Ај-Би-Ем: Србија најатрактивнија светска дестинација за улагања

Србија заузима прво место у свету по броју радних места отворених кроз стране директне инвестиције у односу на број становника, наводи се у Ај-Би-Емовом извештају "Глобални локацијски трендови".

Међу најбољих десет дестинација на тој ранг-листи, лавовски део држе земље из централне и југоисточне Европе, преноси сајт intellinews.com позивајући се на извештај Ај-Би-Ема.

Три друге земље на листи високорангираних дестинација према критеријуму новоотворених радних места на милион становника су Босна и Херцеговина, Словенија и Македонија, које, са изузетком Словеније, економски заостају за својим такмацима из централне Европе, што указује на то да се напори влада у региону за привлачење инвеститора исплате, оцењује се у извештају.

Ниски трошкови пословања у земљама попут Босне и Херцеговине, Македоније и Србије, такође су се показали атрактивним за инвеститоре, јер недостатак кадрова на тржиштима рада у другим земљама централне и источне Европе повећава трошкове.

Србија "наставља да привлачи значајне инвестиције у кључним секторима као што су индустрије текстила, транспортне опреме, хемијских производа и електронике. Зато не изненађује да скоро 80 одсто од укупних радних места створених кроз стране директне инвестиције отпада на производне активности", наводи се у извештају.

"Наставак снажних перформанси Србије и ширег Западног Балкана према овом мерилу сведочи о растућем успеху региона у привлачењу страних инвестиција и цементирању његове позиције у глобалним ланцу вредности. Иако перформансе појединачних земаља варирају из године у годину, регион у целини бележи одржив висок ниво интересовања страних инвеститора", пише у студији Ај-Би-Ема.

"У Македонији значајан пад због политичке нестабилности"

Ипак, иако је и даље у првих десет дестинација, број новоотворених радних места на милион становника у Македонији је значајно опао у 2017. години у односу на период 2012–2016, што указује на то да су политички немири, који су кулминирали насилним упадом у парламент прошле године, одвратили неке инвеститоре од улагања, додаје се у извештају.

Друге високорангиране земље централне и источне Европе на овој листи су Мађарска (7) и Словачка (8).

Као и Западни Балкан, "балтичке земље настављају да бележе висок ниво улазних инвестиција, при чему је Литванија на другом месту, а Естонија и Летонија су међу првих 20 у глобалним оквирима".

Тај регион је, напомиње се у студији, посебно успешан у привлачењу инвестиција у области информационих технологија.

Истовремено, Мађарска је постала атрактивна дестинација за инвеститоре јер су стопе пореза на доходак грађана и пореза на добит предузећа у тој земљи међу најнижима у Европи, а такође је нижа и стопа пореза на социјалне доприносе, према подацима Министарства спољних послова и трговине, које надзире стране инвестиције.

Према подацима неприлагођеним броју становника, САД заузимају прво место на Ај-Би-Емовој листи по броју створених радних места путем страних инвестиција, Кина је на другом месту, а Мексико је трећи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво