Банке почеле да наплаћују проверу стања, опомене, потврде...

Поскупела провера стања на рачуну на банкомату, банке наплаћују опомене, потврде о подизању новца, чак и лежарину за неискоришћене чекове, кажу у удружењима банкарских клијената. Народна банка сматра да је дошло време да се уведе ред у тој области и подсећају да од марта важи нови Закон о платним услугама.

Неки су већ почели да избегавају и пролазак поред банкомата, кажу стрепе да ће им банка и то наплатити. Делује претерано саркастично, али није без основа.

"И упит стања на банкомату је почео да се наплаћује осам, десет до 15 динара, затим те провизије за електронско плаћање, затим трошак опомене, то је апсолутно незаконито", каже Дејан Гавриловић из Удружења клијената "Ефектива".

На то банке подижу цену услуга, Народна банка грађанима поручује да бирају банку према ценовнику, а банкама да размисле да ли постоје због клијената.

"Начин на који ће она бити изражена, обрачунавана мора да вам буде јасан у тренутку узимања кредита. На томе радимо, али банке су увек корак испред нас. Ми ћемо се потрудити да ухватимо корак с њима и зауставимо ту праксу по оној аналогији из трговине, да за 'милку' плаћате као да има 200 грама, не рачунајући да ви нећете да видите да ту пише 180", каже гувернерка Јоргованка Табаковић.

И по садашњем закону банке су дужне да вам месечно бесплатно шаљу извештај о трансакцијама. По новом пропису, то ће морати да раде бесплатно једном годишње.

Ценовник са тарифама за платне услуге који једна банка ових дана шаље клијентима је мало ситније исписан, али све је ту. Пише и да коме се не допадају цене услуга, има рок од три месеца да се предомисли или раскине уговор.  

Прошле године банке су мање зарадиле од камата, више од накнада, али на основу повећаног обима безготовинског плаћања, кажу у централној банци.

"Повећање током 2017. године је негде око две и по милијарде динара, али напомињем за разлику од оних тумачења које добијам у медијима, ово нису накнаде које се односе на кредите. Ово су надокнаде које се односе на платни промет према иностранству и на употребу платних картица", каже Жељко Јовић, вицегувернер НБС.

Банкама је дат рок да смање провизије на плаћање картицама са садашњих 0,8 на 0,2 процента. Они клијетима поручују да могу да користе њихове пакете услуга и електронско банкарство где је, на пример, провера стања бесплатна.

број коментара 16 пошаљи коментар
(среда, 01. авг 2018, 11:40)
anonymous [нерегистровани]

Onda ovako...

Ja vadim sve pare iz banke. Tako cu da ih podizem kad hocu i znacu stanje. Kada to mnogu urade, banke ce ostati bez para zato sto sve pare koje imaju nisu njihove nego nase... onda ce da nas mole da se vratimo

(среда, 01. авг 2018, 10:50)
anonymous [нерегистровани]

uvek je kriva država

Jeste, nekada su banke davale velike kamate a onda ....

(среда, 01. авг 2018, 10:48)
Milos [нерегистровани]

Banka

Sve je to odprilike isto, u svakom slucaju ce vas zakinuti. Jer je to njihova politika. Radim u banci kao obezbjedjene pa sam dobro upoznat sta rade.

(среда, 01. авг 2018, 10:13)
anonymous [нерегистровани]

Organizovani kriminal

Banke ništa ne rade bez dogovora i pristanka vlasti, to je jasno. Ej, ne smem da znam koliko para imam na računu! Naravno, jer kad znam koliko imam onda manje trošim, jer su cene svega astronomske, a podaci o prosečnoj plati čista laž.

(среда, 01. авг 2018, 09:52)
anonymous [нерегистровани]

Intelektualna mafija

Nekad su nam banke placale interes a danas je to nezamislivo.
Ovde u UK su banke jos ok jer nam ne naplacuju njihove usluge kao sto je to npr.provera stanja na racunu preko bankomata ili uplacivanje racuna,....

(среда, 01. авг 2018, 09:10)
anonymous [нерегистровани]

@Banke

Кад би ти било тако једноставно... "Банке су почеле да наплаћују..." - ради се о класичном картелу. Нема ту никаквог тржишта! И та мантра Народне банке о тржишту је, у ствари, само дима бомба, да би прикрили чињеницу да је грађанин незаштићен.

(среда, 01. авг 2018, 08:34)
anonymous [нерегистровани]

Šta gubimo a šta dobivamo

Izgleda, da se neisplati više držati pare u banki, nego ponovo u ""čarape", jer nekada si imao neke koristi, a sada nam naplaćuju sve moguće i nemoguće.

(среда, 01. авг 2018, 04:35)
anonymous [нерегистровани]

Gde je kamata

Nekada nam je banka davala kamatu na novac na tekucem racunu.

(среда, 01. авг 2018, 00:40)
anonymous [нерегистровани]

džaba luk

Kod nas u SFRJ ništa ne naplaćuju.

(среда, 01. авг 2018, 00:37)
anonymous [нерегистровани]

Поздрав из Аустралије

Овде се не наплаћује ништа, до пре пар година наплаћивали су $2 ако подижеш новац са банкомата друге банке а не твоје матичне банке, и то су укинули па можеш да подижеш твоје паре бесплатно са свих банкомата.
У Србији изгледа да сви дрпају све што могу или што каже стара изрека “..и зец оштри ....на сиротињу..”