Србија на 48. месту на "Дуинг бизнис" листи

Од 190 земаља света Србија се ове године налази на 48. месту по лакоћи пословања, наводи се у извештају Светске банке "Дуинг бизнис 2019: Тренинг за реформу".

Србија је на листи пала за пет места иако јој је повећан укупан број бодова по лакоћи пословања.

Главни разлог овог пада у рангирању је бржи напредак који су друге земље оствариле по питању регулисања свог пословног окружења, саопштено је из Светске банке.

Од земаља са простора бивше Југославије испред Србије се на "Дуинг бизнис" листи налазе Македонија (10. место) и Словенија (40), док су иза нас Црна Гора (50), Хрватска (58) и Босна и Херцеговини (89).

"Реформе које спроводи влада, у партнерству са пословним удружењима, доносе корист свима - од предузетника, малих и средњих предузећа па до великих домаћих и страних инвеститора, омогућавају отварање нових радних места и стимулишу даљи раст привреде", каже Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Како додаје, Србија је ове године слабије рангирана, што се може објаснити бржим напредовањем других земаља.

"Док Србија прави помаке, друге земље, наравно, не чекају у месту", изјавио је Ндегва.

Томас Лубек, регионални менаџер ИФЦ-а за централну и југоисточну Европу, каже да је Србија спровела једну битну реформу која је олакшала добијање грађевинских дозвола.

"Укупан број бодова Србије по лакоћи пословања повећан је са 73,32 у извештају ‘Дуинг Бизнис 2018‘ из прошле године на 73,49 у овогодишњем извештају ‘Дуинг Бизнис 2019‘", рекао је Лубек.

Како наглашава, то значи да је у протеклој години Србија у апсолутном смислу унапредила прописе у области пословања према оним показатељима који се мере у "Дуинг Бизнис" извештају - и да земља смањује разлику у односу на примере најбоље праксе регулисања пословног окружења у свету.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2018, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Logika

Kada smo na ovoj nekoj listi 49. to se busa u prsa,a kada neki nas sportista bude 3. ili 4. to nezadovoljna javnost i mediji.