Фискални савет: Нема простора за додатно повећање пензија

Нема фискалног простора за додатно повећање пензија у 2019. години, јер је Уредбом Владе о повећању само дела пензија, оних испод од 34.000 динара, потрошен сав фискални простор за то, саопштио је Фискални савет.

У саопштењу се наводи да су поједини медији погрешно протумачили и пренели став Фискалног савета о могућности за повећање пензија у идућој години и оцену да је укупан буџетски простор за повећање пензија у 2019. око седам посто, што је у складу са пројекцијама Владе и Међународног монетарног фонда (ММФ).

"Највећи део тог простора – пет посто, Влада је оправдано искористила за укидање Закона о привременом умањењу пензија, што је у складу са препорукама Фискалног савета. Разлика између предлога Фискалног савета и одлуке Владе је у употреби преосталих расположивих средстава", објашњено је у саопштењу.

Фискални савет сматра да је преостали део фискалног простора требало искористити за враћање на редовно индексирање свих пензија током 2019, тј. за враћање у уређен пензијски систем.

"Међутим, Влада се Уредбом о условима, висини, обухвату корисника пензија и динамици исплате новчаног износа као увећања уз пензију, од 18. октобра 2018, већ определила да се расположива средства одмах искористе за несистемско повећање пензија само делу пензионера – онима који примају пензију мању од 34.000 динара", објашњава Фискални савет.

Додају да је на тај начин потрошен фискални простор за повећање пензија у 2019. години.

"Том Уредбом Владе потрошен је сав фискални простор за повећање пензија у 2019. и зато Фискални савет оцењује да у наредној години нема простора за додатно повећање пензија", пише у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво