Краљево, 5.000 радника биће запослено у фабрици "Леони"

На ратарском имању у Краљеву почели су припремни радови за изградњу четврте фабрике немачког "Леонија" у Србији, а коју је Влада прогласила за пројекат од националног значаја. Фабрика ће имати 45.000 квадратних метара, а у производњи жица, оптичких влакана, каблова и кабловских система требало би да наредних година буде запослено 5.000 радника.

Бивши радници некадашњих индустријских система данас хлеб углавном зарађују на градској пијаци. Више не желе ни да говоре о томе шта их је задесило, а у боље тешко могу да поверују.

Нестварно им делује и најава да ће у фабрици "Леони" бити отворено пет хиљада радних места. Ипак, "Леони" креће у изградњу и фарбика би требало да буде завршена до 2020. године.

 "Једна инвестиција ће кренути ове године, а једна следеће године, али то су дугорочне инвестиције. Од три до пет године трају изградње и почне да функционише свака фабрика пуним капацитетом", каже председник Привредне коморе Краљева Звонко Туфегџић.

Број незапослених у Краљеву нагло се повећао 2008. године на 14.000. Од тада није било већих отпуштања, али ни запошљавања, зато су велика очекивања од доласка "Тајпа" и "Леонија".  

"Биће доста жена запошлено. Мислим да ће то овом граду значити. Имаће могућност да бирају и буду запосленич. Не мислим да ће они повећавати плате", каже секретар Удружења привредника "Иницијатива" Љубинко Златић.

Град и Република нису били шкрти према страним инвеститорима, али се локални привредници не буне, јер им нису конкуренција.

"То подржавамо да они запошљавају некфалификовану радну снагу, а тога има доста у Заводу за запошљавање", каже директор фабрике "Радијатор" Раде Јанић.

На Ратарском имању у току је рашчишљавање и припрема терена за изградњу будуће фабрике "Леони". Према плану у јануару наредне године биће саграђен први погон од 6.000 квадрата.

Краљевачки погон турске фабрике текстила "Тајп" требало би да буде завршен почетком јануара. Ту би ухлебљење могло да нађе 2.500 незапослених Краљевчана, али као и Леони, и они званично нису објавили податак колико ће људи примити одмах по отварању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво