ЕБРД подигao прогнозу раста Србије за 2018. на 4,2 одсто

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) повећала је прогнозу раста бруто домаћег производа Србије за 2018. годину за 1,3 процентна поена, са 2,9 одсто из маја на 4,2 одсто.

У најновијем извештају објављеном на сајту ове финансијске институције, ЕБРД је задржао пројекцију привредног раста Србије за 2019. годину на ранијем нивоу од 3,5 процената.

У ажурираном извештају под називом "Регионалне економске перспективе", у одељку посвећеном Србији, ЕБРД наводи да је "после скромног раста у 2017. години (од скоро два одсто), привреда у првој половини 2018. године забележила експанзију од 4,9 одсто међугодишње на крилима снажније домаће тражње, и првенствено већих инвестиција".

Задржан је тренд опоравка приватне потрошње, док је увоз, с друге стране, наставио да надмашује извоз, додаје се даље.

ЕБРД констатује да су "фискални резултати остали снажни, буџет је у првој половини године и даље био у суфициту, а јавни дуг је опао (на око 60 одсто БДП-а на крају јуна)".

Подсећа такође да је Србија у јулу потписала са Међународним монетарним фондом 30-месечни нефинансијски аранжман, Инструмент за координацију политике (ПЦИ), који је фокусиран на фискалне, структурне и институционалне реформе, као и на политике монетарног и финансијског сектора, које су све кључне за одржавање тренутне високе стопе раста.

"Очекује се да ће економија ове године порасти за 4,2 одсто, а да ће успорити на 3,5 одсто у 2019. години. Бржи раст треба да буде подржан даљим јачањем потрошње и инвестиција. Ризици по ове пројекције су уравнотежени и углавном се односе на спровођење реформи предвиђених ПЦИ инструментом ММФ-а и даљи темпо раста еврозоне", наводи се у извештају ЕБРД-а.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2018, 20:21) - Константин Бодин [нерегистровани]

Интернет

На овом расту држава може да се захвали људима који раде преко интернета са иностранством.