Форум градоначелника: Повезивање и јачање сарадње

Учесници Форума градоначелника главних градова земаља Централне и Источне Европе и Кине "Кина+16" представили су своје инвестиционе пројекте и истакли значај јавно-приватног партнерства као модела финансирања, као и значај инфраструктурног повезивања и обједињене туристичке понуде усмерене ка Кини.

Заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг рекла је да је сарадња Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе добра и навела да су остварени резултати у разним облстима, као што су трговина и култура.

"Број кинеских туриста који долазе у овај регион се повећао пет пута. Томе је допринело укидање виза и директни летови између наших градова. Позивамо и ваше туристе да дођу у Кину. Покушавамо више да комуницирамо како бисмо на крају имали више туриста, али и више инвестиција", навела је Вангова.

Заменик сарајевског градоначелника подсетио се свог учешћа на Четрнаестом конгресу Савеза комуниста Југославије која је одржана у истој сали Центра "Сава".

"Овде у овој сали, ја сам 90. године у јануару учествовао на једном догађају, то је био распад СКЈ. Радује ме што сам овде, што сам на догађају који саставља", рекао је Милан Тривић.

Тривић је у свом обраћању кандидовао је Сарајево за домаћина Форума 2020. године.

"Зашто бих то желео? Нажалост, ми немамо тако добру сарадњу са Кином и другим градовима механизма 'Кина+16' и резултате као Београд, али бисмо желели, и тај форум био би подстрек да ту сарадњу развијамо", образложио је Тривић.

Указао је да је важна сарадња посебно кроз јавно-приватна партнерства и то илустровао занимљивом причом о обновљеној сарајевској жичари.

Како је рекао, жичара која води до Требевића за осам минута и која за сат времена превезе 1.200 људи, пуштена је у рад 6. априла ове године, успешно функционише и одржив је пројекат.

"То је одржив пројекат и говори да град мора да решава виталне проблеме преко форме јавно-приватних партнерстава. Верујем да на тај начин, у сарадњи са Кином, Пекингом и 16 главних градова можемо наћи пројекте, да Сарајево, али и други градови могу да реше своје проблеме", рекао је Тривић.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић истакао је да је окупљање региону потребно у сваком смислу и да регион мора боље инфраструктурно да се повеже.

"Ситуација у региону је данас боља, али далеко од оног што би нас задовољиво", рекао је Вуковић и додао да данас од Подгорице до Скопља не би могао да стигне за мање од шест сати, нити до Сарајева за мање од четири сата.

"Ако данас кренете возом из Подгорице за Београд биће вам потребно више времена него пре 40 година кад је та пруга направљена", додао је Вуковић. 

"А, када имате ситуацију да сте лоше повезани, нормално је да се људи не познају и природно је да имају предрасуде", рекао је градоначелник Подгорице.

Напоменуо је да је Подгорица доживела експанзију у последње време, али приметио да се Београд значајно променио на боље у последњих неколико година.

"Београд није исти град као пре неколико година, радите сјајне ствари за ваше грађане и цео регион и по много чему регион може да се угледа на вас", рекао је Вуковић.

Представник Загреба Тони Билуш приметио је да је важно што инвеститори могу да добију грађевинску дозволу за 28 дана, што је случај у Србији, и додао да би волео да разговара о томе.

"Загреб је и један од ретких градова који има реку за баријеру. Милиони квадрата неискорисћеног простора који жуде за неком инвестицијом и свако искуство је добродошло", рекао је Билуш.

Заменик градоначелника Будимпеште Габор Багди такође је истакао значај повезивања и указао да управо кроз престоницу Мађарске пролазе главни путеви у региону.

"Увек постоји велики притисак када долазим у Београд. То је главни град нашег суседа, имамо сличне проблеме. Београд се развија веома брзо и важно је имати пријатеља као што је Београд", рекао је Багди.

Указао је да су планови за реновирање и модернизацију постојеће пруге од Пиреја, кроз Београд до Будимпеште одобрени. "Радове у Мађарској изводиће кинеско-мађарски конзорцијум до 2023. године", каже Магди.

Заменик градоначелника главног града Бугарске Дончо Барбалов истакао је да је важно да се упознају нови партнери из Кине и земаља Централне и Источне Европе, те да је Форум прилика да се остваре нови контакти.

Радојичић: Београд добро место за инвестирање 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изразио је задовољство што су представници осталих градова препознали да се српска престоница мења у позитивном смеру, а да су слични скупови важни за размену искуства и продубљивање сарадње у различитим областима.

"Београд је једно велико градилиште. Имамо инвеститоре из Кине, арапских земаља, Израела и западне Европе што говори да се све више инвестира у Београд", истакао је Радојчић.

Навео је да је један од наших највећих пројеката "Београд на води" и додао да је та инвестиција вредна 3,5 милијарди евра, те да је план да буде изграђено два милиона квадрантих метара пословног и стамбеног простора.

Истакао је да је врло значајна сарадња и пријатељство које Србија има са Кином.

"Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу и председнику Кине Си Ђинпингу последњих пет година то пријатељство је највећем могућем нивоу. То се све одражава и на привредну сарадњу две земље", указао је градоначелник Београда.

Подсетио је да је у претходном периоду урађен Пупинов мост и додао да се тренутно ради обилазница око Београда што, додао је, раде кинеске фирме.

Истакао је да је посебно важна изградња српско-кинеског индустријског парка у Борчи што се, како је додао, очекује да ће почети већ следеће године.

"У претходном периоду је урађен Пупинов мост. У овом тренутку се ради обилазница око Београда, а већ следеће године очекујемо да почне да се гради српско-кинески индустријски парк у Борчи. На 360 хектара очекујемо 1.000 високо технолошких фирми са 10.000 радних места. Овај пројекат је изузетно значајан за Београд и очекујемо да ће значајно утицати на привреду Београда", навео је Радојчић.

Додаје да ће се између градити и два тунела.

"Један тунел ће спајати Карађорђеву улицу са Булеваром деспота Стефана, а други је Топчидерски тунел", прецизирао је градоначелник Београда.

Говорио је и о изградњи метроа, наводећи да се Београд развија великом брзином, да је саобраћај велики проблем, те да је метро један од начина да се тај проблем реши.

Подсетио је да је план да 2020. године почне изградња прве линије београдског метроа.

"Кинеске фирме имају велико искуство у овој области и зато очекујемо да ће се јавити на тендер када буде био, а с обзиром да ће се наша комисија трудити да изабере најискусније, најбоље, најповољније, верујем да ће кинеска фирма имати велику шансу", рекао је Радојичић.

Весић: Постављен основ за дугорочни развој Београда

Форуму је присуствовао и  заменик градоначелника Горан Весић који је истакао да је Град Београд усвајањем стратегије развоја града и новог генералног урбанистичког плана поставио основ за дугорочни развој града.

Весић је навео да се, на тај начин, отвара простор за развој великих инфраструктурних пројеката, приватних инвестиција, као и важних пројеката уређења града.

Заменик градоначелника је присутне упознао са унапређеном инвестиционом климом, предвидљивошћу пословања, бољим кредитним рејтингом Београда и Србије.

"Србија је у 2017. години остварила фискални суфицит од 1,2 одсто БДП-а. Остварен је оштар пад јавног дуга са 72 одсто БДП-а на крају 2016. на 62 одсто на крају 2017. године. До краја 2018. очекује се да ће раст БДП бити више од 4,5 одсто што је значајно бољи резултат у односу на све прошлогодишње пројекције раста (3,5 одсто) и што ће утицати на додатно смањење јавног дуга на ниво испод 50 одсто БДП-а до краја 2018. године", рекао је Весић.

Истиче да све то уз низак ниво инфлације даје додатну сигурност инвеститорима да улажу у Београд и Србију

"Све наведено, уз низак ниво инфлације од три одсто и стабилан девизни курс, даје додатну сигурност инвеститорима да улажу у Београд и Србију, али такође омогућава да се средства неопходна за развојне пројекте, код финансијских институција одобравају под много повољнијим условима", рекао је заменик градоначелника.

Град Београд, између осталог, инвеститорима нуди могућност ослобађања плаћања пореза до десет година за одређене инвестиције, државне подстицаје и бенефите слободних зона. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво