Расписан конкурс за пројекте одрживог развоја

Највећа немачка хемијска компанија БАСФ расписала је конкурс намењен свим студентима природних наука у Србији путем којег ће доделити 875.000 динара за најбоље пројекте који нуде решења за неке од проблема одрживог развоја.

Конкурс се спроводи под покровитељством Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, који је рекао да је важно да се приватни сектор укључи у подстицање предузетништва код младих тако да они користе своје знање за развој иновативних решења са глобалним тржисним потенцијалом.

Поповић је додао да је конкурс "BASF start up science" пример добре праксе и да ће такве иницијативе увек имати подршку Владе Србије.

"Неретко су идеје које долазе из Србије из корена мењале читаве индустрије и друштво. Кроз овакве пројекте млади се усмеравају на решавање конкретних проблема за које постоји реално тржисте и зато је важно да то подржимо", рекао је Поповић новинарима.

Подсетио да је буџет за иновације Владе Србије ове године повећан пет пута у односу на претходну, што је, како каже, доказ опредељености Владе Србије да снажно подржи све што је везано за дигитализацију, иновације, и предузетништво код младих.

Поповић је навео да његово министарство додељује средства до 80.000 евра за почетничке компаније и до 300.000 евра за идеје које већ имају позицију на тржишту.

Министар је рекао и да се ради на отварању регионалних иновационих старт-ап центара како би млади из свих делова Србије могли да добију правну, административну, маркетиншку и менторску подршку за своје идеје.

"Решења за проблеме морају имати тржишну вредност" 

Поповић је навео да је компанија БАСФ светски гигант те да ће од овог конкурса корист имати и појединци и цело друштво.

"Решења за проблеме које ће студенти понудити морају имати тржишну вредност јер наука не постоји због науке, већ због друштва коме треба да понуди решења", закључио је Поповић.

Директор компаније БАСФ у Србији, Хрватској и Словенији Симон Франко рекао је да је конкурс наишао на велику подршку и разумевање у Влади Србије и истакао да Србија напредује на пољу иновација.

Како је навео, стварање одрживе будућности је један од најважнијих циљева компаније БАСФ, а ефикасно изналажење решења за проблеме одрживог развоја трасираће даљи пут човечанства у целини.

"Недостатак капитала чест је разлог због кога иноватори не успевају да објаве своје патенте, научници не доврше своје радове, а добре идеје не буду реализоване. Имајући то у виду ми смо организовали овај конкурс који ће обезбедити новчану подршку пројектима најмлађих научника и истраживацаа у Србији који врло тешко долазе до преко потребних средстава", истакао је Поповић.

Право учешћа имају сви студенти 

Франко је навео да право за учешће у конкурсу имају студенти свих година основних, мастер, докторских и специјалистичких студија.

Амбасадор пројекта и студент Хемијског факултета у Београду Бојан Ђокић рекао да је ово први пут да се овакав конкурс одржава у Србији и навео да студенти могу пријавити пројекте који се односе на три теме: урбано становање, паметни градови и паметна енергија.

Рекао је да пријаве почињу данас и трају до 11. новембра, а да заинтересовани могу да се пријаве као појединци или у тимовима који садрже до пет чланова.

Потом ће жири изабрати дест најбољих идеја које ће бити презентоване 20. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво