Фискални савет: Нема простора за додатно повећање пензија

Нема фискалног простора за додатно повећање пензија у 2019. години, јер је Уредбом Владе о повећању само дела пензија, оних испод од 34.000 динара, потрошен сав фискални простор за то, саопштио је Фискални савет.

У саопштењу се наводи да су поједини медији погрешно протумачили и пренели став Фискалног савета о могућности за повећање пензија у идућој години и оцену да је укупан буџетски простор за повећање пензија у 2019. око седам посто, што је у складу са пројекцијама Владе и Међународног монетарног фонда (ММФ).

"Највећи део тог простора – пет посто, Влада је оправдано искористила за укидање Закона о привременом умањењу пензија, што је у складу са препорукама Фискалног савета. Разлика између предлога Фискалног савета и одлуке Владе је у употреби преосталих расположивих средстава", објашњено је у саопштењу.

Фискални савет сматра да је преостали део фискалног простора требало искористити за враћање на редовно индексирање свих пензија током 2019, тј. за враћање у уређен пензијски систем.

"Међутим, Влада се Уредбом о условима, висини, обухвату корисника пензија и динамици исплате новчаног износа као увећања уз пензију, од 18. октобра 2018, већ определила да се расположива средства одмах искористе за несистемско повећање пензија само делу пензионера – онима који примају пензију мању од 34.000 динара", објашњава Фискални савет.

Додају да је на тај начин потрошен фискални простор за повећање пензија у 2019. години.

"Том Уредбом Владе потрошен је сав фискални простор за повећање пензија у 2019. и зато Фискални савет оцењује да у наредној години нема простора за додатно повећање пензија", пише у саопштењу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2018, 17:54) - anonymou nina [нерегистровани]

Penzija

A sta je sa onim penzionerima koji imaju 37000 hiljada pa i oni. Od 40000. Sve do 50000 hiljada sve je malo ne moze da se zivi normalno.