Два нова инвестициона фонда у Србији

У Србији су после дужег времена основана два нова инвестициона фонда. Они ће пословати као друштво за управљање инвестиционим фондовима "Интеза инвест". Према најавама, имаће конзервативни приступ и бавиће се новчаним улагањима и улагањима у обвезнице.

Пре светске економске кризе у Србији је за кратко време основано десетак инвестиционих фондова. Основни новчани улог је био хиљаду динара. Неки су одмах почели да остварују профит а неки да губе вредност. Светска економска криза је готово угасила ту врсту инвестиција.

"У Србији износ вредности уложених фондова по глави становника износи свега 30 евра. Ако погледамо неке суседне земље, у Хрватској је то 700 евра, у Словенији 1.300 евра. То значи да ако имамо у виду ниво развијености ових економија, имамо простор за улагање до три милијарде евра у Србији", објашњава Дарко Поповић, члан Извршног одбора "Банка интеса" и Надзорног одбора "Интеса Инвест"

Фондови могу да улажу у разне гране привреде или у акције хартије од вредности и слично.

Управо је то идеално подручје да неко ко инвестира оствари већи приход од тренутно ниских камата на штедњу уз задржавање ризика.

"Економија у свету расте, у Србији такође, што је добра основа. Расте извоз, добра вам је пољопривреда, грађевинарство и туризам. Наравно, када је реч о инвестиционим фондовима, ништа се не догађа преко ноћи. Инвестирање је индивидуална одлука, али камате су сада ниске. Тако је и са улозима, али зато постоји шанса да без великог ризика кроз фондове може да се више заради него од штедње", истиче директор Центра за проучавање Европских политика Даниел Грос.

Инвестициони фондови долазе у тржиштима у развоју. Ниске камате на штедњу идеална су прилика да штедише уз мало ризика остваре приходе а тај новац буде пласиран у домаћу економију и фирме које могу брзо да нарасту.

Остали аутори: Драган Стојев
број коментара 0 Пошаљи коментар