Вучић: Јужнокорејски инвеститори добродошли

Председник Александар Вучић изјавио је на отварању фабрике "Есекс" у Зрењанину да је то догађај од изузетног значаја и за Зрењанин и за целу Србију и поручио да су јужнокорејски инвеститори добродошли. Навео је да је укупна инвестиција у Зрењанину вредна више од 30 милиона евра и да ће нова фабрика запослити 160 радника.

"Пре само шест месеци овде је била само ливада и људи су нас са чуђењем гледали када смо говорили да ћемо овде до краја године отворити фабрику која ће запослити 160 људи. Они ће допринети Србији извозом производа у вредности од 132 милиона евра. То је од огромног значаја за нашу земљу и за Зрењанин", поручио је Вучић.

Додао је да је срећан што многе јужнокорејске компаније размишљају о доласку у Србију.

"Њих не можете тек тако да привучете, треба да имате добре услове за привређивање, добре владине услуге, услуге самоуправа, добру радну снагу. Долазак јужнокорејских инвеститора указује на нову фазу – долазак фабрика са високо технолошким развојем и да ћемо привлачити земље које нисмо до сада. Кореја постаје азијски и светски економски тигар", рекао је Вучић.

Поручио је "ЛС групи", у склопу које послује и компанија "Есекс Јуроп", да у Србији, било где, отворе и друге фабрике.

"Добродошли сте. Издвојили смо за ову инвестицију милијарду и 620 милона евра, а укупна инвестиција је преко 30 милиона евра. Желимо да запослимо још више Србију, да људи имају будућност и да размишљају о будућности своје деце", навео је Вучић.

"Желим још више оваквих фабрика и још оваквих успеха", закључио је Вучић.

"Просечна плата у 'Есекс Јуроп' 90.000 динара"

Председник Вучић изјавио је да ће у данас отвореној фабрици "Есекс Јуроп" у Зрењанину просечна нето плата бити 90.000 динара, што је, каже, "драматично" изнад републичког просека.

"Не причамо о бруто, већ нето заради", рекао је Вучић на свечаном отрварању фабрике и додао да у том погону ради већ 67 људи.

"За само шест месеци наши корејски пријатељи су успели да изграде фабрику на великом технолошком нивоу и запосле 160 људи", навео је Вучић. 

Вучић је навео да је укупна инвестиција вредна 30,4 милиона евра.

Погон има 16.000 квадрата, а камен темељац положен је у марту, подсетио је председник и додао да је држава за ту фабрику на виском технолошком нивоу издвојила субвенције од 1,62 милиона евра.

Погон и све што он доноси, према речима председника, нису важни само за Зрењанин, већ и целу Војводину и Србију.

"Извоз ће бити између 130 и 150 милона евра, што је од огромног значаја за земљу. Наставићемо још успешније да покривамо увоз извозом", рекао је Вучић и подсетио да је пре само неколико година та покривеност била 52, 53 одсто, а данас 78, 79 одсто.

Вучић је додао да га радује што се могло чути и од амбасадора Кореје Хонгчана Чоа да се очекује долазак још инвеститора из те земље коју назвају "Азијским тигром". 

Додао је да ће све те инвестиције допринети већем БДП-у и технолошком расту земље.

Први погон компаније "Есекс Јуроп" је отворен у Индустријској зони Југоисток "Ечка".

Вучић је на почетку свечаности са министром привреде Гораном Кнежевићем, председником Покрајинске владе Игором Мировићем, градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем и домаћинима обишао нови погон фабрике за производњу емајлиране жице "Есекс Јуроп".

Мировић: Настављамо да радимо на доласку нових инвеститора

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да ће компанија "Есекс" реализовати извоз од више од 150 милиона евра, те да ће зараде запослених бити знатно изнад просека.

"То говори о једном сјајном пословном подухвату не само за компанију 'Есекс', него и за локалну заједницу. Покрајинска влада ће наставити да заједно са Владом Србије ради на доласку нових инвеститора из Кореје", рекао је Мировић.

Најавио је да ће у покрајинском буџету за 2019. годину бити више од 35 одсто средстава за инвестиције и развој, укључујући и инфраструктуру.

Мировић је рекао да ће покрајински буџет за идућу годину Покрајнска влада усвојити 10. децембра, а очекује његово усвајање у Скупштини Војводине 20. децембра.

Свечаности је присуствовао и министар привреде Горан Кнежевић, који је пореклом из Зрењанина, а градоначелник Чедомир Јањић рекао је да је данас велики дан за Зрењанин, јер се отвара још једна фабрика.

"Можемо да се похвалимо да је Зрењанин стварно добро место за инвестиције", рекао је Јањић и захвалио Вучићу што је од Србије направио добро место за инвестирање.

Каже и да је прошле године у Зрењанину отворено 3.000 нових радних, а да се до краја ове године очекује још 1.600 нових радних места, те поручио да ће тек уследити приче о великим инвестицијама које се очекују.

Амбасадор Кореје: Промовишемо Србију као обећавајућу дестинацију за инвестиције

Амбасадор Кореје Че Хјонг Чан честитао је свим радницима, руководиоцима и инжењерима који су успешно завршили изградњу нове фабрике у Зрењанину. 

"Кореја разуме страст и посвећеност председника Вучића и народа Србије да привуку више страних инвестиција. Амбасада Републике Кореје улаже велике напоре да промовише Србију као обећавајућу дестинацију за инвестиције", истиче амбасадор Кореје. 

Оно што, како је рекао, може да привуче корејске компаније у Србију су одлична радна снага, снажни подстицаји од државе, широка мрежа за продају у Европи која укључује и Русију и Турску, као и локација која је добро место за транспорт. 

"Верујем да ће успешна инвестиција 'Есекса' бити импулс за привлачење још корејских компанија. Неке од њих су у поступку доношења одлука да покрену инвестиције у Србији", рекао је Чан. 

Пријатно је изненађен што је постигнут успех да се за мање од шест месеци од полагања камена темељца у марту отвори фабрика у Зрењанину и поручио да ће Кореја постати најјачи партнер и пријатељ који ће са Србијом радити на њеном економски одрживом развоју. 

Председник "ЛС Групе" Кристофер Куа рекао је да је "ЛС група" корејска фирма која се специјализовала за каблове и аутоматизацију и највећи је глобални произвођач жице, послује у 25 земаља, а седиште компаније је у САД, у Атланти. 

Навео је да је први калем жице произведен у фабрици у Зрењанину у септембру, те захвалио Вучићу, Влади Србије, Покрајинској влади и Граду Зрењанину на снажној подршци овој инвестицији у Србији.

Јужнокорејска компанија "Есекс Јуроп", која је део "ЛС групе" (производе електро материјал и електронику са годишњим прометом од 19 милијарди долара) послује на преко 100 локација у свету, има своје огранке у 25 земаља у којима запошљава преко 3.000 људи.

Реч је о европској филијали јужнокорејског огранка "Супериор Есекс", која је водећи европски добављач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора, а своје производе испоручује превасходно аутомобилској индустрији, енергетској, те индустрији електричних мотора.

Фабрика у Зрењанину је први производни погон компаније "Есекс" на територији источне Европе. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво