Грејна сезона на прагу – довољно огрева, старе цене енергената

Најављено захлађење убрзава и припрему даљинских система грејња и набавку огрева. Извесно је да у грејну сезону улазимо са старим ценама и енергната и грејања из топлана. А Новосађанима ће централно грејање чак и појефтнити и то други пут за годину дана.

Грејна сезона почиње 15. октобра али ако буде хладно даљниски системи већ од првог морају бити спремни да смлаче радијаторе. Поред набавке енергената, приводе се крају радови на грејним системима.

Директорка "Топлане" Пирот Слађана Манчић каже да градаска топлана Пирот увелико завршава све радове како би наредна грејна сезона протекла без икаквих проблема, да сви корисници у систему даљинског грејања добију максимални квалитет грејања.

Са захлађењем и на стовариштима очекују већу куповину, а снабдевачи тврде да су уговорили довољне количине.

"За престојећу грејну сезону биће довољно огрева, што угља тако и дрва. Људи купују на рате и сходно својим могућностима", рекао је Лајчо Башић Палковић, директор стовришта "БН комерц" у Суботици.

Домаћинства која се индивидулно греју, гледају шта је најисплативије, па грејање на дрва комбинују са струјом или гасом или, пак, греју само просторије у којима бораве.

Неки грађани који имају мале станове се греју само на струју. "Задовољна сам даљинским грејањем", рекла је анкетирана жена. Неке породице се одлучују за брикет који кошта двеста евра по тони. 

Према садашњим ценама, најповољније је грејање на дрва, угаљ, гас или и струју ако се греје ТА пећима. У зависности од енергента и места набавке за шест месци грејања треба издвојити од 37 хиљада до 60 хиљада динара. 

Потрошњу енергената диктирају понуда и потражња као и временски услови. Прошла зима је била блага па су многи управо на грејању могли и да уштеде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво