да је то предуслов за коришћење структурних фондова. "Што се тиче индустријске стратегије нама је то и услов за затварање преговарачког поглавља 20", указује Катарина Обрадовић Jовановић.

Конкретније резултате паметног развоја привредници ће имати када, рецимо, постану део великих ланаца, што ће отворити могућност ширења пословања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво